ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: «Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ MICROSOFT»
πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_120 της ΠΕΣΕΔΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η πρόοδος στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης και ιδιαίτερα αυτή που παρατηρείται στον τομέα των «πράσινων» κτηριακών υποδομών, αποτέλεσε σύμφωνα με τον υφυπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Γιώργο Γεωργαντά, ένα από τα στοιχεία που βοηθούν στην προσέλκυση επενδύσεων… βεληνεκούς Microsoft στην Ελλάδα. Ο ίδιος, μιλώντας στον Αρχισυντάκτη Βαγγέλη Μωυσή του περιοδικού «Εργοληπτικόν Βήμα» επισημαίνει πως ο νέος νόμος για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα παγίωσης του ψηφιακού κράτους.
Νομοθετικά η κυβέρνηση «τρέχει» με τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την προσπάθεια απλούστευσης μιας σειράς διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις. Ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές;
Όπως έχω αναφέρει και σε άλλες περιστάσεις, η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους έχει να κάνει θεμελιωδώς με τους τρόπους με τους οποίους το Δημόσιο αντιλαμβάνεται τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και απαντά στις καθημερινές τους ανάγκες. Αυτό έγινε φανερό κατεξοχήν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, όπου οι ανάγκες των πολιτών μεταβλήθηκαν και η παρουσία του Κράτους πύκνωσε. Όλες οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρήσαμε στόχευαν στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Και νομίζω ότι τον στόχο μας το πετύχαμε. Με την ψήφιση του Νέου Νόμου για την Ψηφιακή Διακυβέρνησης προχωράμε την παγίωση του ψηφιακού κράτους ένα βήμα μπροστά. Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις του Νέου Νόμου είναι και η θεσμοθέτηση του Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών του Δημοσίου. Στο Μητρώο αυτό καταγράφονται, αποτυπώνονται και μοντελοποιούνται όλες οι ψηφιακές ή φυσικές διοικητικές διαδικασίες του δημόσιου καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία τους. Για κάθε τέτοια κάθε διαδικασία θα υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός αριθμός.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες, γνωρίζοντας τον κωδικό που αντιστοιχεί στη διαδικασία που απαιτείται για την εκάστοτε συναλλαγή του με το Δημόσιο, θα ξέρουν από την αρχή τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, και την υπηρεσία που πρέπει να τα καταθέσει και τη ροή που πρέπει να ακολουθηθεί. Έτσι, θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους χωρίς να ταλαιπωρούνται. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή να ψάχνουν διαρκώς τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Και επιπλέον δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν διαφορετικές ερμηνείες από μια δημόσια υπηρεσία σε μια άλλη ή ακόμη και από έναν υπάλληλο σε έναν άλλον.
Ποια η σημασία της νέας επένδυσης της Microsoft;
Η επένδυση της Microsoft αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τη διεθνή αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία, είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Η επένδυση ενός τέτοιου τεχνολογικού κολοσσού δείχνει περίτρανα την επιτυχία της κυβέρνησης στην αναβάθμιση, παρά το λίγο χρόνο που διανύσαμε, της ψηφιακής υποδομής και ικανότητας της χώρας. Συνεπάγεται ξένα κεφάλαια, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σημαντική ενίσχυση του brand της χώρας διεθνώς, καθώς και ενίσχυση της εμπιστοσύνης της πατρίδας μας στις διεθνείς αγορές. Η σημασία της δεν έγκειται μόνο στο οικονομικό όφελος της επένδυσης καθεαυτής. Έγκειται και στο όφελος από τον αντίκτυπο που θα έχει η επένδυση στην ελληνική αγορά, τις συνεργασίες που θα γίνουν, την επιρροή και άλλων επιχειρήσεων να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους υποδομές και διαδικασίες. Η επένδυση αυτή κινητοποιεί τον μετασχηματισμό των υπολοίπων επιχειρήσεων, ενώ συμβάλλει στην ανατροπή του braindrain. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποθήκευση δεδομένων του Cloud στην Ελλάδα, συμβάλλει στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως σε μία δύσκολη για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, συγκυρία. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι στην επιλογή της Ελλάδας συνέβαλαν, μεταξύ άλλων και η ποιότητα των εγκαταστάσεων αλλά και η σημαντική αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τις πράσινες κτηριακές υποδομές, ένας τομέας τον οποίο πιστεύω ότι η επένδυση και ο αντίκτυπος της θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί σημαντικά
Έχετε από καιρό ξεκινήσει μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ΚΕΠ. Πως προχωράτε;
Τα ΚΕΠ, ένας από τους πιο καταξιωμένους στη συνείδηση του πολίτη, θεσμούς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, εδώ και καιρό υφίστανται όντως μια προσπάθεια σημαντικού εκσυγχρονισμού. Γιατί προκειμένου αυτός ο θεσμός να ανταποκρίνεται ακόμη καλύτερα τις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και τη νέα καθημερινότητα που διαμορφώνεται για τους πολίτες, οφείλει να εξελιχθεί. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουμε προχωρήσει ήδη σε αρκετές μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με τελευταία την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτησης myKEPlive. Δρομολογήσαμε επίσης, με την προγραμματική συμφωνία που υπογράψαμε με την Κοινωνία της Πληροφορίας τη συνολική αναβάθμιση της ψηφιακής, οργανωτικής, λειτουργικής και αισθητικής ταυτότητας των ΚΕΠ. Μόλις χθες υπογράψαμε μνημόνιο με το Υπουργείο των Εσωτερικών και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο την επιμόρφωση των στελεχών των ΚΕΠ, η οποία είναι κομβική προκειμένου να προωθήσουμε αποτελεσματικότερα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.