Στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία του ψηφιακού μετασχηματισμού ΤΜΕΔΕ: Έτοιμο για την μετά Covid εποχή… προ Covid!

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_120 της ΠΕΣΕΔΕ

Αν ο Covid-19 βρήκε έναν φορέα… πανέτοιμο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έθετε όσον αφορά στην οργανωτική προσαρμογή σε μέτρα περιορισμού της πανδημίας και σε διοχέτευση του όγκου εργασιών του σε ηλεκτρονικές «οδούς», για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του κοινού στο οποίο απευθύνεται, αυτό είναι σίγουρα το ΤΜΕΔΕ

Το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, είχε ήδη ως στόχο την ταχεία εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του, πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Κορυφαία στιγμή αυτής της προσπάθειας, εν μέσω lockdown, τον περασμένο Μάρτιο, ήταν η έναρξη λειτουργίας της νέας έκδοσης της ψηφιακής υπηρεσίας «e-Διακηρύξεις» η οποία παρέχει προσωποποιημένη πληροφόρηση στα email των Μηχανικών για τις κατηγορίες των διακηρύξεων, που ταιριάζουν στο προφίλ της δραστηριότητάς τους και αφορούν στις κατηγορίες δαπάνης (CPV), τις οποίες έχουν προεπιλέξει.

Επιπλέον, απλοποιήθηκε η είσοδος στην εφαρμογή «e-Διακηρύξεις» και γίνεται πλέον με τη χρήση μόνο των κωδικών TAXIS και τον Αριθμό Μητρώου ΤΜΕΔΕ.

Το ΤΜΕΔΕ αναβάθμισε έτσι τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του, προσφέροντας ακόμα περισσότερες, υψηλής προστιθέμενης αξίας δυνατότητες στα μέλη του, ενώ ξεκίνησε παράλληλα και η αυτόνομη λειτουργία της εφαρμογής e-Επικαιροποιήσεις, χάρη στην οποία ο Μηχανικός σε 6 απλά βήματα μπορεί να κάνει αίτηση επικαιροποίησης των προσωπικών του στοιχείων, προκειμένου να αποκτά πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που προσφέρει το Ταμείο.

Σημειώνεται ότι με την καινοτόμo εφαρμογή «e-Διακηρύξεις» ο Μηχανικός έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις διακηρύξεις Δημοσίων Έργων, των φορέων, οι οποίοι υποχρεούνται σε δημοσίευσή τους στη Διαύγεια και στο ΕΣΗΔΗΣ, αλλά και φορέων, που δεν υποχρεούνται, όπως η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΟΛΠ.

Με λίγα λόγια, η πανδημία βρήκε το ΤΜΕΔΕ, ήδη… ψηφιακά μετασχηματισμένο από το 2017 με τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγυητικών, σε ποσοστό άνω του 90%, να εκδίδονται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του πιστούχου, καθώς από το 2017 το Ταμείο έχει ολοκληρώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, πρωτοπορώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι είχε τη δυνατότητα, να ορίσει ότι στη διάρκεια της πανδημίας, εγγυοδοσία και πιστοδοσία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσα από το www.tmede.gr όπου παρέχεται απρόσκοπτη εγγυοδοσία και πιστοδοσία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε εικοσιτετράωρη βάση.

Δικαίως υπερηφανεύεται λοιπόν η διοίκηση και ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μακέδος για έναν φορέα που «εξελίσσεται συνεχώς» και βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών διεργασιών στο πεδίο της εγγυοδοσίας, γεγονός άλλωστε που αναδείχθηκε τον περασμένο Ιούλιο, στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας  (AECM) στην Αμβέρσα.

Εκεί, συμμετείχε δια του προέδρου του Κωνσταντίνου Μακέδου και το ΤΜΕΔΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ ανάδειξε την κρισιμότητα της  εγγυοδοσίας στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις στρατηγικές δράσεις του Ταμείου, τον μετασχηματισμό του σε ολοκληρωμένο ψηφιακό πάροχο  που τον φέρνει σε θέση πρωτοπόρου αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται για τον Τεχνικό Κόσμο στην Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης.

Σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία ο κ. Μακέδος σημείωσε πως:

Η δυναμική που αναπτύσσεται στον Κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί, υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, να ευνοήσει σημαντικά την ελληνική αγορά. Το ποσοστό των χαρτοφυλακίων του συνόλου των φορέων εγγυοδοσίας, φθάνει κατά μέσο όρο στο 0,8% του ΑΕΠ των χωρών που αντιπροσωπεύουν, ενώ το ποσοστό στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 0,24% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη της πιστοδοτικής και εγγυοδοτικής δυνατότητας του ΤΜΕΔΕ.

Το χαρτοφυλάκιό μας αν και αντιπροσωπεύει το 0,7% του συνόλου των χαρτοφυλακίων των μελών του AECM, είναι επτά φορές μεγαλύτερο από αυτό του ΕΤΕΑΝ, αποκαλύπτοντας τα ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν για το Ταμείο, προκειμένου να φθάσει στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρας μας αλλά και για να διευρύνει τον αναπτυξιακό του ρόλο στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την οικονομική αναγέννηση στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα