Μ.Τσιομπάνου: Πρωτίστως ευρωπαϊκό στοίχημα ο ενεργειακός μετασχηματισμός

Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ

Στις σημερινές συνθήκες των πολλαπλών και αλλεπάλληλων κρίσεων, η χώρα καλείται  να διαχειριστεί τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και ταυτόχρονα να συνεχίσει την αναδιάρθρωση του ενεργειακού της συστήματος. Έχουν δημοσιευθεί, εκ των υστέρων, πολλά άρθρα και μελέτες για το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον στρατηγικό της σχεδιασμό και την δύσκολη εξίσωση που έχουν όλα τα κράτη να επιλύσουν : την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και, ταυτόχρονα, την πράσινη μετάβαση.

Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, επιβάλει στις κυβερνήσεις όλων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρθουν αντιμέτωπες με «άβολες» αλήθειες όπως, η υψηλή ενεργειακή εξάρτηση, το πολύ μικρό ποσοστό κάλυψης της ενεργειακής ζήτησης από ΑΠΕ, το υψηλό κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ συγκριτικά με άλλες μορφές παραγωγής, την πολύ μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας και φυσικά τις πολύ υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού. Όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι, επειδή ακριβώς η Ευρώπη δεν έχει εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια, είναι «όμηρος» των παιχνιδιών της αγοράς ενέργειας και αποφάσεων άλλων πολιτικών κέντρων.

Για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε πόσο σημαντικές είναι οι υποδομές και στον τομέα της ενέργειας και πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του Δημοσίου. Η ενέργεια, εκτός από, βασικό κοινωνικό αγαθό, αποτελεί, κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Σύγχρονες και υψηλής ποιότητας υποδομές σε συνδυασμό με την στιβαρή εξισορροπητική παρουσία του Δημοσίου θα αναγκάσουν την αγορά ηλεκτρισμού να λειτουργήσει ομαλά και θα ενισχύσουν τον ρόλο της Ευρώπης σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια κονδύλια για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό όμως, δείχνει και την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγεσιών και την τεράστια σημασία του προσεκτικού σχεδιασμού πριν την λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός δεν είναι φιλολογικό πόνημα, δεν είναι έκθεση ιδεών. Είναι μία πράξη ευθύνης απέναντι στον πλανήτη και στους κατοίκους του που δεν θα επιτευχθεί ποτέ εάν δεν αντιμετωπισθεί συλλογικά και με ειλικρίνεια. Ο εθνικός ενεργειακός μετασχηματισμός αποτελεί κομμάτι του ευρωπαϊκού ενεργειακού μετασχηματισμού. Είναι ένα δύσκολο τεχνολογικό πόνημα και παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα πολιτισμού. Η δύναμη της Ευρώπης είναι ο πολιτισμός της. Η εποχή όμως απαιτεί να ενισχύσει την πολιτική της βούληση. Η εικόνα της ολοένα και συχνότερα ασύμφωνης Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανατραπεί άμεσα και η Ένωση πρέπει να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις στον χώρο της ενέργειας.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_132 της ΠΕΣΕΔΕ

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
 
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα