Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με Στελέχη του ΑΔΜΗΕ για την πορεία των έργων για την διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

«Η Κρήτη γεωπολιτικά θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, με επίκεντρο την επίσκεψη κλιμακίου του ΑΔΜΗΕ στην Κρήτη προκειμένου να επιθεωρήσει το εργοτάξιο στη Δαμάστα, όπου κατασκευάζεται ο Σταθμός Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε την αξία της μικρής διασύνδεσης (από τα Χανιά προς την Πελοπόννησο), γιατί στηρίχτηκε το ηλεκτρικό σύστημα στην Κρήτη ειδικά το καλοκαίρι στην τουριστική περίοδο και επεσήμανε πως «με την ολοκλήρωση του μεγάλου καλωδίου η Κρήτη θα είναι ενεργειακά ασφαλής και αυτός είναι ο στόχος για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία». Αναφερόμενος ο Σταύρος Αρναουτάκης στην διεθνή ενεργειακή διασύνδεση ανέφερε πως «και με τη διεθνή διασύνδεση Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, γεωπολιτικά η Κρήτη θα αποτελέσει ένα ενεργειακό κόμβο και οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε – όπως κάνουμε μέσα από τη διαχρονική συνεργασία με τον κ. Μανουσάκη – γιατί είναι προς όφελος της Κρήτης».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, με αφορμή την επίσκεψη της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στο Ηράκλειο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης επεσήμανε στις δηλώσεις του πως η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο, ενώ το καλώδιο θα λειτουργήσει εμπορικά, εντασσόμενο στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, περίπου στα μέσα του 2025, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Όπως ανέφερε O Μάνος Μανουσάκης η λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης είναι πολύ σημαντική για την τοπική αλλά και για την εθνική οικονομία καθώς εξοικονομούνται χρήματα από τις ΥΚΩ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς. Σημείωσε επίσης πως ο ΑΔΜΗΕ ορίστηκε πρόσφατα ως φορέας υλοποίησης και κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ, δεδομένο που καθιστά την Κρήτη ενεργειακό κόμβο.

Μετά τις δηλώσεις ακολούθησε σύσκεψη του κλιμακίου του ΑΔΜΗΕ με τον Περιφερειάρχη Κρήτης παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα