Στόχος του ΤΜΕΔΕ να θέσει τον Τεχνικό Κόσμο επικεφαλής στην ανάπτυξη

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_112 της ΠΕΣΕΔΕ

Άρθρο του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνου Μακέδου

Με τη συμπλήρωση 11 ετών από την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση, παρατηρούνται ξανά σημάδια ανάκαμψης. Το 2018 η οικονομία συνεχίζει για 5ο συνεχές τρίμηνο να διευρύνεται με  θετική μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ. Ειδικότερα, για τον κατασκευαστικό κλάδο υπολογίζεται ότι αναλογικά για κάθε 1% μεταβολή του ΑΕΠ υπάρχει μια θετική συσχέτιση της τάξης του 3%. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας, στους οποίους η χώρα μας υστερεί δραματικά.

Στον κλάδο μας, ύστερα από οδυνηρές θυσίες και έχοντας βιώσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με τον πλέον επώδυνο τρόπο, εμφανίζονται αχνά προοπτικές ανάκαμψης και ουσιαστικής μεγέθυνσης. Τα ερωτήματα όμως που πρέπει να θέσουμε οι ίδιοι στους εαυτούς μας είναι το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των νέων ευκαιριών που δημιουργούνται, αλλά και κατά πόσο έχουμε τη σοφία να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που υπονόμευσαν την Επιστήμη μας, το Επάγγελμά μας, το Κύρος και την Αξιοπιστία μας

Η παλιά λογική ξεπερνιέται. Όμως παθογένειες εξακολουθούν να επιμένουν να καταπονούν τον Κλάδο. Τι συμβαίνει και σήμερα με το θέμα των πολύ μεγάλων εκπτώσεων, τι συμβαίνει με τα τιμολόγια, τι συμβαίνει με το δημόσια έργα;

Παγίως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την παραγωγή έργου είναι τα νομικά κενά αλλά και η «προθυμία» που επιδεικνύουν ευτυχώς ορισμένες «εξαιρέσεις» στον κλάδο στο να καταστρατηγούν κάθε έννοια υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού. Απαιτείται λοιπόν τάχιστη και απόλυτη θεσμική θωράκιση, αλλά και συμμόρφωση.

Ζητούμενα παραμένουν η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και της ανοικτής αγοράς, αλλά και η επίτευξη διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες. Ζητούμενο παραμένει το πρόβλημα των κατευθυνόμενων αναθέσεων, μέσω του ανεξέλεγκτου κριτηρίου της τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας, ενώ προβληματικό είναι το γεγονός ότι στους καταλόγους των αναθετουσών Αρχών, επιτρέπεται να εγγράφονται μελετητές και εργολήπτες από όλη τη χώρα.

ΤΑΜΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ 
Ν.Π.Ι.Δ.Π.Π.Γερμανού 3-5, Τ.Κ. 105 61, Αθήνα, Τ: 210.3740546

Πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, και να διαφυλάξουμε την υγιή λειτουργία της αγοράς, καθώς για τις τεράστιες εκπτώσεις ή για προβλήματα που εξακολουθούν να μας ταλανίζουν, υπεύθυνη δεν είναι μόνο η Πολιτεία, που σαφώς φέρει ευθύνες, αλλά και μέρος των εταιρειών του ίδιου του Κλάδου.

Αν οι ίδιοι δεν φροντίσουμε για τα του οίκου μας, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν και τίποτα να μας σώσει. Η αυτοδέσμευση και η αυτορρύθμιση είναι ενδείξεις ευφυΐας και προϋποθέσεις επιβίωσης του κλάδου. Απαιτούνται γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις.

Για παράδειγμα, ουσιαστική πρόταση που έχει διατυπωθεί μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση νοσηρών φαινομένων, αφορά στην άμεση σύνταξη των νέων σύγχρονων τιμολογίων, με βάση τα πραγματικά κόστη της αγοράς, τα οποία θα είναι αναρτημένα σε ηλεκτρονική μορφή, με πλήρη πρόσβαση από όλους τους συντελεστές υλοποίησής των έργων.

Είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλλουμε όλοι μας προκειμένου να βελτιωθεί άρδην η κατάσταση, που επικρατεί και αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας των δημοσίων έργων, της αγοράς, των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος.

Η εμπέδωση συνθηκών διαφάνειας και λογοδοσίας και η επίσπευση της θεσμικής τους θωράκισης, μπορούν να δώσουν νέα πνοή στον κλάδο, ώστε να έχουμε πραγματικό αποτέλεσμα σε πραγματικό χρόνο.

Αρκεί να υπάρχει η βούληση. Απαιτείται επίσης η θεσμοθέτηση του ελέγχου και η παρακολούθηση όλων των συντελεστών, για την ορθή πορεία υλοποίησης των έργων μετά την υπογραφή της εκάστοτε σύμβασης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τις «εξαιρέσεις» και τις «παραφωνίες», που δυστυχώς ζημιώνουν την πλειοψηφία των εταιρειών και των συναδέλφων  μας. Αυτή η κατεύθυνση, αυτή η νέα κανονικότητα, πρέπει να είναι ο στόχος μας. Μία κανονικότητα με βάση τις αρχές και την ηθική της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το ΤΜΕΔΕ έχει θέσει ως στρατηγική επιλογή να τεθεί στην πρωτοπορία της διαμόρφωσης των προϋποθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης για τους πιστούχους, τους Έλληνες επιστήμονες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τον Τεχνικό Κόσμο στο σύνολό του. Για την ανάκαμψη της «ραχοκοκαλιάς» της πραγματικής οικονομίας. 

Το Ταμείο των Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, επιτελεί στο ακέραιο τον εγγυοδοτικό και πιστοδοτικό του ρόλο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία  του, ως καθολικού διαδόχου του τ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε./Ε.Τ.Α.Α.Α στον εγγυοδοτικό και πιστοδοτικό τομέα. Σε συνθήκες τραπεζικής ασφυξίας, έδωσε και δίνει κρίσιμες ανάσες ζωής στα μέλη του, στηρίζοντας εμπράκτως την επιβίωσή τους, την πραγματική οικονομία και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Στο Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. αν και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με εντατικές συνεργασίες με φορείς και εκπροσώπους της πολιτείας, με τα θεσμικά όργανα του Κλάδου μας, με διεθνείς Φορείς, αξιοποιώντας όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες, και όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να συμβάλλουμε δημιουργικά στην εξυγίανση του κλάδου και της αγοράς. Εισάγοντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να διασφαλίσουμε ρευστότητα, διαφάνεια, όρους ισοτιμίας και υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος όλων. Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. ως στόχο έχει θέσει το να συμβάλει ουσιαστικά, έτσι ώστε ο Τεχνικός Κόσμος να ανακτήσει ξανά τη θέση που του αξίζει στη χώρα μας. Στη θέση του επικεφαλής στη βιώσιμη, σταθερή και διαρκή ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα