Προβλήματα με έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη λογαριασμών δημοσίων έργων στην Αχαΐα

Προς:Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Βρούτση Ιωάννη
 Την Γενική Γραμματέα Εργασίας
 Κα. Στρατινάκη Άννα
 Τον Διοικητή ΕΦΚΑ
 Κ. Χάλαρη Χρήστο
Κοιν:Την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ)
 Κα. Τσιομπάνου Μαρία

Θέμα: Προβλήματα με έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη λογαριασμών δημοσίων έργων στην Αχαΐα.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμη Κυρία Γενικέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις/εταιρείες της Αχαΐας για την έκδοση Ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη λογαριασμού δημοσίων έργων.

Η έκδοση  του ανωτέρω εγγράφου, απαιτεί, όπως μας έχουν ενημερώσει τόσο τα κατά τόπους τμήματα οικοδομικών έργων του ΕΦΚΑ στην Αχαΐα όσο και η περιφερειακή διευθύντρια του ΕΦΚΑ,  την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού ελέγχου δηλωθέντων – καταβληθέντων (ΕΔΚ), ο οποίος διενεργείται από την 1η κάθε μήνα και για τουλάχιστον 10 μέρες. Καθ’ όλη τη διενέργεια του ΕΔΚ τα τμήματα οικοδομικών του ΕΦΚΑ Αχαΐας δεν εκδίδουν ασφαλιστικές ενημερότητες.

Το τελευταίο διάστημα, από τον Ιανουάριο του 2020 το 10ημερο για τον έλεγχο ΕΔΚ έχει γίνει 15μερο και από τον Ιούλιο και μετά, ο ΕΔΚ δεν έχει ολοκληρωθείμε αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην είσπραξη λογαριασμών δημοσίων έργων, καθώς η ασφαλιστική ενημερότητα για είσπραξη λογαριασμού είναι απαιτούμενο δικαιολογητικό για την είσπραξη της Πιστοποίησης Εργασιών.

Από τον Ιούλιο 2020 και μετά, και κατόπιν επικοινωνίας τόσο με τους υπαλλήλους των κατά τόπους οικοδομικών τμημάτων του ΕΦΚΑ Αχαΐας όσο και με την περιφερειακή διευθύντρια, το σύστημα άνοιξε ορισμένες μέρες μέσα στον Αύγουστο για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν κάποιες εταιρείες (όσες πρόλαβαν!). Κατά τα λεγόμενα των υπαλλήλων αυτό έγινε κατ’ εξαίρεση. Το σύστημα όμως μέχρι και σήμερα παραμένει ακόμα κλειστό.

Να σημειώσουμε πως από ενημέρωση που έχουμε από εργοληπτικές εταιρείες – μέλη μας, που αιτούνται ασφαλιστική ενημερότητα σε υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ σε άλλους νομούς εκτός Αχαΐας αλλά και από την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων – ΠΕΣΕΔΕ, το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε φορά στη Αχαΐα με την αιτιολογία «το σύστημα ΕΔΚ δεν έχει ανοίξει και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας» δεν υπάρχει και οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτός Αχαΐας προχωράνε κανονικά σε έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας ανεξαρτήτως του εάν έχει ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός ΕΔΚ. 

Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση αλλά και κυρίως η διαφορετική λειτουργία των οικοδομικών τμημάτων του ΕΦΚΑ Αχαΐας, έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις εταιρείες της περιοχής καθώς αδυνατούν να εισπράξουν τις Πιστοποιήσεις Εργασιών τους, εργασίες οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί και εκτελεσθεί από τις εταιρείες μήνες πριν.

Παρακαλούμε για τις ΑΜΕΣΕΣ ενέργειές σας.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΝΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ                                               ΜΠΟΥΣΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_120 της ΠΕΣΕΔΕ

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα