Τα παιχνίδια με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον ελλαδικό χώρο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧ. ΔΙΑΚΟΣ
ΜΗΧ/ΓΟΣ-ΗΛΕΚ/ΓΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ 72-ΠΥΡΓΟΣ
ΤΗΛ. 26210-29901
EMAILdomiloe@yahoo.gr

Ο Μηχ/γος-Ηλεκ/γος-Μηχ/κός Ε.Δ.Ε,. Πρόεδρος Σ.Ε.Δ.Ε. Ν. Ηλείας, κ. Νικόλαος Αχ. Διάκος, γράφει στο Εργοληπτικόν βήμα No_132 για τα λάθη και τις παραλείψεις στον σχεδιασμό της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

Άτακτος, πρόχειρος, εξαρτημένος και κοντόφθαλμος αποδεικνύεται ο μέχρι σήμερα εθνικός ενεργειακός μετασχηματισμός. Και αναφέρομαι, όπως άλλωστε έχει γραφεί, στην παροιμιώδη τσαπατσουλιά και ανικανότητα που μαστίζει τους κρατικούς φορείς, οι οποίοι κατάφεραν την πιο ελπιδοφόρα τεχνολογία της ζωής να την κάνουν να χαρακτηριστεί ως μία νέα φούσκα, αυτή τη φορά ενεργειακή.

Εκατοντάδες αιτήσεις για άδειες παραγωγής ενέργειας στη ΡΑΕ και άλλες τόσες αιτήσεις αδειών προς επιδότηση από τονεπενδυτικό νόμο, περιμένουν καρτερικά σε κάποιο συρτάρι και όχι μόνο, γιατί κι εκείνοι που κατόρθωσαν να αδειοδοτηθούν, πολύ ενωρίς γνώρισαν την ασυνέπεια του εθνικού μας φορέα ηλεκτροδότησης μέσω του «βερεσέ», δηλαδή αδυναμία της μηνιαίας καταβολής της αξίας του παραχθέντος ρεύματος στους παραγωγούς – επενδυτές, αλλά και την μονόπλευρη αθέτηση των υπογραφέντων συμβάσεων, με ταυτόχρονη απομείωση της μηνιαίας αποζημίωσης του παραγόμενου ρεύματος.

Μετά ήλθε η σταδιακή μείωση της τιμής, η οποία αποθάρρυνε τις φωτοβολταϊκές επενδύσεις και τέλος η τακτική του παρήγαγε κατανάλωσε και αποθήκευε στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια, για μελλοντική σου χρήση.

Αυτά είναι τα χίλια πρόσωπα των επενδυτικών προγραμμάτων της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, τα οποίαμε την αστάθεια που τα διακρίνει αποθαρρύνει τους μελλοντικούς επενδυτές και προβληματίζει αυτούς που ήδη επένδυσαν και οι οποίοι βγαίνουν εκτός προγραμματισμού.

Από την άλλη πλευρά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις πράσινες επενδύσεις είναι, ως συμβαίνει συχνά πυκνά σε τούτη τη χώρα, ανεπαρκές και γραφειοκρατικό με αποτέλεσμα να εγείρει σωρεία ενστάσεων, αφού αγκαλιάζει και φιλοξενεί και την νομιμότητα έναντι άλλων υπηρεσιών, για παράδειγμα της πολεοδομίας, όσον αφορά τόσο τον οικότοπο όσο και την οικοδομή όπου θα γίνει η εγκ/ση.

Από την άλλη πλευρά η όλη διαδικασία προγραμματισμού και εγκ/σης συστημάτων πράσινης ενέργειας δεν συνάδει με το εθνικό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης αφού αποδειχθήκαμε, βασιλικότεροι του βασιλέως στο να κλείσουμε τάχιστα τις στοές γαιάνθρακα, αλλά φειδωλοί και άβουλοι στο να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό, σταθερό και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο ταχείας εγκ/σης συστημάτων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Έτσι βρεθήκαμε γυμνοί την ώρα της ενεργειακής κρίσης και αντί να πουλάμε ενέργεια, ως χώρα αιολική και ηλιόλουστη, βρεθήκαμε στην ανάγκη να αναζητούμε, στα πέρατα του κόσμου, υγροποιημένο φυσικό αέριο, LNG, ενώ τρέξαμε αμέσως να επαναδραστηριοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τις ανά την Ελλάδα εξορύξεις γαιάνθρακα, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ενεργειακό αποτύπωμα.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτήν την αβεβαιότητα ενεργειακής έλλειψης ψάχνουμε στην Ιταλία και κατασκευάζουμε στην Ελλάδα νέες δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψην το κόστος ενοικίασης, το κόστος κατασκευής, αλλά και το κόστος μεταφοράς που για κάθε ημέρα καθυστέρησης εκφόρτωσης, επιβαρύνει τα ναύλα με το ποσόν των 500.000,00 €

Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι εδώ και πολύ καιρό συζητάμε για την ηλεκτρική υποθαλάσσια διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ένα μεγάλο ενεργειακό έργο και δεν φροντίζουμε ν’απλοποιήσουμε και να δώσουμεκίνητρα στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην νότια κυρίως Ελλάδα που θα μας απαλλάξουν από την ενεργειακή ένδεια και από τον απρόβλεπτο παράγοντα των ανατιμήσεων και επί πλέον θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ντόπια βιομηχανία παραγωγής πράσινων συστημάτων ηλεκτρογέννεσης, ανάπτυξη στη χώρα, μείωση της ανεργίας και ουσιαστική πλέον ονομασία της χώρας μας, με την ολοκλήρωση και των ενεργειακών ερευνών και εκκίνηση της παραγωγής υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, σε ενεργειακό παγκόσμιο κόμβο.

Εάν ζεις σε μια χώρα, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογίας, χρειάζεται περισσή σκέψη για το τιεπιλογές θα κάνεις περαιτέρω για το μέλλον των πολιτών σου. Αλλά εάν είσαι μια χώρα που βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς οικονομικής δυσχέρειας και κρίσης, αλλά έχει υψηλό πνευματικό δυναμικό, τότε απαιτείται από τους άρχοντες τόλμη, απουσία γραφειοκρατίας αλλά και σταθερή πολιτική που θα βασίζεται στο σωστό μακροχρόνιο προγραμματισμό, για να πας μπροστά και να μην έχεις στην πορεία «αρρυθμίες» με ανατροπές, κρίσεις και επενδυτικές φούσκες .

Πέραν όμως των εμποδίων που η ενεργειακή αναβάθμιση δέχεται εκ μέρους της πατροπαράδοτης γραφειοκρατίας υπάρχει και το τερατώδες εμπόδιο των χρήσεων γης, της αρχαιολογίας, των εθνικών πάρκων, των περιοχών NATURA, κ.λ.π.

Για τις χρήσεις γης, έχω να πω ότι κρατήσανε την Ελλάδα αρκετά πίσω οικονομικά και αναπτυξιακά κι αυτό γιατί δεν νοείται να θεωρείται μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας μόνο επειδή περνάνε από εκεί τα αρδευτικά δίκτυα της γόνιμης όμορης περιοχής ούτε επειδή κάποιος κάποτε όρισε ότι εκατέρωθεν μιας εθνικής οδού και σε απόσταση 300 μ. από τον άξονά της δεν μπορούν να λειτουργήσουν βιοτεχνικές εγκ/σεις.

Για τα εθνικά πάρκα τις περιοχές NATURA και την αρχαιολογική υπηρεσία έχω να πω ότι νηστικό αρκούδι δεν χορεύει και αυτό γιατί έχουμε τόσα αρχαία, σεβόμαστε την εθνική μας κληρονομιά, αλλά ετούτος ο λαός πρέπει και να φάει κι αν υπάρχει θέληση, όλα μπορούν να χωρέσουν στον ίδιο χώρο και να λειτουργήσουν άψογα και η χώρα να πάει μπροστά.

Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι αυτά που δεν έχουμε είναι ευτυχώς αυτά που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα πρέπει ν’ αποκτήσουμε,δηλαδή τολμηρούς άρχοντες οι οποίοι πρέπει να κάνουν δύο πράγματα, να βάλουν το κρατικό τραίνο να δουλέψει με ηλεκτρική ενέργεια και ν’ αφήσουν πίσω τον ατμό με το κάρβουνο στο επιχειρείν.

Τότε και ντρόουν θα αποκτήσουμε σύντομα και κίνηση με υδρογόνο και αυτάρκεια στην ενέργεια και κυρίως πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα χωρίς Φ.Π.Α. 24%, χωρίς τέλος επιτηδεύματος, χωρίς εισφορά αλληλεγγύης, χωρίς ΕΝΦΙΑ και χωρίς προκαταβολή φόρου, χωρίς επιδόματα και συσσίτια με χαμηλή ανεργία, αλλά και φορολογικούς συντελεστές προηγμένης ουσιαστικά κοινωνίας και όχι κοινωνίας με χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκής ετικέτας, μόνο. Και μην ξεχνάμε ότι τελείωσαν οι μελέτες για τον αγωγό EastMed και πρέπει άμεσα να περάσουμε στο πεδίο για να μη χαθούμε πάλι στο χρόνο.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_132 της ΠΕΣΕΔΕ

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα