Κατασκευή νέας πεζογέφυρας στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης – Πότε ξεκινά

Σε τροχιά υλοποίησης  βρίσκεται η κατασκευή νέας πεζογέφυρας στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Το έργο αφορά στην αποξήλωση της παλαιάς υφιστάμενης πεζογέφυρας στην περιοχή Αμπελοκήπων Μενεμένης, πριν τον Νέο Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και την αντικατάστασή της με μια νέα, σύγχρονων προδιαγραφών.

Το έργο προϋπολογισμού 1.375.562 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Έχει ήδη δημοπρατηθεί από τον ΟΣΕ έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και προχωρά ο τελικός έλεγχος της σύμβασης προκειμένου να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συμβούλιο για έγκριση. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022. Η χρονική διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες. 

H υφιστάμενη παλαιά μεταλλική πεζογέφυρα κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1970. Τα βάθρα της αντικαταστάθηκαν με καινούργια μεγαλύτερου ύψους την περίοδο 1999 – 2000, αφότου τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτροκίνησης στις σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή Θεσσαλονίκης.

Η πεζογέφυρα πλέον παρουσιάζει εμφανή προβλήματα φθοράς λόγω παλαιότητας, έντονης σκουριάς του μεταλλικού της φορέα και σαθρότητα των μεταλλικών επιφανειακών της ελασμάτων, ενώ δε διαθέτει επαρκή φωτισμό και ασανσέρ για την εξυπηρέτηση των διερχόμενων πολιτών και ειδικά των ΑΜΕΑ.

Η νέα σύγχρονη πεζογέφυρα θα αποτελείται από ένα μεταλλικό αμφιέρειστο φορέα ανοίγματος 91 μέτρων και θα έχει μορφή ανεστραμμένου Π. Η επιφάνεια διέλευσης των πεζών διαμορφώνεται από σύμμικτη κατασκευή (τραπεζοειδής λαμαρίνα και ελαφροσκυρόδεμα). Από την κάθε πλευρά της γέφυρας κατασκευάζονται σύγχρονοι ανελκυστήρες και κλιμακοστάσια προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της από άτομα μειωμένης κινητικότητας. Επιπλέον προβλέπεται η τοποθέτηση πλαγιοκάλυψης για την προστασία των διερχομένων από τον άνεμο, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα