ΠΕΣΕΔΕ: Λεύκωμα: «200 χρόνια Ελλάδα – 200 χρόνια Εθνικές Υποδομές»: H «εορτή των υποδομών» στο ΤΜΕΔΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 η παρουσίαση του Λευκώματος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με τίτλο: «200 Χρόνια Ελλάδα – 200 Χρόνια Εθνικές Υποδομές» στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΜΕΔΕ παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου, του Βουλευτή της ΝΔ – πρώην Υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Νίκου Μήλη, του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνου Μακέδου και πλήθους εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου.

Κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» στον χρόνο, δόθηκε έμφαση στα δημόσια έργα της χώρας και στη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του Τεχνικού Κλάδου σε αυτή τη μεγαλειώδη προσπάθεια σύστασης του κράτους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν έργα, όπως δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, δίκτυα ύδρευσης, φωτισμού, αποχέτευσης, σχολεία και άλλα.

Η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, Μαρία Τσιομπάνου

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, Μαρία Τσιομπάνου καλωσόρισε τους καλεσμένους υπογραμμίζοντας ότι «η επέτειος των 200 χρόνων της χώρας, η επέτειος των 100 χρονών της ίδρυσης του ΤΕΕ και η επέτειος των 90 χρόνων της ίδρυσης της ΠΕΣΕΔΕ μας δίνουν την αφορμή να φωτίσουμε τα τεχνικά έργα και τις υποδομές εκείνες που είναι απολύτως απαραίτητες για τη συλλογική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας». Αναφερόμενη στους λόγους έκδοσης του λευκώματος σημείωσε ότι «δημιουργήθηκε για να παρουσιάσει εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, τη σημαντική διαδρομή και εξέλιξη των εθνικών μας υποδομών. Δημιουργήθηκε για να μας θυμίσει τι έχουμε επιτύχει, τι έχουμε “χτίσει”, να μας δώσει αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία και να προσφέρει ερεθίσματα για τη νέα κατεύθυνση».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε τη συμβολή των έργων υποδομής στην οικονομία και την κοινωνία υπογραμμίζοντας ό,τι: «η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο, δίνει πολλαπλάσια απόδοση στην οικονομική ανάπτυξη και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες». Αναφερόμενος στα σημαντικότερα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και σε αυτά που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, με τη συνεισφορά των υποδομών στη δημιουργία του

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας

Εθνικού Εισοδήματος να εκτιμάται στα 180 δισ. ευρώ, σωρευτικά, από το 2000.

«Έχουν προγραμματιστεί, από το 2019, έργα που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά έχουν παραδοθεί, ενώ πολλά ακόμη, μικρά και μεγάλα, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των παραχωρήσεων και των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτή η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα του 2030, απαιτεί σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε: «Με τον Χρήστο Σταϊκούρα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δύο

Ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος

πράγματα:  Το πρώτο είναι η διατήρηση και η διαρκής συντήρηση των υποδομών. Διότι τα τεχνικά έργα έχουν μια περίοδο ζωής, δεν λειτουργούν για άπειρο χρόνο. Το δεύτερο είναι η κλιματική κρίση και σε αυτό μας προσγείωσε ο «Daniel» και ο «Elias».

Μαζί σε προτεραιότητα τα εμβληματικά έργα υποδομής αλλά και τα μικρότερα και παράλληλα, θα στηρίξουμε και τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αναθεωρώντας τις προτεραιότητες και θέτοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να διατηρήσουμε ισορροπίες και στην αγορά και στα έργα. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτός ο τόπος έκανε και θα κάνει πολύ μεγάλα άλματα. Και σε αυτό έχουν συμβάλει άνθρωποι όπως εσείς, Έλληνες μηχανικοί και επιχειρηματίες με μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις».

Ο Νίκος Μήλης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

Με τη σειρά του ο Νίκος Μήλης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, εστίασε στο μέλλον των έργων, στην έλλειψη στελεχών – προσωπικού στον τεχνικό κλάδο και στην αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους που οδηγούν σε μια ορθή αναπτυξιακή πολιτική. Όπως τόνισε, υπάρχει μια κοινή ανησυχία για το ποιοι θα εκτελέσουν, ποιοι θα υλοποιήσουν όλα αυτά τα έργα που ανακοινώνονται και ειδικά στο θέμα των μελετητικών και εργοληπτικών εταιριών, εκεί όπου διαπιστώνεται σημαντικό έλλειμα στελεχών, θα πρέπει συντεταγμένα να ζητηθεί η επιστροφή έμπειρων στελεχών, που έφυγαν στο  εξωτερικό και βέβαια θα πρέπει οι ίδιες οι εταιρείες να βελτιώσουνε θεαματικά τις πολιτικές των αμοιβών». Σύμφωνα με τον κ. Μίλη είναι αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, όπου θα εντάσσει μέσα όλες τις πολιτικές δημοσιονομικές, φορολογικές, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, «με στόχο μια ανθεκτική οικονομία και  κοινωνία προκειμένου να αποφύγουμε καινούργιες κρίσεις» καθώς και δημοκρατικός σχεδιασμός στα έργα. «Για να γίνουν τα έργα θέλουμε διάχυση, έργα για όλες τις εταιρείες -ακριβώς όπως σας είπα πριν, να υλοποιούνται τα έργα και να ζούμε σε μια ανοιχτή και ελεύθερη Οικονομία» κατέληξε.

Kωνσταντίνος Μακέδος: Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ – Μαρία Τσιομπάνου: Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος, συνεχάρη τη Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ για την πρωτοβουλία, στην οποία το ΤΜΕΔΕ συμμετέχει ως χρυσός Χορηγός. Στη συνέχεια έκανε αναδρομή στο παρελθόν, αναφερόμενος στη δημιουργία του ΤΣΕ – Ταμείου Συντάξεων Εργοληπτών – το 1932 και έφθασε στο σήμερα, στις δραστηριότητες τους στόχους του ΤΜΕΔΕ, σημειώνοντας ό,τι «…ο ρόλος των υποδομών αναδεικνύεται πιο κομβικός από ποτέ. Αναδύεται μια διττή αδήριτη ανάγκη: Να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους και να θωρακίσουμε τις υποδομές της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε, ο καθένας από την θέση ευθύνης του, βάσει της επιστημονικής του επάρκειας, αλλά και του θεσμικού του ρόλου, να συνεισφέρουμε και να συμμετάσχουμε στον έλεγχο, τη συντήρηση και την ενίσχυση των υποδομών της χώρας, με όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Η επιτυχής εκτέλεση των έργων αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση του τεχνικού κόσμου, καθώς πέρα από την ισχυρή ρευστότητα, απαιτείται πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό, ενσωμάτωση των αρχών ESG, αλλά και ταχείες διαδικασίες από την πλευρά των φορέων του δημοσίου. Σε αυτό το περιβάλλον σημαντικών εξελίξεων και προκλήσεων, καλούμαστε να κινηθούμε συλλογικά, με έμφαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, σε ένα νέο και δυναμικό μοντέλο ανάπτυξης»

Τοποθετήσεις συγγραφέων – συντελεστών λευκώματος

Κατά τις ομιλίες τους οι συντελεστές του λευκώματος ανέδειξαν την σπουδαιότητα των υποδομών στη χώρα, οι οποίες αποτελούν κοινωνικό βασικό εργαλείο για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Η αρχιτέκτων – ομ. Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μάρω Αδάμη Καρδαμίτση, αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν στα Καποδιστριακά και Οθωνικά χρόνια φθάνοντας έως τα πρώτα πενήντα χρόνια του 20ου

Λεύκωμα της ΠΕΣΕΔΕ: «200 Χρόνια Ελλάδα – 200 Χρόνια Εθνικές Υποδομές»

αιώνα. Ο αριτέκτων – ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Παντολέων Δ. Σκάγιαννης, εστίασε στην ιστορία των υποδομών στην μεταπολεμική Ελλάδα έως και τις μέρες μας. Τέλος, η κ.  Έλλη Δρούλια, υπεύθυνη οργάνωσης και επιμέλειας του επετειακού λευκώματος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νομικό και ιστορικό Λύντια Τρίχα, η οποία συνέταξε το κεφάλαιο «Δημόσια έργα επί Τρικούπη», αλλά δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση και στον Δρ. Σταμάτη Σταθοπουλο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το κεφάλαιο «Σύντομη αναδρομή στην ανάπτυξη των γεφυρών της Ελλάδας».

Χορηγοί

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

 Μέγας Χορηγός: ΤΜΕΔΕ

Χρυσοί Χορηγοί: ΕΚΤΕΡ – INTRAKATTΕΡΝΑ

Αργυρός Χορηγός: Ρoikos Α.Ε

Χορηγοί: Tedra, Σαμαράς και Συνεργάτες.

Η ΠΕΣΕΔΕ, με σημαντική παρουσία και δράση 90 χρόνων, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής του κατασκευαστικού κλάδου και ιδιαιτέρως των δημοσίων έργων. Ιδρύθηκε το 1933 και αποτέλεσε την πρώτη ενιαία «φωνή» των εργοληπτών μηχανικών. Από την ίδρυσή της έχει διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην εκτέλεση των δημόσιων και λοιπών έργων της χώρας.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Εργοληπτικόν Βήμα, www.gobhma.gr, www.ypodomes.gr

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα