BIM – Μύθος και Πραγματικότητα

Ο Απόστολος Κωνσταντινίδης, πολιτικός μηχανικός, μηχανικός λογισμικού και συγγραφέας ξεκαθαρίζει τον μύθο του BIM για τα έργα υποδομών και παρουσιάζει τη σημερινή πραγματικότητα

Απόστολος Κωνσταντινίδης πολιτικός μηχανικός, μηχανικός λογισμικού και συγγραφέας

Ο σημερινός Μύθος: Υπάρχει ένα μαγικό σύστημα που το λένε B.I.M. (Building Information Modeling βάσει του οποίου μπορούμε να χειριστούμε ηλεκτρονικά όπως λέει η μεσαία λέξη “I” (Information), κάθε είδους κατασκευή όπως λέει η πρώτη λέξη (Building) και με αυτό να φτιάξουμε το 3D της κατασκευής όπως λέει η τρίτη λέξη (Modeling).

 Η σημερινή Πραγματικότητα: Υπάρχει ένα σύστημα που το λένε B.I.M. (Building Information Modeling) το οποίο αφορά Κτίρια (Buildings, μόνο Κτίρια και όχι κάθε είδους κατασκευή που λέει ο Μύθος), που έχει τις πληροφορίες που το αφορούν (Information) βάσει των οποίων μπορεί να προκύψει κάθε είδους αναπαράστασή του (Modeling) όπως οι κατόψεις, οι τομές, το 3D, η αντισεισμική συμπεριφορά του, η ενεργειακή του απόδοση, κτλ. (και όχι μόνο το 3D που λέει ο Μύθος).

 Το Μέλλον: O Μύθος γενικά κρύβει πάντοτε μία Πραγματικότητα, εδώ τι συμβαίνει και πως έχει προκύψει ο μύθος του BIM για τα έργα υποδομών; Η σημερινή πραγματικότητα του BIM ξεκίνησε συστηματικά το 1994 όταν η βιομηχανία βλέποντας το χάος και την αδιαφάνεια στις παραγγελίες των υλικών κατασκευής των κτιρίων, έφτιαξε την πρώτη έκδοση του ASCI αρχείου I.F.C. (Industry Foundation Classes) ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση και η ίδια στις ποσότητες, τις ποιότητες και τις παραγγελίες των υλικών.

Σήμερα (2024) έχουν περάσει 30 χρόνια και το IFC format ωρίμασε και η χρήση του BIM γενικεύτηκε σε κάποιο σχετικά μικρό βαθμό αλλά ικανό να αποδείξει πόσο απλό, έξυπνο και παραγωγικό είναι ώστε παρακινήθηκαν και οι τομείς των έργων υποδομής (γέφυρες, δρόμοι, σιδηρόδρομοι, ύδρευση, αποχέτευση, κ.τ.λ.) να ακολουθήσουν σε κάποιο εφικτό βαθμό την αυθεντική λογική του ΒΙΜ που είναι μόνο για κτίρια.

Σήμερα υπάρχουν οργανισμοί και κυρίως ο buildingSMART International, που προσπαθούν να φτιάξουν έναν πρώτο βαθμό προτύπων με ονομασίες “IFC Bridge”, “IFC Road”, “IFC Rail”, κ.ά. Βέβαια, αν προκύψει τυχαία κάποια προδιαγραφή έργου υποδομής με τη υποχρέωση BIM χωρίς άλλες επεξηγήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία αυτοσχέδια λογική που θα καλύπτει τις 7 διαστάσεις του BIM κατά το National BIMStandards Committee – NBIMS US όπως συνοπτικά περιγράφεται στη συνέχεια.

Το σημερινό BIM

 Building Information Modeling είναι η ταξινόμηση και η ιδεατή αναπαράσταση της μελέτης και της κατασκευής του κτιρίου βάσει των εννοιών των στοιχείων του. Θα λέγαμε ότι είναι η αποτύπωση του κτιρίου με τον τρόπο που το κάνει το μυαλό  των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών του έργου. Το πραγματικό BIM λογισμικό δεν έχει αποθηκευμένα 2D ή 3D σχέδια, έχει μόνο ένα αρχείο μορφής IFC (Industry Foundation Classes).Τα στοιχεία του IFC αρχείου είναι μοναδικά, δηλαδή δεν λείπει κανένα αλλά και δεν επαναλαμβάνεται κανένα.

Η πορεία της κατασκευής παρακολουθείται με το BIM καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου με ενημέρωση όλων των τυχών αλλαγών ώστε στο τέλος να προκύψει το “ως κατεσκευάσθει

Οι διαστάσεις του ΒΙΜ

Με βάση τα στοιχεία (δηλαδή τις έννοιες) του IFC αρχείου μπορεί να δημιουργηθούν:

  • κάθε σχέδιο 2D σε κάτοψη, όψη, τομή ολόκληρου ή τμήματος του κτιρίου
  • κάθε σχέδιο 3D, ολόκληρου ή τμήματος του κτιρίου, για οποιαδήποτε φάση κατασκευής του κτιρίου
  • Η αναλυτική προμέτρηση των ποσοτήτων των υλικών και των εργατικών κάθε φάσης του έργου.

Βάσει αυτών των ποσοτήτων κάθε φάσης του έργου μπορούν να δημιουργηθούν:

  • Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου (αυτό είναι το λεγόμενο 4D BIM)
  • Η αναλυτική κοστολόγηση του έργου (αυτό είναι το λεγόμενο 5D BIM)

Για τη βιωσιμότητα του κτιρίου (αυτό είναι το λεγόμενο 6D BIM) χρειάζονται οι δύο ακριβείς βασικές μελέτες:

  • Η αντισεισμική μελέτη του κτιρίου
  • Η ενεργειακή μελέτη του κτιρίου

Βάσει του ορισμού του BIM οι τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της κατασκευής είναι πολύ εύκολο να καταχωρούνται και ακαριαία να ενημερώνονται οι 2D, 3D, 4D, 5D, 6D διαστάσεις του κτιρίου. Τότε, ανά πάσα στιγμή, θα υπάρχει το “ως κατασκευάσθει” (as built) μέχρι εκείνη τη στιγμή και φυσικά το τελικό “ως κατεσκευάσθει”. Έτσι θα υπάρχει και το τελικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου δεδομένου ότι θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία κατασκευής του έργου. Αυτό είναι το λεγόμενο 7D BIM. Ταυτόχρονα θα υπάρχουν και όλες οι πληροφορίες για τη συντήρηση του κτιρίου στη διάρκεια της ζωής του. Τα γράφω όλα αυτά επειδή δουλεύω προσωπικά πάνω στη BIM λογική από το 1982 πολύ πριν εμφανιστεί με αυτό το όνομα.

Διαφήμιση στο δελτίο του ΤΕΕ του 1988 Το πρώτο BIM λογισμικό έτρεχε στον θρυλικό IBM PC Τότε άλλαξε ο τρόπος σχεδίασης επειδή “με το πάτημα ενός κουμπιού” δημιουργείτο και εκτυπωνόταν το σχέδιο  στους πρώτους pen plotters
  • Οι εικόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι από το λογισμικό HoloBIM της ελληνικής εταιρίας λογισμικού BuildingHOW.
  • Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το BIM www.buildinghow.com

HoloBIM Παρουσίαση 3’ στο YouTube

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_138 της ΠΕΣΕΔΕ

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα