Περιφέρεια Πελοποννήσου: 3 έργα ύδρευσης στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο

Εισήγηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τρία έργα ύδρευσης στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο

Την ένταξη τριων έργων ύδρευσης στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο εισηγείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου με έγγραφο που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας απέστειλε προς την Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.)

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ζητεί -στο πλαίσιο εκπόνησης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου στον τομέα του πόσιμου νερού-, να συμπεριληφθούν τα παρακάτω αναφερόμενα έργα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Α) Υλοποίηση της ιδέας μεταφοράς υδρευτικού ύδατος από τις πηγές Αγίου Φλώρου στο Πήδημα και προώθηση νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από δεξαμενή Βέργας στον Δήμο Δυτικής Μάνης.

Στόχος του έργου -για την υλοποίηση του οποίου- απαιτείται η εκπόνηση του συνόλου των μελετών και η λήψη των σχετικών αδειοδοτήσεων είναι η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί μέσω σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συνδέσμου Υδρευσης και Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης.

Β) Αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης Κρανιδίου

Το έργο αφορά α) τη μελέτη της αναβάθμισης και β) την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης του Κρανιδίου.

Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει από την παλαιότητα του υπάρχοντος δικτύου, τις σημαντικές απώλειες νερού με δεδομένη τη λειψυδρία της περιοχής, τις πιέσεις που αναπτύσσονται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, την κακή κατασκευή του αλλά και ότι έχει κατασκευαστεί τμηματικά σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Επίσης, αρκετοί από τους παλαιούς αγωγούς βρίσκονται εκτός των οδών, διέρχονται μέσα από ιδιοκτησίες και σε μεγάλο μέρος είναι μη επισκέψιμοι. Η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί μέσω σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΔΕΥΑ Ερμιονίδας.

Γ) Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ύδρευσης Δήμου Ελαφονήσου.

Κύριος σκοπός είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης, η επέκτασή τους για εξασφάλιση της επάρκειας νερού για όλες τις χρήσεις, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Ετσι θα εξασφαλιστεί η αποδοτική διαχείριση πόσιμου ύδατος, η διαφύλαξη και η προστασία του περιβάλλοντος αλλά πρωτίστως η πρόληψη των κινδύνων για την υγεία των κατοίκων.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προχωρήσει σε διαδικασίες σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ελαφονήσου για την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών και τη λήψη όλων των σχετικών αδειοδοτήσεων που θα καταστήσουν το έργο ώριμο προς υλοποίηση.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα