Σταύρος Αρναουτάκης,Περιφερειάρχης Κρήτης
πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_111 της ΠΕΣΕΔΕ
Για το πάγιο αίτημα των Κρητικών, τον Βόρειο Οδικό Άξονα, αλλά και για το νέο διεθνές αεροδρόμιο, τα οικονομικά προγράμματα ανάπτυξης στην ενδοχώρα, την ανάδειξη των γεωπάρκων του νησιού και το μεγάλο αρδευτικό έργο των Μπραμιανων μας μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εργοληπτικόν Βήμα».
Κύριε Αρναουτάκη ποια είναι η θέση της Περιφέρειας όσον αφορά την υλοποίησή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, που αποτελεί πάγιο αίτημα της κοινωνίας του νησιού;
Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει ότι αν το ζήτημα της κατασκευής του ΒΟΑΚ ήταν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, θα είχαν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια οι απαραίτητες μελέτες και θα είχαμε προχωρήσει. Σήμερα θα μπορούσαμε να μιλάμε για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου μέρους του έργου. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση είναι δεδομένη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για το έργο. Εμείς παραμένουμε στη θέση μας διεκδικώντας με τους φορείς ένα σύγχρονο και ασφαλή οδικό άξονα από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν εξελίξεις σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία του έργου.
Πέρα από τον ΒΟΑΚ ποιος είναι ο προγραμματισμός της Περιφέρειας όσον αφορά στα 450 και πλέον επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης, που σχετίζονται άμεσα με την Οδική Ασφάλεια;
Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης το μεγαλύτερο έργο οδικής ασφάλειας του νησιού. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο παρέμβασης και αποκατάστασης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε ολόκληρη την Κρήτη ύψους 34,5 εκατ, €. Το έργο προβλέπει παρεμβάσεις σε 452 σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλο το νησί. Πρόκειται να εκτελεστεί με μία ενιαία εργολαβία και ως μεγάλο έργο, λόγω της σημασίας που δίνει στην οδική ασφάλεια των πολιτών η Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για ένα έργο που μελέτησε η Εγνατία Α.Ε. και για το οποίο ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθεί. Εκτιμούμε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα έχουμε και ανάδοχο στο έργο. Έγινε μια σημαντική δουλειά από τις υπηρεσίες μας και συμπληρώθηκαν και τα κομμάτια που έλειπαν, έτσι ώστε να είναι ένα ολοκληρωμένο έργο. Περιμένουμε λοιπόν να ξεκινήσει το νέο χρόνο για όλη την Κρήτη και να καλύψει όλα τα προβληματικά κι επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.
Η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με όλους τους φορείς και διεκδικεί έργα για την Κρήτη του μέλλοντος
Ύστερα από αρκετά χρόνια βρισκόμαστε στη φάση καθοριστικών εξελίξεων σχετικά με την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι. Ποια είναι η εκτίμηση της Περιφέρειας Κρήτης για το έργο και την εξέλιξη των διαδικασιών;
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τα αρμόδια Υπουργεία οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι εισέρχονται στην τελική ευθεία. Είναι πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει και το κατασκευαστικό τμήμα του έργου, αφού πρώτα ψηφιστεί η συμφωνία κατασκευής από τη Βουλή. Πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη των αερομεταφορών. Τα επόμενα χρόνια το νησί μας για να διατηρήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα στον τουρισμό, θα πρέπει να διαθέτει μια νέα σύγχρονη πύλη εισόδου. Σύμφωνα με τις μελέτες το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη στην κατεύθυνση αυτή. Από εκεί και πέρα εμείς συμμεριζόμαστε τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας και προσπαθούμε σε θεσμικό επίπεδο να συνεισφέρουμε στην επίλυση διαφόρων ζητημάτων που έχουν προκύψει στην περιοχή.
Κύριε Περιφερειάρχη ποια έργα βιώσιμης ανάπτυξης έχετε προς υλοποίηση στο πρόγραμμα σας το επόμενο διάστημα στην Κρήτη, με σκοπό την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, τη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;
Πρόκειται για τρία πολύ σημαντικά έργα που αφορούν ολόκληρη την Κρήτη που αφορούν τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, και για τις περιοχές Ουνέσκο που είναι το φαράγγι της Σαμαριάς, ο Ψηλορείτης, τα Λευκά Όρη και στη Σητεία,υπογράψαμε πριν λιγες ημερες.
Ο προϋπολογισμός 37 περίπου εκατομμύρια σε διάφορες δράσεις θα γίνουν όλα αυτά τα έργα και θεωρούμε ότι μαζί με τα υπόλοιπα έργα τα οποία είναι για τις δύο μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Ηράκλειο και Χανιά, τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όλα αυτά τα έργα θα δώσουν μία μεγάλη δυναμική στο νησί, ειδικά στην ενδοχώρα, πάνω στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που μαζί με τα προγράμματα τα leader τα οποία έχουν προκηρύξει οι Αναπτυξιακές Εταιρείες, αν υπάρχει ένας καλός σχεδιασμός από πλευράς των φορέων θα δώσουν μία άλλη δυναμική στο νησί μας. Εχουμε δουλέψει πάνω από δύο χρόνια, υποστηρίξαμε όλους τους φορείς για να προετοιμαστούν οι μελέτες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί μέσα από αυτή τη συνεργασία έχουμε μία νέα γενιά έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Επίσης σημαντικό είναι ότι από τα 37 εκ. ευρώ οι εκπτώσεις που θα γίνουν δεν θα πάνε σε άλλα έργα αλλά θα διατεθούν εκ νέου στις ίδιες περιοχές με αυξημένο προϋπολογισμό».
Ποια είναι η πορεία των διαδικασιών εμπλουτισμού του φράγματος των Μπραμιανών Ιεράπετρας, ενός από τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα στην Κρήτη?
Η προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου, για τον εμπλουτισμό του φράγματος των Μπραμιανών, θα δημοπρατηθεί ως έργο τον Νοέμβριο, όπως μας διαβεβαίωσε πριν λίγες μέρες ο γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες. Μάλιστα η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ Δέδε έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης μου με τον δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ της περιοχής. Οι ίδιοι επισήμαναν πως υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη του σημαντικότερου αρδευτικού έργου της περιοχής με δεδομένη την λειψυδρία που μαστίζει την Κρήτη και ειδικά τις ξηροθερμικές νότιες και ανατολικές περιοχές, με αποτέλεσμα να απειλούνται χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Έτσι λοιπόν μετά τη διαβεβαίωση του κ Δέδε το έργο θα προχωρήσει, θα υπογραφεί τον Οκτώβριο και θα δημοπρατηθεί τον Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα έργο που με την υλοποίηση του θα συμβάλλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία.