Μ.Τσιομπάνου: Oι υποδομές σε πρώτο πλάνο

Μαρία Τσιομπάνου, πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ

Ζούμε, πλέον, σε ένα νέο περιβάλλον και εάν δεν αλλάξουμε την στάση μας τότε η επιβίωσή μας φαντάζει πολύ δύσκολη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την φύση, άρα μένει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Οι μικρές και μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα έφεραν στην επιφάνεια την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και τις συνέπειές της στην ελληνική κοινωνία. Ανέδειξαν, όμως, και  την αδυναμία που υπάρχει στον πολιτικό σχεδιασμό σε κάθε βαθμό διοίκησης. Για παράδειγμα, πολύ συχνά έχουμε αναφερθεί στην αναγκαιότητα της προσεκτικής και καλά σχεδιασμένης επιλογής των έργων υποδομής και στον σωστό προγραμματισμό υλοποίησής τους. Οι πόροι που διαθέτει το Κράτος είναι συγκεκριμένοι, αλλά, πολύ συχνά, οι πολιτικοί ιθύνοντες λειτουργούν ως αυτοί να είναι απεριόριστοι και όταν έρχεται η ώρα της «πληρωμής»  αδυνατούν να ανταποκριθούν, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στην υλοποίηση των έργων και στους κατασκευαστές.

Οι τεράστιες καταστροφές που υπέστη η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έφεραν, για ακόμη μία φορά, στο προσκήνιο τις υποδομές. Στη σημερινή εποχή, παρότι ο ρόλος των υποδομών είναι ευρύτατα αναγνωρισμένος, επικρατεί και σε αυτό το θέμα σύγχυση. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η λειτουργία και η ανθεκτικότητα των έργων υποδομής είναι θέματα που δεν μπορούν να αξιολογηθούν εύκολα καθώς αποτελούν τον συνδυασμό πολλών και διαφορετικών παραμέτρων. Οι υποδομές δεν θα πρέπει να θεωρούνται μεμονωμένα επενδυτικά και περιουσιακά στοιχεία ενός κράτους αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να σχεδιάζονται συνολικά, ως ένα δημόσιο αγαθό ή ακόμα και ένα αξιακό σύνολο.  

Είναι σαφές, πλέον, ότι χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό πλάνο για τις υποδομές με αναθεωρημένες, σύγχρονες προοπτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα. Το πολιτικό σύστημα καλείται να επαναπροσδιορίσει με άλλη ματιά τις απαιτούμενες υποδομές. Απαιτείται πολιτική βούληση, με τόλμη και συγκεκριμένη στόχευση, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη. Οι νέες προκλήσεις και τάσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η πράσινη ανάπτυξη, θα πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες ενός νέου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων που θα εστιάσουν ταυτόχρονα και στους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης: την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.  Βασικό κριτήριο επιλογής και σχεδιασμού αποτελούν η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση των φυσικών μας πόρων και η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιβάλλεται, οι σχεδιαζόμενες υποδομές, να αξιολογούνται ως προς την ανθεκτικότητά τους, στο κατά πόσο προσφέρουν υπηρεσίες στον πολίτη και είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η σύγχρονη προσέγγιση περιγράφεται ως Βιώσιμη Υποδομή της Νέας Κλιματικής Οικονομίας.

Σε αυτήν την προσπάθεια η Πολιτεία έχει πολύτιμους συμμάχους το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας των μηχανικών του τόπου και τις νέες τεχνολογίες. Το μέγεθος των καταστροφών δεν μας αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο καθυστέρησης. Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι νέες υποδομές θα είναι περισσότερο ανθεκτικές  και ισότιμα προσβάσιμες για όλους.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_136 της ΠΕΣΕΔΕ

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα