Κωνσταντίνος Μακέδος: Βασικό μέλημά του ΤΜΕΔΕ η προώθηση πρωτοβουλιών για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τεχνικού κλάδου

Την Τρίτη, 2 Απριλίου, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, συμμετείχε ως ομιλητής σε πάνελ συζήτησης με τίτλο «Ανθεκτικότητα Δικτύων, Υποδομών & Κλιματική Κρίση», στο πλαίσιο του συνεδρίου «Υποδομές και Δίκτυα: Η Ελληνική Πραγματικότητα. Εκσυγχρονισμός, Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Marriot.

Εκτός από τον κ. Μακέδου στο πάνελ, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης κα. Δήμητρα Τζουρμακλιώτου και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του enikos.gr κ. Μάνος Νιφλής.

Η συζήτηση αφορούσε τις ανθεκτικές υποδομές του μέλλοντος με όρους βιωσιμότητας. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μακέδος σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Σήμερα, που βρισκόμαστε στην φάση των αποφάσεων και των δράσεων για κάτι που συμβαίνει τώρα, δεν μιλάμε για το mitigation στην κλιματική κρίση, αλλά για το adaptation. Επομένως η προσέγγιση του ζητήματος θα πρέπει να δίνει πραγματικό αποτέλεσμα, κινούμενοι με πλήρη συντονισμό, σχεδιασμό και προτεραιποίηση σε 3 πεδία: (α) Εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, (β) Ισχυροποίηση και προσαρμογή του τεχνικού κόσμου στα νέα δεδομένα και (γ) χρηματοδότηση των έργων και των τεχνικών εταιρειών με ανταγωνιστικού όρους.

Επικαλούμενος στοιχεία της ΤτΕ, το κόστος της κλιματικής κρίσης για την ελληνική οικονομία φτάνει στο 1% του ΑΕΠ ετησίως και μέχρι το 2100 θα προσεγγίσει τα 200 δις».

Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ επεσήμανε πως οφείλουμε να αντιληφθούμε, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου, την ουσιαστική διάσταση του κλιματικού κινδύνου ως δομικού πυλώνα, αειφόρας και προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, βασικό μέλημά του ΤΜΕΔΕ, είναι η προώθηση όλων εκείνων των πρωτοβουλιών, που θα συμβάλουν στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τεχνικού κλάδου που καλείται να δημιουργήσει τις υποδομές του μέλλοντος.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης, με σύγχρονα και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα πράσινα ομόλογα με κίνητρα, τα ομόλογα περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η θέσπιση ενός «πράσινου Τειρεσία» και η ανάπτυξη της ασφάλισης κλιματικών κινδύνων, μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μακέδος σημείωσε:

«Ο σημερινός κόσμος βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη κατάσταση με την έννοια ότι επαναπροσδιορίζεται εξαρχής. Γι’ αυτό πολλά πράγματα δεν είναι δεδομένα όπως ήταν παλαιότερα. Ζούμε μια ιδιαίτερη συγκυρία στην οποία δεν εμφανίζονται απλώς νέες ανάγκες, αλλά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο ορίζουμε τι είναι όλα αυτά που χρειαζόμαστε. Η κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές, οι ακραίες συνθήκες που εμφανίζονται όλο και συχνότερα, αλλάζουν τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούμε την πραγματικότητα. Οι πόλεις όπου διαβιεί ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, αλλά και οι αγροτικές περιοχές, που τροφοδούν με τρόφιμα στους .κατοίκους των πόλεων, αντιμετωπίζουν φαινόμενα, που νομίζαμε ότι υπάρχουν μόνον προιόν μυθοπλασίας. Τώρα είναι η ώρα, που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες, αλλά και τον τρόπο, που οργανώνουμε την καθημερινότητα.

Οφείλουμε να ξαναδούμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν. Και είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων μας, αλλά και του τεχνικού κόσμου στη νέα αυτή συγκυρία. Από την άλλη πλευρά, ο έλεγχος, η συντήρηση, η ενίσχυση και η θωράκιση των υποδομών μας, μέσα από έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, που θα προτεραιοποιεί και θα θωρακίζει τις υποδομές συνδυάζοντας την υφιστάμενη φέρουσα ικανότητα με τις νέες ενισχύσεις και κατασκευές, αποτελεί προτεραιότητα για την δημιουργία ενός βιώσιμου επενδυτικού για τη χώρας, τώρα που η ανάπτυξη της οικονομίας είναι γεγονός και που οι διεθνείς επενδυτές, δίνουν καθημερινά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα