Στο εδώλιο προϊστάμενοι Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων

Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών 

Σε δίκη, ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά τη δικάσιμο της 8ης Φεβρουαρίου 2023, παραπέμπονται Προϊστάμενοι Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από κοινού, δια παραλείψεως και μη, κατ’ εξακολούθηση.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται ως συνέχεια αναφοράς, που κατέθεσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στις 5/11/2021, με την οποία ζητήθηκε η διερεύνηση συγκεκριμένων συμπεριφορών, που κατήγγειλαν συνάδελφοι για συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία και ειδικότερα να δοθεί παραγγελία στους κατά τόπο αρμοδίους Εισαγγελείς να διερευνήσουν αφενός μεν παράνομες πρακτικές και αφετέρου τη συστηματική παράλειψη διαδικτυακής ανάρτησης των αποφάσεων για τον τρόπο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, την αδυναμία τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας των δικηγόρων με συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, την ανεπίτρεπτη, κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ. 2 Κώδικα Δικηγόρων, ταύτιση του ωραρίου πρόσβασης των δικηγόρων με το ωράριο του κοινού σε ορισμένα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, την ύπαρξη και λειτουργία άτυπων «νυχτερινών» καταλόγων προτεραιότητας κ.ο.κ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει, κατ’ επανάληψη, αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα, που παρατηρούνται στη λειτουργία Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, οι οποίες υπονομεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, ιδίως με την παραβίαση της θεμελιώδους για το εμπράγματο δίκαιο αρχής της χρονικής προτεραιότητος στην κατάθεση εγγραπτέων πράξεων αλλά κυρίως διότι ταλαιπωρούν αδικαιολόγητα τους συναδέλφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο αγώνας των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος για την τήρηση της νομιμότητας και την προάσπιση του κύρους και της αξιοπρέπειας των δικηγόρων και του επαγγέλματός μας, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς μας, είναι και θα είναι διαρκής και αδιαπραγμάτευτος.

Νομική Ενημέρωση μ’ ένα κλικ στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα