Μ.Τσιομπάνου: Οι έξι συν μία πληγές του εργοληπτικού κόσμου

Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ

Στις αρχές Μαΐου η ΠΕΣΕΔΕ πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριό της στην ιστορική πόλη της Τρίπολης.  Ο Σύνδεσμος Αρκαδίας μας έκανε την τιμή να μας φιλοξενήσει για τρεις ημέρες, στον υπέροχο χώρο του Αποστολοπούλειου  Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου μας.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να συγκεντρωθούμε, να συναντηθούμε και να συζητήσουμε δημόσια ό,τι ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Σε μία εποχή απαιτητική και πολύπλοκη, με την εκτίναξη του πληθωρισμού να πιέζει κάθε οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ο χώρος των δημόσιων έργων έχει τα ιδιαίτερα βαρίδιά του. Τα έξι (6) βασικά ζητήματα, που είτε δεν μεταρρυθμίζονται προς την σωστή κατεύθυνση, είτε δεν μεταρρυθμίζονται καθόλου, είναι τα παρακάτω: 

 • Η άμεση εξόφληση του εργολαβικού ανταλλάγματος.
 • Η επαναφορά του θεσμού της αναθεώρησης και η επικαιροποίηση των τιμολογίων των δημόσιων έργων.
 • Η άμεση ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων με όρους που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, διάχυση της εμπειρίας, ενίσχυση της πρόσβασης της μικρομεσαίας επιχείρησης στις Δημόσιες Συμβάσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και με όρους προσαρμοσμένους στην ελληνική πραγματικότητα.
 • Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με εφαρμογή διαδικασιών εκσυγχρονισμού.
 • Ο εξορθολογισμός των προθεσμιών των ενεργειών της Διοίκησης και του Αναδόχου κατά την υποβολή και την έγκριση των Επιμετρήσεων, των Λογαριασμών, των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων και των λοιπών αιτημάτων του Αναδόχου.
 • Η αλλαγή του τρόπου διοικητικής και δικαστικής επίλυσης των διαφορών, που αναφύονται στις δημόσιες συμβάσεις και η επιτάχυνση της επίλυσης αυτών:
 • Με την θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής Επίλυσης Διαφορών στις Δημόσιες Συμβάσεις
 • Με την άσκηση ένστασης κατά της βλαπτικής πράξης ή παράλειψης της Διευθυνούσης Υπηρεσίας εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τότε που κοινοποιήθηκε η πράξη στην Ανάδοχο ή από τότε που αυτός έλαβε πλήρη γνώση της πράξης ή της παράλειψης.
 • Με την υποχρέωση της ανωτέρω Αρχής να αποφαίνεται επί της διαφοράς εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τότε που αυτή περιήλθε σ’ αυτήν.
 • Με την καθιέρωση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο ή στην διαιτησία.
 • Με την καθιέρωση της διαιτησίας σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις ανεξαρτήτως ποσού.

Η σημαντικότερη, όμως, διαπίστωση είναι η διαμόρφωση του μονοπωλιακού χαρακτήρα της αγοράς των μεγάλων έργων.  Είμαστε όλοι παρατηρητές ενός απίστευτου ράλι διόγκωσης του ανεκτέλεστου των πέντε μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα μειωμένου ανταγωνισμού. Είμαστε παρατηρητές πολλών πανηγυρικών εκδηλώσεων και ανακοινώσεων μεγάλων έργων υποδομής. Είμαστε παρατηρητές του παιχνιδιού του ανεκτέλεστου στο ταμπλό του χρηματιστηρίου των μεγάλων κατασκευαστών ομίλων της χώρας. Περιμένουμε να γίνουμε παρατηρητές και της υλοποίησης όλων αυτών των συμβάσεων ΣΤΟΝ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ  από τους Αναδόχους. Εκτίμησή μας ότι πολύ δύσκολα οι Ανάδοχοι θα ανταποκριθούν στα συμβασιοποιημένα χρονοδιαγράμματα.

Εμείς, από την μεριά μας, αυτό που λέμε είναι ότι, οι υποδομές δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο ανάπτυξης και η ανάπτυξη πρέπει να είναι για όλους. Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουμε με τις ανακοινώσεις και να αρχίσουμε τις πράξεις. Είναι απολύτως βέβαιο ότι, εάν δεν δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις, το αναπτυξιακό αποτύπωμα, που θα αφήσει αυτό το τεράστιο ανεκτέλεστο έργο, θα είναι για ακόμη μία φορά ισχνό και πρόσκαιρο.  Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια της σπατάλης πόρων  και χρόνου. Ο βαθμός που ο Κατασκευαστικός Κλάδος θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, εξαρτάται από μία εθνική πολιτική ανάπτυξης, που θα αφορά όλες ανεξαιρέτως τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, και όχι μόνο τους πέντε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_135 της ΠΕΣΕΔΕ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΤΙΜΕΣ

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα