Συνάντηση ΠΕΣΕΔΕ με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της ακρίβειας που υφίσταται η εργοληπτική αγορά

Συνάντηση με τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκο Παππά πραγματοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), Μαρία Τσιομπάνου και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Το θέμα της συνάντησης αποτέλεσε το ζήτημα της ακρίβειας, όπως μεταφράζεται στην αύξηση των τιμών υλικών και της ενέργειας που επιβαρύνουν την εργοληπτική κοινότητα και «εκτροχιάζουν» την υλοποίηση των δημοσίων έργων.

Το Προεδρείο της ΠΕΣΕΔΕ τόνισε πως, εν μέσω των γενικότερων πιέσεων που υφίσταται η εργοληπτική αγορά, τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για το πόσο αποτελεσματικά θα αποδειχθούν απέναντι στις διαρκείς ανατιμήσεις. Επέμεινε, επίσης, στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, όπως η απολογιστική αποζημίωση και άλλων υλικών
όπως ο οικοδομικός σίδηρος, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, η ανάγκη να ανταποκρίνονται οι αναθεωρήσεις στην πραγματικότητα και η ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών. Επιπρόσθετα, παρέπεμψε στο σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και τις τροποποιήσεις των συμβάσεων που προσφέρει το πρόσφατο έγγραφο της ΕΑΑΔΗΣΥ με θέμα «Διευκρινίσεις ως προς την αύξηση των τιμών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της ενεργειακής κρίσης, της κρίσης στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων συνεπειών του COVID-19». Τέλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της άμεσης εξόφλησης του εργοληπτικού ανταλλάγματος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς ανέφερε πως οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε,πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Καραμανλής είναι ελλιπείς, επιμένοντας ότι πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, που απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου και την ολοκλήρωση έργων που αναμένουν οι τοπικές κοινωνίες. Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη να ανακατευθυνθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και να ενταχθούν σε αυτό ώριμα έργα,σύμφωνα με την ευρωπαϊκή προτροπή. Τέλος, επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου θα τεθεί με λεπτομέρεια το πρόβλημα και οι προτάσεις των κομμάτων, με τη συμμετοχή και των οργανωμένων δυνάμεων του κλάδου των Υποδομών.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα