Share
∗Κυριάκος Γκλεζάκος: Μηχανολόγος Επαγγελματικού Λυκείου – Ερευνητής της Ιστορίας των Ελληνικών Δημόσιων Τεχνικών Έργων
Κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» στον χρόνο, το Εργοληπτικόν Βήμα «ρίχνει» φως στην κατασκευή των βασικών εθνικών οδών του ελληνικού κράτους, αρχίζοντας από το τμήμα της Εθνικής Οδού 1, το οποίο ξεκινά από τον Ανισόπεδο Κόμβο Χαλάστρας και καταλήγει στον Συνοριακό Σταθμό των Ευζώνων.
Το άρθρο αυτό θα ασχοληθεί με το ιστορικό της κατασκευής του τελευταίου τμήματος της Εθνικής Οδού 1 το οποίο ξεκινά από τον Ανισόπεδο Κόμβο Χαλάστρας και καταλήγει στον Συνοριακό Σταθμό των Ευζώνων παρά τα Ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα. Τμήμα του έργου αυτού ήταν εντεταγμένο στο τμήμα Κατερίνης – Αιγινίου – Θεσσαλονίκης . Το μήκος της οδού είναι 62.000 μ. και χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα τα οποία είναι αυτοτελή κατασκευαστικώς.
Α) Τμήμα 1ο: Ανισόπεδος Κόμβος Χαλάστρας – Βαθύλακκος (Χ.Θ. 0+000 – Χ.Θ. 17+188)
Το τμήμα αυτό μελετήθηκε και κατασκευάστηκε εξ αρχής με διατομή οδού ταχείας κυκλοφορίας – και μόνον στη θέση του Ανισοπέδου Κόμβου Αγίου Αθανασίου η διατομή της οδού μεταβάλλεται σε διατομή αυτοκινητοδρόμου με διαχωρισμένους κλάδους των 3 λωρίδων/κατεύθυνση. Το υπόλοιπο τμήμα κατασκευάσθηκε με μονό κλάδο – όμως από την περίοδο που συντάχθηκε η μελέτη, όλα τα τεχνικά έργα του τμήματος μελετήθηκαν και κατασκευάσθηκαν μεγαλύτερα. Δεσμεύθηκε επίσης μεγαλύτερη εδαφική ζώνη καταλήψεως για την οδό, ώστε αν απεφασίζετο μελλοντικώς οποιαδήποτε διαπλάτυνση, να ήταν δυνατόν να εκτελεσθεί χωρίς να κατασκευασθούν πρόσθετα τεχνικά έργα.
Η κατασκευή αυτού του 1ου τμήματος ήταν εντεταγμένη στο έργο της Εθνικής Οδού 1 (Κατερίνη – Αιγίνιο – Θεσσαλονίκη). Θεμελιώθηκε το Σάββατο 24 Ιουλίου 1970 υπό του υπουργού επί των Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου*. Στην τελετή εκείνη παρέστη επίσης ο υπουργός Βορείου Ελλάδος Αλέξανδρος Ματθαίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Ιωάννης Αγαθαγγέλου ο νομάρχης Πιερίας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου. Τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 1973 υπό του υπουργού Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου και παρίστατο επίσης ο υφυπουργός Περιφερειακός Διοικητής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κ. Αναστασόπουλος. Το έργο ήταν προϋπολογισθείσης δαπάνης 1.600.000.000 δρχ., η δε τελική δαπάνη κατασκευής του ανήλθε στο 1.470.000.000 δρχ.
Β) Τμήμα 2ο: Βαθύλακκος – Εύζωνοι/Ελληνογιουγκοσλαβικά Σύνορα (Χ.Θ. 17+188 – Χ.Θ. 62+000)
Το τμήμα αυτό έχει μήκος 45.000 μ.. Θεμελιώθηκε υπό του υπουργού Βορείου Ελλάδος Αλεξάνδρου Ματθαίου την Κυριακή 13 Ιουλίου 1969, εγκαινιάσθηκε το Σάββατο 28 Ιουλίου 1973 υπό του υπουργού Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου στον Βαθύλακκο, κάτωθεν της άνω διαβάσεως της ενωτικής Οδού Παλαιάς Εθνικής Οδού 1 (Θεσσαλονίκης – Ευζώνων) μετά του Βαθυλάκκου. Ήταν συνολικής δαπάνης κατασκευής 480.000.000 δρχ. και συνίσταται σε δύο υποτμήματα διαφορετικών κατασκευαστικών χαρακτηριστικών:
i. Υποτμήμα Α (Χ.Θ. 17+188 – Χ.Θ. 44+770): Έχει 1 κλάδο πλάτους 7,50 μ./14,30 μ. και 1 λωρίδα κατά διεύθυνσιν και 5 γέφυρες άνω διαβάσεως εκ πλακών προεντεταμένου σκυροδέματος προς εξυπηρέτηση των τοπικών οδών. Ολόκληρο το υποτμήμα αυτό είναι πλήρως ηλεκτροφωτιζόμενο δια ειδικών λαμπτήρων ατμών νατρίου (πορτοκαλλί φως). Στην θέση Βαθύλακκος, επειδή έπρεπε να υποβιβασθεί η ερυθρά της Οδού, κατασκευάσθηκε βαθύ όρυγμα και προκειμένου να μην αποκοπεί το χωριό από την παλαιά Εθνική Οδό 1 οι εργολήπτες κατασκεύασαν γέφυρα άνω διαβάσεως. Ολόκληρο το τμήμα αυτό έχει στις θέσεις των ορυγμάτων και των κόμβων, ερείσματα από σκυρόδεμα.
ii. Υποτμήμα Β (Χ.Θ. 44+770 – Χ.Θ. 62+000): Έχει διατομή αυτοκινητοδρόμου με διαχωρισμένα καταστρώματα και ενδιάμεση ζώνη. Το πλάτος της Οδού είναι 14,30 μ./26,00 μ., έχει 2 πλήρως ηλεκτροφωτιζόμενους ανισόπεδους κόμβους στην Νέα Καβάλα και τους Ευζώνους, 2 άνω διαβάσεις, 1 κάτω διάβαση και ορισμένες μικρότερες για την εξυπηρέτηση της τοπικής κυκλοφορίας. Στον ανισόπεδο κόμβο Νέας Καβάλας είναι το σημείο αλλαγής της διατομής της Οδού. Επίσης κατασκευάσθηκε ένας μετωπικός σταθμό διοδίων πριν τους Ευζώνους ο οποίος κατεδαφίσθηκε πλήρως το 2016 προκειμένου να κατασκευασθεί νέος.


Προβλέφθηκε επίσης από τους μηχανικούς η κατασκευή τεσσάρων μεγάλων ανισοπέδων κόμβων ως εξής:
Α) Τμήμα 1ο: Ανισόπεδος Κόμβος Χαλάστρας – Βαθύλακκος (Χ.Θ. 0+000 – Χ.Θ. 17+188).
i. Ανισόπεδος Κόμβος Χαλάστρας: Από την έρευνα, η οποία έγινε στο Αρχείο Αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, φαίνεται ότι ο ανισόπεδος κόμβος στην Χαλάστρα κατασκευάσθηκε σε δύο φάσεις και από διαφορετικούς εργολήπτες. Στην αεροφωτογραφία της 1ης εργολαβίας, η οποία ελήφθη το Σάββατο 29 Ιουνίου 1974, φαίνεται η κατασκευή του εξωτερικού κλάδου του κόμβου προς την Αθήνα και του πλήρως ασφαλτωμένου εσωτερικού κλάδου προς τους Ευζώνους ο οποίος έχει και μία καμπύλη γέφυρα από προεντεταμένο σκυρόδεμα, θεμελιωμένη επί πασσάλων. Τα έργα αυτά αποπερατώθηκαν το 1973 οπότε μαζί με την πρώτη εργολαβία του ηλεκτροφωτισμού, δημοπρατήθηκαν 2 ακόμη έργα του είδους αυτού από τον Άγιο Αθανάσιο ως τη Γέφυρα Σιδηροδρομικού Σταθμού Άσπρου και εκείθεν στους Ευζώνους αποπερατωθέντων τον Ιούνιο 1973.
Οι εργολήπτες τοποθέτησαν ειδικά φωτιστικά σώματα ατμών νατρίου υψηλής πιέσεως, ισχύος 135 βατ, ώστε να είναι δυνατή η οδήγηση κατά την ομίχλη. Στη δεύετρη εργολαβία κατασκευάσθηκαν δύο νέες γέφυρες από προεντεταμένο σκυρόδεμα. Η μία βρίσκεται επί του κλάδου Αθηνών – Ευζώνων και έχει μήκος 105,00 μ. (35,00 μ. x 3 ανοίγματα), ενώ η άλλη βρίσκεται επί του κλάδου Θεσσαλονίκης – Αθηνών και το μήκος της είναι 102,00 μ. (35,00 μ. x 3 ανοίγματα). Οι δύο αυτές γέφυρες έχουν θεμελιωθεί επί φρεατοπασσάλων διαμέτρου Φ100 και βάθους μεταξύ 48,00 μ. και 62,00 μ. Επίσης κατασκευάσθηκαν και 2 ακόμη κλάδοι με μήκος 1.200,00 μ. και 900,00 μ. ο οποίοι έχουν 2 λωρίδες κυκλοφρίας πλάτους 3,00 μ. εκάστη. Τα έργα αυτά της δεύτερης εργολαβίας ξεκίνησαν μεταξύ Αυγούστου/Σεπτεμβρίου 1985 και αποπερατώθηκαν τον Ιούλιο 1988.
ii Ανισόπεδος Κόμβος Αγίου Αθανασίου: Συνδέει την Εθνική Οδό 1 μετά της Εθνικής Οδού 2 (Θεσσαλονίκης – Εδέσσης). Εδώ επιλέχθηκε η λύση της κατασκευής κόμβου τριφυλλιού με σχεδόν πλήρες σύστημα συνδετικών κλάδων. Σε αυτό το σημείο η οδός για λόγους τεχνικοοικονομικούς κατασκευάσθηκε εξ αρχής με διατομή πλήρους αυτοκινητοδρόμου μετά διαχωρισμένων καταστρωμάτων 3 λωρίδων κυκλοφορίας και ευρείας ενδιάμεσης διαχωριστικής ζώνης. Κατασκευάσθηκαν επίσης και 3 σταθμοί διοδίων οι οποίοι όμως δεν λειτούργησαν ποτέ.
Β) Τμήμα 2ο: Βαθύλακκος – Εύζωνοι/Ελληνογιουγκοσλαβικά Σύνορα (Χ.Θ. 17+188 – Χ.Θ. 62+000).
i. Ανισόπεδος Κόμβος Νέας Καβάλας/Πολυκάστρου (Χ.Θ. 44+711,44): Ο κόμβος αυτός έχει μορφή ρόμβου με 4 κλάδους μίας διευθύνσεως και είναι άνω διαβάσεως. Η γέφυρά του κατασκευάσθηκε από πλάκες προεντεταμένου σκυροδέματος. Επίσης κατασκευάσθηκαν και 2 σταθμοί διοδίων οι οποίοι δεν λειτούργησαν ποτέ. Ο ένας από αυτούς κατεδαφίσθηκε το 2019 – 2020.
ii. Ανισόπεδος Κόμβος Ευζώνων (Χ.Θ. 61+211): Κατασκευάσθηκε προκειμένου να συνδεθεί η παλαιά Εθνική Οδός 1 με την νέα οδό και να καταστεί πλέον άχρηστος και ο παλαιός σταθμός των Ευζώνων και το τμήμα της παλαιάς οδού που έφθανε ως εκεί.
Όλοι οι κόμβοι του έργου είναι πλήρως ηλεκτροφωτισμένοι δια φωτιστικών σωμάτων ατμών νατρίου υψηλής πιέσεως. Ολόκληρη η Οδός σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε κατά τρόπον που να ευνοεί την ανάπτυξη ταχύτητος ως και 120 χ.α.ω. Η κατά μήκος κλίση της είναι 4,09% και έχει καμπύλες ακτίνος 1.000 μ., η δε κυκλοφοριακή ικανότητά της ήταν την εποχή που κατασκευάσθηκε 2.000 οχήματα ωριαίως. Κατωτέρω δίνομε τα στοιχεία τεχνικής τεκμηριώσεως των έργων αναφερομένων των Μελετητών και των Εργοληπτών οι οποίοι κατασκεύασαν κάθε τμήμα τους.


Το έργο
Έργον 97118γ/Π.Δ.Ε.: ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ 1 (Τμήμα: Ανισόπεδος Κόμβος Χαλάστρας – Ανισόπεδος Κόμβος Ευζώνων).
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ:
Α) Τμήμα 1ο: Ανισόπεδος Κόμβος Χαλάστρας – Βαθύλακκος (Χ.Θ. 0+000 – Χ.Θ. 17+188).
- Κύριος Έργου: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ.
- Αναθέτουσα Υπηρεσία: ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ/7η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (Έδρα: Θεσσαλονίκη) δια του κ. Σοφοκλέους Κωνσταντίνου Σχορτσανίτη, Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π. (1935) και Προϊσταμένου της 7ης Περιφερειακής Διευθύνσεως Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 2.323)).
- Μελέτη Τεχνικοοικονομικής Σκοπιμότητος του Έργου: ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΤΕΧΝΕΚΟΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΙ».
- Μελέτη των τεχνικών έργων της Οδού:
α) Ανισόπεδος Κόμβος Χαλάστρας: ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ «ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ» δια των:
- α) Κωνσταντίνος Γεωργίου Αμπακούμκιν, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1957) και Μελετητής Δημοσίων Τεχνικών Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 6.443).
- β) Ναυσικά – Ιωάννα Δημητρίου Αμπακούμκιν – Αγναντοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1957) και Μελετήτρια Δημοσίων Τεχνικών Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 6.444).
β) Ανισόπεδος Κόμβος Αγίου Αθανασίου – Ανισόπεδος Κόμβος Ευζώνων: ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗΣ» (Αργύριος Γεωργίου Μανιάτης, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1936) και Μελετητής Δημοσίων Τεχνικών Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 3.671)).
- Επίβλεψη και ανωτέρα εποπτεία:
- i) 7η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (Έδρα Θεσσαλονίκη).
- ii) 7η ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ/2η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ.
6. Κατασκευή των τεχνικών έργων της Οδού:
α) Του Ανισοπέδου Κόμβου Χαλάστρας: ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ» (Θεόδωρος Αγγέλου Κωνσταντόπουλος, (Πάτρα, 1898 – Αθήνα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 1973), Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1919) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων Δ΄ Τάξεως (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 638)).
β) Των έργων φυτοκαλύψεως: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΜΑΚΡΗΣ».
7.Κόστος κατασκευής*: 1.600.000.000 δρχ.
Για την αποπεράτωση των έργων του κόμβου τα οποία ήταν εντεταγμένα στα έργα της Εθνικής Οδού 1 (Τμήμα: Κατερίνης – Θεσσαλονίκης) κατεβλήθησαν το 1969 υπό του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, πιστώσεις 375.000.000 δρχ εξ ων 43.000.000 δρχ. αφορούσαν πληρωμές εξόδων απαλλοτριώσεως.

Το μήκος της Εθνικής Οδού 1 είναι 62.000 μ.
Β) Τεχνικά έργα ολοκληρώσεως του Κόμβου Χαλάστρας (Χ.Θ. 0+000) της Εθνικής Οδού 1.
- Κύριος Έργου: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ.
- Αναθέτουσα Υπηρεσία: 2η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΩΝ.
- Επίβλεψη: 3η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ.
- Κατασκευή τεχνικών έργων: ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ» (Απόστολος Χαριλάου Αλεξόπουλος (Καρδίτσα, 06 Νοεμβρίου 1937 – σήμερα), Πολιτικός Μηχανικός Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (1960) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 7.235)).
Γ) Τμήμα 2ο: Βαθύλακκος – Εύζωνοι/Ελληνογιουγκοσλαβικά Σύνορα (Χ.Θ. 17+188 – Χ.Θ. 62+000).
- Κύριος Έργου: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ.
- Αναθέτουσα Υπηρεσία: ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ/7η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (Έδρα: Θεσσαλονίκη) δια του κ. Σοφοκλέους Κωνσταντίνου Σχορτσανίτη, Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π. (1935) και Προϊσταμένου της VIIης Περιφερειακής Διευθύνσεως Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 2.323)).
- Γενική Μελέτη της Οδού (γεωτεχνικά, γεωμετρικά και στατικά): ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗΣ» (Αργύριος Γεωργίου Μανιάτης, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1936) και Μελετητής Δημοσίων Τεχνικών Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 3.671)).
- Επίβλεψις: 7η ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ (Έδρα: Θεσσαλονίκη).
- Κατατασκευή της Οδού κατά τμήματα:
α) Υποτμήμα Ι: Βαθύλακκος – Σιδηροδρομικός Σταθμός Άσπρου (Χ.Θ. 17+188 – Χ.Θ. 33+475): ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ» δια των:
- i. Αλέξανδρος Ζαφειρίου Λαναράς (Αίγυπτος 1926 – Αθήνα, Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015), Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1949) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων Δ΄ Τάξεως (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 4.519).
- ii. Ίων Νικολάου Παράσχης (Νέο Φάληρο, 1926 – Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2013), Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1949) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων Δ΄ Τάξεως (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 4.558).
Το τμήμα αυτό δημοπρατήθηκε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 1969 και ήταν προϋπολογισμού κατασκευής 130.000.000 δρχ,
β) Υποτμήμα ΙΙ: Σιδηροδρομικός Σταθμός Άσπρου – Καραθεόδωροι (Χ.Θ. 33+475 – Χ.Θ. 49+123): ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ» δια των:
- Αλέξανδρος Ζαφειρίου Λαναράς (Αίγυπτος 1926 – Αθήνα, Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015), Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1949) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων Δ΄ Τάξεως (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 4.519).
- Ίων Νικολάου Παράσχης (Νέο Φάληρο, 1926 – Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2013), Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1949) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων Δ΄ Τάξεως (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 4.558).
Το τμήμα αυτό δημοπρατήθηκε την Δευτέρα 03 Μαρτίου 1969 και ήταν προϋπολογισμού κατασκευής 140.000.000 δρχ,
γ) Υποτμήμα ΙΙΙ: Καραθεόδωροι – Εύζωνοι (Χ.Θ. 49+123 – 59+596): ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΔΟΜΙΚΗ» (Ιωάννης Σταμ. Σπανουδάκης (Πειραιάς, 1908 – Άγνωστη ημερομηνία θανάτου), Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1930) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 1.518)).
Το τμήμα αυτό δημοπρατήθηκε την Τετάρτη 05 Μαρτίου 1969 και ήταν προϋπολογισμού κατασκευής 100.000.000 δρχ. Επίσης το 1975 ανετέθη στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Α. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ η εκτέλεση υπολειπομένων εργασιών ασφαλτοστρώσεως της οδού, προϋπολογισμού 30.000.000 δρχ. για το υποτμήμα ΙΙΙ τα οποία αποπερατώθηκαν το 1976.
δ) Υποτμήμα IV: Ανισόπεδος Κόμβος Ευζώνων (Χ.Θ. 61+211): ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πολύβιος Δημητρίου Παπαδόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1939) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 3.441)).
Το τμήμα αυτό ήταν προϋπολογισμού κατασκευής 12.000.000 δρχ,
ε) Σταθμοί διοδίων στον Ανισόπεδο Κόμβο Αγίου Αθανασίου, στον Ανισόπεδο Κόμβο Πολυκάστρου (Νέας Καβάλας) και στους Ευζώνους: Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ (Π. Παναγιωτάκης, Εμπειροτέχνης Εργολήπτης Δημοσίων Έργων).
ς) Τεχνικά έργα ηλεκτροφωτισμού του τμήματος Αγίου Αθανασίου – Σ. Σ. Άσπρου: ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΛΑΤΑΚΗ ή ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (Παναγιώτης Χρήστου Πλατάκης ή Παπασπυρόπουλος, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. (1956) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 6.229).
ζ) Τεχνικά έργα ηλεκτροφωτισμού του τμήματος Σ. Σ. Άσπρου – Ευζώνων: ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΖΑΓΟΡΗΣΙΟΥ (Χρήστος Γρηγορίου Ζαγορήσιος, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. (1953) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 5.743).
η) Τεχνικά έργα ηλεκτροφωτισμού στον Ανισόπεδο Κόμβο Αγίου Αθανασίου και στον Ανισόπεδο Κόμβο Πολυκάστρου (Νέας Καβάλας): ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΙΒΑ (Παναγιώτης Δημητρίου Λίβας, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. (1947) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 4.169).
θ) Τεχνικά έργα πυκνώσεως/συντηρήσεως φυτοκαλύψεως (τμήμα Βαθυλάκκου – Ευζώνων): ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΗΣ.
Τα πρακτικά των ανωτέρω δημοπρασιών (υποτμήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ), ενεκρίθησαν το Σάββατο 12 Ιανουρίου 1969.
ι) Τεχνικά Έργα σηματοδοτήσεως/ασφαλίσεως του τμήματος Χαλάστρας – Βαθυλάκκου: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΙΜΗΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Το 1968 διετέθησαν 12.000.000 δρχ., το 1969 διετέθησαν 60.000.000 δρχ., το 1970 διετέθησαν 101.000.000 δρχ. και το 1972 το Υπουργείο Δημοσίων Έργων έδωσε 114.000.000 δρχ. Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 1972 δημοπρατήθηκε ο ηλεκτροφωτισμός του τμήματος από τον Ανισόπεδο Κόμβο Αγίου Αθανασίου την γέφυρα Άσπρου, συνολικού προϋπολογισμού 12.000.000 δρχ. με αναθέτουσα υπηρεσία την Επιθεώρηση Δημοσίων Έργων Περιφερειακής Διοικήσεως Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Βιβλιογραφικές και εφημεριδογραφικές αναφορές:
Α) Τμήμα 1ο: Ανισόπεδος Κόμβος Χαλάστρας – Βαθύλακκος (Χ.Θ. 0+000 – Χ.Θ. 17+188).
- Εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», Φύλλο: 23, Σάββατο 05 Ιανουαρίου 1963, σελ. 02, Στήλη: ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.
- Εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», Φύλλο: 750, Σάββατο 19 Ιουνίου 1965, σελ. 07, Στήλη: ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.
- Εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», Φύλλο: 949, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 1966, σελ. 09, Στήλη: ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.
- Εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», Φύλλο: 2.189, Σάββατο 25 Ιουλίου 1970, σελ. 04, Στήλη: ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.
- Εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», Φύλλο: 3.150, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 1973, σελ. 04, Στήλη: ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΙ.
- Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», Φύλλον: 5.340, Σάββατο 25 Ιουλίου 1970, σελ. 14.
- Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», Φύλλον: 6.286, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 1973, σελ. 14.
- Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», Φύλλο: 1.232, Σάββατο 25 Ιουλίου 1970, σελ. 10.
- Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», Φύλλο: 2.212, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 1973, σελ. 09.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.350, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 1969, σελ. 05.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.289, Σάββατο 25 Ιουλίου 1970, σελ. 04.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.600, Παρασκευή 30 Ιουλίου 1971, σελ. 07.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.783, Παρασκευή 03 Μαρτίου 1972, σελ. 06.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 18.017, Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 1972, σελ. 08.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 18.269, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 1973, σελ. 05.
- Εφημερίδα «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», Φύλλο: 571, Σάββατον 25 Ιουλίου 1970, σελ. 08.
- Εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», Φύλλο: 13.378, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 1973, σελ. 06.
- Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», Φύλλο: 8.670, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 1973, σελ. 12.
- Εφημερίδα «Η ΒΡΑΔΥΝΗ», Φύλλο: 17.499, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 1973, σελ. 10.
- Εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ», Φύλλο: 8.199, Σάββατο 08 Νοεμβρίου 1986, σελ. 02.
- Ενημερωτικό φυλλάδιο της Περιφερειακής Διοικήσεως Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για την Εθνική Οδό 1.
Β) Τμήμα 2ο: Βαθύλακκος – Εύζωνοι/Ελληνογιουγκοσλαβικά Σύνορα (Χ.Θ. 17+188 – Χ.Θ. 62+000).
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.046, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 1968, σελ. 01 και 07.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.040, Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 1969, σελ. 04 και 07,
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.708, Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 1969, σελ. 03.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.350, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 1969, σελ. 05.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.346, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 1969, σελ. 15.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.865, Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 1969, σελ. 04.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 17.342, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 1970, σελ. 07.
- Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Φύλλο: 18.216, Σάββατο 28 Ιουλίου 1973, σελ. 03.
- Εφημερίδα «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», Φύλλο: 252, Παρασκευή 11 Ιουλίου 1969, σελ. 02.
- Τεχνικόν Επιμελητήριον Ελλάδος, “ΠΙΝΑΞ ΜΕΛΩΝ”, Αθήνα Μάρτιος 1964.
- Ενημερωτικό φυλλάδιο της Περιφερειακής Διοικήσεως Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για την Εθνική Οδό 1.
(*) Κωνσταντίνος Ανδρέου Παπαδημητρίου (Αθήναι, 1916 – Αθήναι, 1984), Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1937) και Καθηγητής Πολεοδομίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 2.789). Διετέλεσε Υπουργός Δημοσίων Έργων από την Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 1967 ως την Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 1973.
(*) Αναγόμεθα στο κόστος ολόκληρου του τμήματος αυτού της Εθνικής Οδού 1 από την Κατερίνη ως την Θεσσαλονίκη.
πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_143 της ΠΕΣΕΔΕ