Μ.Τσιομπάνου: Παραδοχές και μεταρρυθμίσεις στα δημόσια έργα

ΜΑΡΊΑ ΤΣΙΟΜΠΆΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΣΕΔΕ

Πολλές φορές έχω την εντύπωση ότι ο «πολιτικός» χρόνος είναι πιο πυκνός και τρέχει πιο γρήγορα από τον «φυσικό» χρόνο. Η τρέχουσα χρονική περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα και ανακατάταξη στον πολιτικό χώρο. Οι πολίτες στην φετινή ευρώ-κάλπη έδωσαν την δική τους απάντηση σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ακούμε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνηση να χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό «ο σοφός λαός», σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι «έλαβαν το μήνυμα».

Έχει περίτρανα αποδειχθεί ότι μία ψύχραιμη και τεκμηριωμένη κατανόηση της πραγματικότητας είναι προαπαιτούμενο για να εντοπίσει και να εξετάσει κανείς τις επιλογές που έχει και στη συνέχεια να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Εμείς δε, οι μηχανικοί της κατασκευής, τόσο λόγω επιστημονικής ιδιότητας αλλά κυρίως λόγω της φύσης της εργασίας μας, γνωρίζουμε καλύτερα από όλους πόσο σημαντική είναι η συλλογή δεδομένων και η αντικειμενική τους αξιολόγηση για κάθε κατασκευαστικό «βήμα». Αυτή είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για να προσεγγίσει κανείς όλες τις παθογένειες του χώρου των δημόσιων έργων.

Είναι γεγονός ότι στον κλάδο μας έχουν συντελεστεί αρκετές μεταρρυθμίσεις. Είναι, επίσης, γεγονός ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις περάσαν μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τεράστιας ύφεσης του κλάδου στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης και εξέλιξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Ακόμη, όμως, δεν έχουμε φθάσει στο σημείο εκείνο όπου μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας.

Ο τομέας γενικά των κατασκευών επηρεάζεται άμεσα από τρεις βασικούς παράγοντες: την Οικονομία, την Νομοθεσία – Θεσμικό Πλαίσιο και τέλος από τη Διάρθρωση του κλάδου. Εξαιρώντας τον παράγοντα της Οικονομίας, βελτιστοποιώντας τους άλλους δύο παράγοντες με μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και υιοθετώντας, πραγματικά και όχι στα λόγια, τις γενικές αρχές των δημοσίων συμβάσεων και των ευρωπαϊκών οδηγιών   μπορεί να επιτευχθεί στην ουσία του ο εκσυγχρονισμός του κλάδου χωρίς να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά του Κράτους. Πολλές, δε, φορές, εμείς οι ίδιοι, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι ένα υγιές και κυρίως σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον έχουμε ζητήσει μετ’ επιτάσεως τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Σήμερα, η προσπάθεια του Υπουργείου να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αναθεώρησης των τιμών με ημίμετρα και όχι με βάση τις προβλέψεις του θεσμικού μας πλαισίου και συγκεκριμένα του άρθρου 153, είναι απολύτως αντισυνταγματική και ανίσχυρη. Επίσης, παραμένει ακόμη ανενεργή η νομοθετημένη μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Εταιρίας προδιαγραφών και τιμολόγησης τεχνικών έργων και μελετών. Επιλύοντας τα θεσμικά θέματα του καταστατικού ιδρύσεως της Εταιρίας και εκκινώντας την λειτουργία της, επιτυγχάνεται ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, τοποθετώντας τα δημόσια έργα σε μία νέα εποχή.  Ρυθμίζοντας νομοθετικά συγκεκριμένα σημεία του θεσμικού πλαισίου, που είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους, μπορεί να βελτιωθεί η υλοποίηση των δημόσιων συμβάσεων. Εξίσου σημαντική και αναγκαία είναι η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό και η αναβάθμιση της λειτουργίας της.

Τέλος, το πιο κρίσιμο σημείο είναι να σταματήσει η στρέβλωση που παρατηρείται στην διάρθρωση του κλάδου. Η αγορά των δημόσιων έργων τείνει να χαρακτηρισθεί μονοπωλιακή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και για την υγιή λειτουργία του κλάδου. Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο για την ιστορία του χώρου η υπερσυγκέντρωση που παρατηρείται  στις εταιρείες της 7ης τάξεως και η χαοτική διαφορά με την αμέσως επόμενη βαθμίδα. Το πάγωμα, χωρίς καμία απολύτως πραγματική αιτία, της λειτουργίας του νέου Εθνικού Μητρώου αποτέλεσε τροχοπέδη στην δημιουργία νέων εταιριών στην 7η τάξη. Η ανακοίνωση, μόλις πριν ένα μήνα, της ενεργοποίησής του χωρίς καμία απολύτως αλλαγή, παρόλο που επιτροπές δούλεψαν επί ένα χρόνο πάνω στα θέματα του Προεδρικού Διατάγματος, δημιουργεί ερωτηματικά. Η εμμονή σε  συνενώσεις έργων, με αποτέλεσμα πολύ υψηλούς προϋπολογισμούς διαγωνισμών, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αντίκειται στην βασική αρχή της αναλογικότητας. Για την αποτελεσματική συμμετοχή του κατασκευαστικού κλάδου στο επιδιωκόμενο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και για την εξασφάλιση υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος απαιτείται ένας προσεκτικός σχεδιασμός που θα αφορά το σύνολο του Κλάδου και όχι μόνο τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

Η GEOTECH είναι Eλληνική εταιρεία με ηγετική θέση στην Ελλάδα στον χώρο της διάθεσης γεωδαιτικών και τοπογραφικών υπηρεσιών και προϊόντων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 και από τότε είναι εξουσιοδοτημένος διανομέας του Αμερικάνικου οίκου Trimble, παρέχοντας στην ελληνική αγορά πλήρη σειρά γεωδατικών προϊόντων. Παράλληλα, η εταιρεία έχει εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων της με σύγχρονες μεθόδους τοπογραφίας και γεωδαισίας όπως GIS, εξοπλισμός aerial και mobile mapping. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται σε ιδιόκτητα γραφεία στον Γέρακα Αττικής. Βασικός στόχος της εταιρείας από την ίδρυσή της ήταν η παροχή, εφαρμογή και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, που να ικανοποιούν και τις πιο απαιτητικές απαιτήσεις ανάγκες των πελατών της.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_139 της ΠΕΣΕΔΕ

ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ Νο_2

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα