Σύμπραξη ΤΕΕ Ηπείρου – Δήμου Ιωαννιτών για μια ενεργειακή ουδέτερη πόλη

Ο Δήμος Ιωαννιτών πέτυχε τον στόχο, τα Γιάννενα να επιλεγούν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Ενεργειακά και ουδέτερες Ευρωπαϊκές Πόλεις έως το 2030»  και να αποτελέσουν το παράδειγμα για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Πόλεις.

Το ΤΕΕ/ΤΗ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης με τον Δήμο Ιωαννιτών κατά την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή, καθώς και μετά την ένταξη της Πόλης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή και με νέο μνημόνιο συνεργασίας καθορίστηκαν οι δράσεις και ο ρόλος του Τμήματος.

«Στο πλαίσιο αυτό το ΤΕΕ, ως ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας καθίσταται αρωγός στο Δήμο Ιωαννιτών, συνδράμοντας στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων της Αποστολής, παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ορίζοντας ομάδες Μηχανικών ανά τομέα (γειτονιά) της πόλης με συγκεκριμένους σκοπούς και αρμοδιότητες («Τεχνικές Ομάδες Γειτονιάς Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο του Κλιματικού Συμφώνου»).

Δείτε: Αφιέρωμα στο «Εργοληπτικόν Βήμα»: Οι υποδομές σε πρώτο πλάνο

Οι περιοχές προέκυψαν σε συνέχεια συμμετοχικών διαδικασιών με τους πολίτες και τους Φορείς της πόλης, διότι στόχος της Ευρωπαϊκής Αποστολής όπως τονίζεται σε όλα τα κείμενα του Mission Board, είναι η διαδικασία του μετασχηματισμού της πόλης να ξεκινάει από τους πολίτες, για τους πολίτες. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις κάτωθι περιοχές:

  • Η περιοχή από το Άλσος μέχρι το Γηροκομείο.
  • Η περιοχή από το Τζαμί της Καλούτσιανης μέχρι την Πλατεία Σαπουντζάκη με τους κάθετους δρόμους και
  • Η περιοχή του Κάστρου.

Για την πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος έχοντας ήδη ενημερωθεί από τον υπεύθυνο που μας ορίσατε, αποφασίσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών να ξεκινήσουμε πιλοτικά τη δράση μας, ορίζοντας ως τη πρώτη γειτονιά στην οποία θα ξεκινήσουμε να είναι η περιοχή από το Άλσος μέχρι το Γηροκομείο Ιωαννίνων. Στη συνέχεια θα επεκτείνουμε τη δράση και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.

Τα μέλη μας που θα αποτελέσουν την Πρώτη Ομάδα Εργασίας του Τμήματος Ηπείρου είναι τα εξής:

  • Θεόδωρος Χολέβας, Αρχιτέκτων Μηχανικός
  • Κωνσταντίνος Παντούλας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
  • Δημήτριος Τσουμάνης, Πολιτικός Μηχανικός
  • Τριαντάφυλλος Μιχαηλίδης, Μηχανικός Χωροταξίας & Πολεοδομίας

Ευρύτερη επιδίωξη είναι ο νέος αυτός θεσμός, που θα αποτελέσει καινοτομία σε εθνικό επίπεδο, να συμβάλει στη διατήρηση της βιωσιμότητας των αστικών περιοχών, στην ανανέωση και την αναβάθμισή τους, μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών, από κοινού με τους κατοίκους.  Η επιτυχία του θεσμού θα συμβάλει στην κλιματική βιωσιμότητα και την αστική ανανέωση της πόλης των Ιωαννίνων, συνδυάζοντας την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού κτιριακού αποθέματος της πόλης, με καινοτόμες προτάσεις.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ δηλώνει έμπρακτα τη συνδρομή του στην υλοποίηση των στόχων της Αποστολής ενώ παράλληλα διαμορφώνονται νέοι δρόμοι προσφοράς, δράσης και συνεργασίας των νέων μηχανικών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα