Μαρία Τσιομπάνου Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ: Εν αναμονή των εξελίξεων ….

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_116 της ΠΕΣΕΔΕ

Γράφει η Μαρία Τσιομπάνου Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ

Εν αναμονή των εξελίξεων ….

Είναι γεγονός ότι μετά τις εθνικές εκλογές  στον  επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας επικρατεί ευφορία και μία στάση προσμονής  θετικών εξελίξεων. Το ίδιο ισχύει και για τον κατασκευαστικό κλάδο, που μετά από μία δεκαετία συνεχούς ύφεσης  – όπου το 2017 σημείωσε το αρνητικό ρεκόρ  μείωσης της δραστηριότητάς του κατά 90% από το μέσο όρο της περιόδου 2003-2007  –  τηρεί μία στάση αναμονής.

Αυτή η στάση αναμονής είναι πιο έντονη  στο χώρο των Δημοσίων Συμβάσεων καθώς όλοι περιμένουν να δουν τα πρώτα σημεία γραφής της νέας πολιτικής ηγεσίας. Τα προβλήματα, θεσμικά και μη, είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους και έχουν διατυπωθεί πολλάκις. Πρόσφατη  έρευνα της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) κατέγραψε ότι σε ποσοστό πάνω από 85%, οι επιχειρήσεις θεωρούν ως σημαντικότερα εμπόδια για επενδύσεις την αβεβαιότητα για το μέλλον, την βαριά φορολογία, τους αναρίθμητους διοικητικούς κανονισμούς και φυσικά την έλλειψη χρηματοδότησης. 

Είναι προφανές ότι η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος μας είναι πολύ μεγάλη και η σημαντικότερη είναι η  «αποεπένδυσή»   του. Ο χρόνος που έχει χαθεί πρέπει να καλυφθεί ταχύτατα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως μέσα από ένα σοβαρό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα των υποδομών για όλη τη Χώρα. Δεν αρκεί δηλαδή η επένδυση που σχεδιάζεται στο Ελληνικό για να ξεμπλοκάρει ο Κλάδος. Απαιτείται ένα σοβαρός σχεδιασμός επενδύσεων σε υποδομές σε όλη την Περιφέρεια για να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στον Κλάδο που θα δημιουργήσει  χιλιάδες θέσεις εργασίας, υπεραξία  στη Χώρα και θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των δεικτών ανάπτυξής της.  Οι προκλήσεις και οι τάσεις που παρατηρούνται σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για τις Υποδομές και γενικότερα για τις Κατασκευές ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με υλοποίηση έργων χωρίς συγκεκριμένο στόχο.  

Η λύση για την επανατοποθέτηση του Κλάδου σε τροχιά ανάπτυξης δεν είναι εύκολη και ούτε μονοσήμαντη. Απαιτείται πολιτική βούληση και σχεδιασμός με τόλμη αλλά και με τη γνώση που έχει προκύψει από το παρελθόν. Ελπίζουμε ότι η δυναμική που έχει δείξει η νέα κυβέρνηση δε θα χαθεί και αναμένουμε τις πολιτικές της προτάσεις.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα