Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για τις πυρκαγιές στους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων

Τον αποτροπιασμό του για τα τελευταία γεγονότα των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων στη Κέρκυρα, στους Παξούς, και την Κεφαλονιά, τα οποία γεννούν έντονη ανησυχία και υποψίες διότι μόνο τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν, αφού εκδηλώθηκαν όλα εντός χρονικού διαστήματος περίπου ενός μηνός, εξέφρασε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τακτική συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 06 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr.

Αναμένοντας για όλα τα περιστατικά, το επίσημο πόρισμα της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε επίσημα πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο, να τοποθετηθεί, αναλόγως των ευρημάτων που θα δουν το φώς της δημοσιότητας, ζητά από τις σημερινές αρμόδιες Αρχές διαχείρισης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια επίβλεψης και προστασίας των χώρων των εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίοι χρήζουν σοβαρών μέτρων αποτελεσματικής φύλαξης και εποπτείας.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα προβεί σε κάθε προσήκουσα ενέργεια, ώστε με την υπόδειξη αρμοδίου προς τούτο επιστημονικού Φορέα, να μετρηθούν και ελεγχθούν περιβαλλοντικά οι συνέπειες των πυρκαγιών αυτών στην ευρύτερη περιοχή όπου αυτές σημειώθηκαν

Το ψήφισμα που πρότεινε η Περιφερειακή Αρχή και υπερψηφίστηκε είναι:

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα τελευταία γεγονότα των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων στη Κέρκυρα, στους Παξούς, και μόλις χθες στην Κεφαλονιά, συμβάντα τα οποία γεννούν έντονη ανησυχία και υποψίες διότι μόνο τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν, αφού εκδηλώθηκαν όλα εντός χρονικού διαστήματος περίπου ενός μηνός.

Αναμένουμε για όλα τα περιστατικά, το επίσημο πόρισμα της αρμόδιας προς τούτο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε επίσημα πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο, να τοποθετηθεί, αναλόγως των ευρημάτων που θα δουν το φώς της δημοσιότητας.

  • Ζητεί από τις σημερινές αρμόδιες Αρχές διαχείρισης, (ΦΟΣΔΑ, ΣΥΔΙΣΑ, ΕΔΑΚΙ) κλπ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια επίβλεψης και προστασίας των χώρων των εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίοι χρήζουν σοβαρών μέτρων αποτελεσματικής φύλαξης και εποπτείας. Αναφορικά με το θέμα της λήψεως μέτρων πρόνοιας, για την προστασία των κατοίκων και της δημόσιας υγείας, από τις συνέπειες αυτών των πυρκαγιών η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα προβεί σε κάθε προσήκουσα ενέργεια, με τη λήψη αντίστοιχης απόφασης, ώστε με την υπόδειξη αρμοδίου προς τούτο επιστημονικού Φορέα, να μετρηθούν και ελεγχθούν περιβαλλοντικά οι συνέπειες των πυρκαγιών αυτών στην ευρύτερη περιοχή όπου αυτές σημειώθηκαν.
  • Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δηλώνει ότι με την συμμετοχή της στον νέο διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, διαβεβαιώνει ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την πλήρη ανάληψη των αρμοδιοτήτων του νέου Φορέα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και η ευθύνη των χώρων της διαχείρισης των απορριμμάτων στους χώρους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, θα εισηγηθεί κατά προτεραιότητα στο ΔΣ του νέου Φορέα, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για τον πλήρη έλεγχο και φύλαξη των χώρων των εγκαταστάσεων αυτών. Στόχος είναι να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα συμβάντα, είτε εκ τύχης είτε εκ δολίων πράξεων προερχόμενα, με στόχο την προστασία όχι μόνο των εγκαταστάσεων αυτών, αλλά κυρίως την προστασία της υγείας των κατοίκων των νησιών μας όπου αυτές λειτουργούν και θα λειτουργούν στο μέλλον, υπό τη μορφή σύγχρονων εργοστασίων διαχείρισης.
  • Ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα προτείνει επίσης την δημιουργία Παρατηρητηρίου για την διενέργεια τακτικών ατμοσφαιρικών μετρήσεων σε συνεργασία με αρμόδια πιστοποιημένα ερευνητικά κέντρα.
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα