Σε τροχιά υλοποίησης κατασκευή κυκλικού κόμβου στη Π.Ε. Λευκάδας

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε ο κυκλικός κόμβος (roundabout) στο Καλλιγόνι, στη διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Ο2 (Λευκάδα – Νυδρί – Βασιλική) με τη Δημοτική Οδό Καραβέλα, καθώς χθες (13/12/2023) ξεκίνησαν οι εργασίες στο σημείο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Ανδρέα Κτενά.

«Πρόκειται για ένα ουσιαστικό έργο με μεγάλη αξία, αφού η ολοκλήρωσή του θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια, θα λύσει σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα, θα βελτιώσει τη σύνδεση της πόλης της Λευκάδας με το επαρχιακό οδικό δίκτυο, και θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή.

Με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών ο πολυπόθητος κόμβος στο Καλλιγόνι αποτελεί μια νέα πραγματικότητα. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι δίνουμε οριστική λύση στην προβληματική διασταύρωση της Ε.Ο. Λευκάδας – Βασιλικής με τη δημοτική οδό Καραβέλα, ένα πολύ επικίνδυνο σημείο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί δεκάδες τροχαία και συνεχείς παραβάσεις. Παράλληλα, ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Λευκάδας, που επί χρόνια εισέπρατταν μόνο υποσχέσεις.

Ένα έργο που από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα, δρομολογήσαμε τις απαραίτητες μελέτες, διασφαλίσαμε χρηματοδότηση, ολοκληρώσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες, και σήμερα ξεκινήσαμε την κατασκευή του.

Οι παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει στην περιοχή είναι βέβαιο ότι θα βάλλουν ‘φρένο’ στις υψηλές ταχύτητες, τις αντικανονικές προσπεράσεις και τις αναστροφές, ενώ διευθετείται και η κυκλοφοριακή ροή από το δημοτικό δρόμο, η οποία θα εισέρχεται στον επαρχιακό με ασφάλεια. Επιπλέον, με την πρόβλεψη πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμου και διαβάσεων στο σημείο, διασφαλίζουμε την κίνηση με ασφάλεια πεζών και ποδηλάτων, για τους οποίους ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε με την υφιστάμενη κατάσταση.

Από το 2019, με ολοκληρωμένο σχέδιο, προγραμματισμό και μεθοδική δουλειά, δημιουργούμε ένα αναβαθμισμένο και ασφαλές επαρχιακό οδικό δίκτυο, που βελτιώνει την καθημερινότητα και ενισχύει το αναπτυξιακό δυναμικό του τόπου μας», αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

Ο κυκλικός κόμβος θα διαμορφωθεί στο υπάρχον πλάτωμα της συμβολής της Δημοτικής οδού Καραβέλα με την Επαρχιακή Οδό 02 και θα εξυπηρετεί όλες τις επιτρεπόμενες κινήσεις οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών, οριοθετώντας την κυκλοφορία, ώστε η στρέφουσα κίνηση να εκτελείται με καλή ορατότητα.

Στα τρία κύρια σκέλη του κόμβου διαμορφώνεται ανά σκέλος μία διαχωριστική υπερυψωμένη νησίδα και κατασκευάζονται επίσης λωρίδα ποδηλατοδρόμου, πεζοδρόμια και διαβάσεις. Επίσης, στην περιοχή της παρέμβασης θα γίνουν νέα κάθετη και οριζόντια σήμανση, ηλεκτροφωτισμός LED, τεχνικά παροχέτευσης των ομβριών υδάτων, ενώ το εσωτερικό του κόμβου θα πληρωθεί με φυτική γη.

Η παρέμβαση είναι στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση Κυκλοφοριακής Ροής & Οδικής Ασφάλειας επί του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Λευκάδας με Κατασκευή Κόμβων (Round About)», προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέσω της ΣΑΕΠ 522 με Κ.Ε. 2020ΕΠ52200001, και υλοποιείται από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας με ανάδοχο την εταιρεία «ΔΡΑΚΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα