«Καμπανάκι» ΠΕΣΕΔΕ για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΜΗ.ΤΕ.

Επιστολή με θέμα: «Μη λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΜΗ.ΤΕ.» απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων – ΠΕΣΕΔΕ προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η επιστολή, την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος Μαρία Τσιομπάνου και ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Δερμεντζόγλου,  αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την Διαπιστωτική σας Πράξη (σχετ.2) έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το Ηλεκτρονικό Μητρώο Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, Μελετών, Τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών (Ο.Π.Σ. ΜΗ.Τ.Ε.).

Σύμφωνα με τον Ν. 5106/2024 (άρθρα 140 & 141, σχετ.1) και την με αριθμό 131459/2024 υπουργική εγκύκλιο (σχετ.3), όλα τα πτυχία των μελετητικών και εργοληπτικών επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν αίτημα επανάκρισής τους μέσα σε εννέα μήνες από την έκδοση της Διαπιστωτικής σας Πράξη (ήτοι μέχρι 3-2-2025 ημέρα Δευτέρα), προκειμένου τα πτυχία να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης κατάταξης.

Όμως, μέχρι σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά την έκδοση των ανωτέρω σχετικών, δεν μπορεί καμία εργοληπτική επιχείρηση να υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημά της, λόγω της μη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες μελών μας, δεν μπορεί να υποβληθεί κανένα αίτημα αναβάθμισης τάξης, συνοδευόμενο από «έγχαρτες» Βεβαιώσεις Εμπειρίας, στην Επιτροπή Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών (Μ.Ε.Κ.) αλλά ούτε και με «ψηφιακές» Βεβαιώσεις Εμπειρίας, διότι τα απαιτούμενα στοιχεία δεν έχουν «ανέβει»  ψηφιακά από τις Αναθέτουσες Αρχές στο ΟΠΣ του νέου Μητρώου.

Τέλος, σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Π.Δ.71/2019 δεν προβλέπονται διαδικασίες για απλές τροποποιήσεις των εργοληπτικών πτυχίων, όπως αντικατάσταση στελέχους λόγω συνταξιοδότησης κλπ.

Επειδή η ισχύς των πτυχίων των εργοληπτικών μας επιχειρήσεων είναι προαπαιτούμενο για την λειτουργία τους,

Επειδή έχουν παρέλθει άπρακτοι ήδη δύο ημερολογιακοί μήνες,

Επειδή απαιτείται χρόνος προσαρμογής για τις Αναθέτουσες Αρχές,

Παρακαλούμε όπως

-Προβλέψετε διαδικασίες για την αντιμετώπιση απλών αλλαγών σε μελετητικά και εργοληπτικά πτυχία,

-Επισπεύσετε την ολοκλήρωση και την παραγωγική λειτουργία του ΟΠΣ του ΜΗ.Τ.Ε.,

-Εγκρίνετε παράταση του χρονικού διαστήματος υποβολής αιτημάτων των μελετητικών και εργοληπτικών επιχειρήσεων και

-Πραγματοποιήσετε συνάντηση με το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ για να σας παρουσιάσει και να αναλύσει όλες τις προτάσεις για το ΠΔ71/2019, για την ενίσχυση αποτελεσματικών συνθηκών ανταγωνισμού των εργοληπτικών επιχειρήσεων».

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα