Η ΠΕΣΕΔΕ, ως εκπρόσωπος του Εργοληπτικού Κόσμου πρέπει να εκπροσωπείται στο ΤΕΕ

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_116 της ΠΕΣΕΔΕ

Για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η συμμετοχή των μελών της Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του ΤΕΕ ; 

Ο θεσμικός ρόλος του ΤΕΕ, ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, εκτός των άλλων έχει  σκοπό την προαγωγή της επιστήμης του μηχανικού και των ειδικοτήτων του, υποχρεωτικά γνωμοδοτεί σε πεδία όπως η αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων, εκπαίδευση και σχολές τεχνικών κάθε βαθμίδας, τεχνική πυραμίδα – αρμοδιότητες και δικαιώματα και κυρίως βοηθάει στη διαμόρφωση πολιτικής για κάθε θέμα επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος των μηχανικών. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι ο Κατασκευαστικός Κλάδος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο όπου συντελούνται μεγάλες θεσμικές αλλαγές  και ουσιαστικά χαράσσεται το νέο πρόσωπό του, εκτιμώ ότι είναι απαραίτητη η εκπροσώπηση της ΠΕΣΕΔΕ, ως εκπροσώπου των μηχανικών –  εργοληπτών στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Πιστεύω  ότι το ΤΕΕ έχει τη δυναμική να συμβάλλει στη δημιουργία προτάσεων και θέσεων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εργοληπτικού κόσμου, σε συνεργασία πάντα μαζί μας. Είναι απαραίτητο οι εργολήπτες μηχανικοί να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις που τους αφορούν και αυτό θα γίνει και μέσα από το θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ με τη συμμετοχή μας στα όργανά του. Για να δούμε το χώρο μας να ανακάμπτει μετά από μία δεκαετία βαθιάς ύφεσης χρειάζεται συνεννόηση, δουλειά και συνεργασίες.

Τι μπορεί να περιμένει ο εργολητπικός κόσμος από το ΤΕΕ;

Η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κλάδος των κατασκευών ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μία σημαντική πηγή εθνικού πλούτου, όπως εξάλλου ισχύει και διεθνώς. Είναι επίσης γεγονός ότι πολλά άλλαξαν, έστω και με αργό ρυθμό, τα τελευταία χρόνια  στη χώρα μας. Οι Έλληνες πολίτες είμαστε πλέον πιο ανοικτοί και πιο έτοιμοι να δεχθούμε έννοιες όπως διεθνής αγορά, ανταγωνισμός, δημοσιονομική σταθερότητα, διαφάνεια, Ανεξάρτητες Αρχές κ.ά. Εξάλλου ο Ν4412/2016 μπορεί να θεωρηθεί ένα σημαντικό βήμα του εκσυγχρονισμού του Νομικού Πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων. Όμως η αίσθηση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο είναι ότι είναι εγκλωβισμένος σχεδόν σταματημένος. Και αυτό διότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για να αντιμετωπισθούν ταχύτατα και αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα του Κατασκευαστικού Κλάδου και ειδικότερα των Δημοσίων Συμβάσεων απαιτείται και η συμμετοχή του ΤΕΕ σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής  που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια με στόχο την ανάκαμψη του κλάδου, που θα δημιουργήσει μόνο  ωφέλεια και υπεραξία στο σύνολο της Χώρας. Μόνο μία τολμηρή αλλά  και καλά σχεδιασμένη πολιτική ανάπτυξης μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Πιστεύω ότι επιβάλλεται να συμβάλλουμε στη χάραξη μίας τέτοιας πολιτικής τόσο μέσω της  ΠΕΣΕΔΕ όσο και μέσω του θεσμικού ρόλου του ΤΕΕ. 

Η συνεργασία μας με το ΤΕΕ μόνο θετικό αποτέλεσμα θα έχει για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση του κλάδου μας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα