Πρώην Σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ Πύργου: Παρουσίαση Αρχιτεκτονικής Μελέτης – Προσεχώς δημοπράτηση

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια αναμονής, το έργο της επανάχρησης του πρώην Σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ Πύργου και η μετατροπή του σε μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, χάρη στην διαρκή και επίμονη προσπάθεια του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, που “πήραν στα χέρια τους” ένα όραμα και το έκαναν πράξη.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, παρουσιάστηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα  «Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, στον Πύργο.

Το πρωί του Σαββάτου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συντελεστές και φίλοι του Φεστιβάλ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης επαγγελματίες και απλοί πολίτες της Ηλείας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση και να δουν μακέτες του έργου, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση.

Από ιδέα σε έργο, από θεωρία σε πράξη

«Είμαστε υπερήφανοι για το Φεστιβάλ Ολυμπίας και στις προθέσεις μας είναι, όχι μόνο να συνεχίσουμε να το ενισχύουμε, αλλά να δώσουμε νέα ώθηση γενικότερα στην κινηματογραφική παραγωγή, που αν και αποτελεί σημαντικό πυλώνα της δημιουργικής βιομηχανίας – μιας μεγάλης και παγκόσμιας οικονομικής δύναμης – επί πολλά χρόνια παρέμεινε, όπως και άλλοι τομείς, σε επίπεδο ιδεών και άτολμων πρωτοβουλιών…

Αυτό για το οποίο, ως Περιφερειακή Αρχή, μπορούμε επίσης να είμαστε υπερήφανοι, είναι η εξασφάλιση στέγης για το Φεστιβάλ Ολυμπίας στο πρώην Σταφιδεργοστάσιο ΑΣΟ Πύργου και η μετατροπή των εγκαταστάσεων σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας…

Πρόκειται για ένα έργο που το παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 ως μια ακόμα ιδέα, χωρίς καμία μελετητική ωρίμανση. Τρέξαμε, δουλέψαμε, προσπαθήσαμε να το μετατρέψουμε από ιδέα σε έργο και από θεωρία σε πράξη. Και σήμερα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πια ότι αυτό το έργο θα γίνει.

Οι μελέτες ολοκληρώνονται, και μέσα στο 2023 είναι βέβαιο πως θα έχουμε τη δημοπράτηση ενός πολύ σημαντικού έργου που θα αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της Ηλείας, αλλά και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης στην έναρξη της ημερίδας τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Φεστιβάλ και του Δήμου Πύργου, η συμβολή του οποίου – όπως είπε – ήταν καθοριστική στην αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων που ανέκυψαν.

Ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…Ο πολιτισμός στην Ευρώπη είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Η κατασκευή ενός τέτοιου χώρου που θα στεγάσει το τεράστιο μέγεθος που λέγεται Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, είναι ένα καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, καθώς θα έχει αδιαμφισβήτητα αναπτυξιακές διαστάσεις σε όλα τα επίπεδα για την περιοχή, τόσο στην άνοδο του αξιακού περιεχομένου της καθημερινότητας μας αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι ένα μεγάλο βήμα αυτό που κάνει η σημερινή Περιφέρεια και αυτό πρέπει να της το πιστώσουμε». Αναφέρθηκε και ο ίδιος στο αδιανόητο – όπως είπε – “μπλοκάρισμα” του έργου λόγω των πολεοδομικών προβλημάτων που εντοπίστηκαν, αλλά και στην διαρκή και στενή συνεργασία με τον κ. Γιαννόπουλο και τους μελετητές για την επίλυση αυτών, προκειμένου  να επιτευχθεί το αυτονόητο, το οποίο αφορά  στην αξιοποίηση αυτού του χώρου, συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάταση και ανάπτυξη του τόπου. Τέλος, έθεσε, για μια ακόμα φορά, τον Δήμο Πύργου στην διάθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Φεστιβάλ, για μεγαλύτερη συνεισφορά στην υλοποίηση του έργου και στην ενδυνάμωση και εξέλιξη αυτού του θεσμού.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας – και τέως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας – Γιώργος Γεωργιόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αφορά στους εμπνευστές και δημιουργούς του Φεστιβάλ, τον Δημήτρη Σπύρου, το Χρήστο Κωνσταντόπουλο και το Νίκο Θεοδοσίου, χωρίς να παραλείψει τη συνεισφορά των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Αρχών, καθώς και του Δήμου Πύργου, για την ανάπλαση του ΑΣΟ. Υπερθεμάτισε ωστόσο για την προσπάθεια του Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλου, η οποία – όπως είπε χαρακτηριστικά – δίνει σάρκα και οστά σ’ αυτό το μεγαλεπήβολο έργο.

Τα 25 χρόνια προσφοράς του Φεστιβάλ, και η επόμενη ημέρα

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στην κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση του Φεστιβάλ, που αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για παιδιά και για νέους, με υψηλή δημοφιλία και σημαντική επίδραση στη ζωή τους.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική διάσταση και στα οφέλη που θα έχει η περιοχή από μια τόσο σημαντική επένδυση, όπως είναι η ανάπλαση του ΑΣΟ, καθώς θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του Φεστιβάλ, το οποίο,  έχοντας αποκτήσει διακριτή θέση στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα, έχει βελτιώσει σημαντικά την εξωστρέφεια της Ηλείας. «Έχω την ακλόνητη πεποίθηση, ότι αξίζει να προσπαθήσουμε με “όχημα” το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, ώστε να γίνει η Ηλεία πόλος έλξης νέων κινηματογραφιστών και γενικότερα της σύγχρονης οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Αυτό δεν αποτελεί ευχή, ούτε ένα υποθετικό σενάριο. Είναι μια παραδοχή, στην οποία μπορεί εύκολα κανείς να οδηγηθεί, αν λάβει υπόψη του κάποια αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που ξεκίνησε το 1997, ως ένα τολμηρό εγχείρημα, που λίγοι το πίστεψαν, και μέσα σε 25 χρόνια, κατόρθωσε με πενιχρά μέσα, χωρίς εγκαταστάσεις, με φτωχό – έως ανύπαρκτο – υλικοτεχνικό εξοπλισμό, να έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα του είδους του παγκοσμίως. Κι αυτό είναι κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Αν αυτό το κατόρθωμα, συνδυαστεί με την εμπειρία των στελεχών του Φεστιβάλ και αξιοποιηθεί η ανεκτίμητης αξίας κινηματογραφική περιουσία του, τότε ο θεσμός θα εκτοξευθεί.

Η ύπαρξη κινηματογραφικού πλατό, σε ένα μέρος όπως η Ηλεία, με πλεόνασμα τοπίων απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, συνιστά από μόνη της, ικανή συνθήκη και ισχυρό κίνητρο για να μετατραπεί η περιοχή μας σε σημείο αναφοράς των οπτικοακουστικών παραγωγών».

Ο κ.Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υποστήριξη του Φεστιβάλ και στις ενέργειες ανάπλασης του ΑΣΟ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενθουσιώδη υποδοχή της πρότασής του – από τον Νεκτάριο Φαρμάκη τον Οκτώβριο του 2019 – για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Μαζί, από την πρώτη στιγμή, πήραν μια ιδέα «από τα χαρτιά και την έκαναν πράξη», ξεπερνώντας ανυπέρβλητα εμπόδια που ανέκυψαν στην πορεία.

Το Σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ Πύργου, από το χθες στο αύριο

Την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου έκανε η Αρχιτέκτων – Μηχανικός Γεωργία Φιλιπποπούλου, εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας του έργου, η οποία αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ, για την ολοκλήρωση κτιριολογικού προγράμματος, με τρόπο τέτοιο που ικανοποιούνται  πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες του Φεστιβάλ.

Η Αρχιτέκτων αναφέρθηκε στις αρχικές χρήσης του συγκροτήματος (αποτελείται από 8 συγκοινωνούντα κτίρια, όπου στεγαζόταν ο «Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός» (Α.Σ.Ο.) από το 1925 μέχρι το 1997) με παρουσίαση μακετών καθώς επίσης πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τους χώρους και τον εξοπλισμό που διασώζεται μέχρι σήμερα και θα αξιοποιηθεί εκθεσιακά.

Στα κτίρια αυτά, το εμβαδό των οποίων ξεπερνά τα 2.200 τ.μ., θα διαμορφωθούν και θα λειτουργήσουν οι παρακάτω χώροι:

  • α) μεγάλη κινηματογραφική αίθουσα 400 και πλέον θέσεων,
  • β) μικρό αμφιθέατρο 170 και πλέον θέσεων,
  • γ) χώρος εστίασης, ταινιοθήκη, γραφεία διοίκησης,
  • δ) στούντιο ηχογράφησης και χώροι μοντάζ,
  • ε) πολυμορφικός χώρος (κινηματογραφικό πλατό)
  • στ) χώρος έκθεσης σταφίδας.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα