Χάρης Θεοχάρης: Ξεκινούν σήμερα οι φορολογικές δηλώσεις

Σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα φορολογίας αναφέρθηκε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, επ’ ευκαιρία συνέντευξής του στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Συγκεκριμένα για τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Θεοχάρης εξήγησε ότι «από σήμερα, 25 Απριλίου 2024, ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με προθεσμία έως τις 26 Ιουλίου. Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι 8 και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%».

Επιπλέον, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «φέτος είχαμε αλλαγές, κυρίως επειδή νομοθετήσαμε μια πολύ σημαντική καινοτομία, την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Οπότε, πλέον, ακόμη και εάν κάποιος ξεχάσει να υποβάλει τη δήλωσή του εμπρόθεσμα, δεν κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με πρόστιμο, εφόσον η δήλωση θα έχει υποβληθεί αυτομάτως. Όμως, ακριβώς, λόγω αυτής της νομοθέτησης, χρειάστηκε να μεταθέσουμε την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων. Συνήθως αυτό συνέβαινε στις 30 Μαρτίου, φέτος όμως τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους, ανοίγοντας τη διαδικασία των δηλώσεων στις 25 Απριλίου. Με την αναπροσαρμογή των προθεσμιών, όλοι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας εγκαίρως, διότι δεν θα δώσουμε καμία άλλη παράταση».

Σε σχέση με το ζήτημα της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών, ο Υφυπουργός τόνισε ότι «δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση. Αυτό το οικονομικό επιτελείο, αυτή η διοίκηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν δίνει παρατάσεις. Η μεθοδολογία μας είναι συγκεκριμένη. Ξεκινάμε αμέσως και θα δημοσιοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα ‘μεγάλα ψάρια’. Δεν θα ξεκινήσουμε από τους μικρούς για να καταλήξουμε στους μεγάλους, διότι οι μεγάλοι προφανώς έχουν αυξημένους οικονομικούς πόρους και δυνατότητες. Πάντως, το 94% των υπόχρεων έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης ή έχει κλείσει το ραντεβού, ώστε το ζήτημα να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος Απριλίου. Από τη δική μας πλευρά, ως Υπουργείο Οικονομικών, από σεβασμό στην προσπάθεια αυτών των συνεπών ανθρώπων, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο υπόλοιπο 6%».

Συναφώς προς το προηγούμενο ζήτημα, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ότι «όποιος αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα, πρέπει να το αποδείξει. Ο τρόπος ζωής του πρέπει να ταιριάζει με αυτό το εισόδημα, το οποίο αποτελεί εμμέσως ένα μίνι ‘πόθεν έσχες’. Δηλαδή, δεν μπορεί να δηλώνεις 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ σαν ετήσιο εισόδημα και να κάνεις π.χ. ταξίδια στο εξωτερικό, να ζεις μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα. Στην περίπτωση αυτή δεν τίθεται θέμα καμίας περαίωσης, αλλά αυτή τη στιγμή, όταν κάποιος ελεγχθεί, με βάση τους κανόνες της ΑΑΔΕ, δεν μπορεί να γίνει ξανά έλεγχος».

Ακολούθως, ως προς τις προμήθειες των τραπεζών, ο κ. Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε το θέμα ως σημαντικό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο περιπτεράς πληρώνει προμήθεια για κάθε συναλλαγή. Τις επόμενες μέρες θα έρθει σχετική νομοθεσία. Δώσαμε το χρόνο στην αγορά να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις, ωστόσο δεν φαίνεται ότι η συμφωνία αυτή θα είναι άμεση. Για εμάς ο χρόνος έχει τελειώσει και γι’ αυτό νομοθετούμε τις επόμενες ημέρες τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές έως 10 ευρώ».

Σχετικά με τα Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από 1ης Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των Τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

Τέλος, σχολιάζοντας όσα συνέβησαν χθες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το χαρακτήρισε ως ένα θλιβερό και εκτός κλίματος της κοινωνίας γεγονός. «Κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν ένα κλίμα που ζήσαμε την περίοδο του 2012 και του 2013. Βλέπουμε ανθρώπους, οι οποίοι είναι ξεκομμένοι από την κοινωνία. Το μόνο που νοιάζονται είναι να πλήξουν τη δημοκρατία. Όλοι μας, πρέπει να σκεφτούμε ξανά τι κόμματα βάζουμε στη Βουλή, τι κόμματα στέλνουμε στην Ευρωβουλή. Βλέπουμε ανθρώπους, οι οποίοι, αντί να προάγουν την πολιτική, επιδιώκουν να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα