Η ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ, Νικόλαος Διάκος, Πρόεδρος ΣΕΔΕ ΗΛΕΙΑΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_125 της ΠΕΣΕΔΕ

Ο Νικόλαος Αχ. Διάκος, Πρόεδρος της ΣΕΔΕ Ν. Ηλείας γράφει στο ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ  για το πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧ. ΔΙΑΚΟΣ
ΜΗΧ/ΓΟΣ-ΗΛΕΚ/ΓΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ 72-ΠΥΡΓΟΣ
ΤΗΛ. 26210-29901
EMAILdomiloe@yahoo.gr

Δεν θα μπορούσα από ιδεοληψία ή από πολιτική τοποθέτηση να έχω τέτοια άποψη γιατί μια τέτοια θέση περί τα συνταξιοδοτικά θα ήταν μη συμβατή με την πολιτική μου δεοντολογία.

Όμως είναι κάποια γεγονότα στη ζωή σου που γίνονται σταθμός, που σε προβληματίζουν σοβαρά και με απλή ανάλυση σου αλλάζουν τα πιστεύω ή την άποψη, η δε αιτιολόγησή τους είναι απλή και κατανοητή και κυρίως δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Δεν ξέρω σήμερα πόσοι επαγγελματίες με σαράντα (40) χρόνια δουλειάς παίρνουν σύνταξη λιγότερο από 1000€, ξέρω όμως ότι οι μηχανικοί και ειδικά οι εργολάβοι, που βγαίνουν στη σύνταξη μετά τα τόσα χρόνια δουλειάς στα εργοτάξια και που προσέφεραν τόσα λεφτά στο ασφαλιστικό τους φορέα μέσω των εισφορών των κρατήσεων των έργων, αλλά και των προμηθειών των εγγυητικών επιστολών και τόσες άλλες εργοδοτικές εισφορές για τους μόνιμα απασχολούμενους και τους ημερομίσθιους εργατοτεχνίτες, αυτοί οι άνθρωποι που τρίψανε παντελόνια στα θρανία και άρβυλα στα εργοτάξια, βγαίνουν με σύνταξη 1000€.

Ο μόνιμος εργοταξιακός οδηγός τους όμως αυτή τη στιγμή παίρνει σύνταξη 1250€. Αναπόφευκτη σύγκριση που θα μπορούσε να ληφθεί και ως ρατσιστική διάκριση, οπότε το αφήνουμε.

Πάμε λοιπόν σ’ έναν απόφοιτο των ΚΑΤΕΕ (νυν ΤΕΙ) και συγκρίνουμε τι σύνταξη παίρνει σήμερα έχοντας υπηρετήσει στον ΟΕΚ και μετέπειτα στον ΟΑΕΔ. Εδώ δεν πρόκειται για εξειδικευμένο εργαζόμενο συνταξιούχο του πρώην ΙΚΑ, που η σύγκρισή του θα μπορούσε να εκληφθεί ως ρατσιστική, αλλά για συνάδελφο απόφοιτο της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Σύνταξη 1450€ πλέον επικουρικό 200€ σημαίνει 1650€ σε σύνολο.

Αλλά και οι συνάδελφοι υπάλληλοι των τέως νομαρχιών και νυν υπάλληλοι των τεχνικών διευθύνσεων των περιφερειακών ενοτήτων, συνταξιοδοτούνται συγχρόνως από το δημόσιο και από το ΤΣΜΕΔΕ.

Η σύνταξη του δημοσίου είναι περίπου 1200€ κι αυτή του ΤΣΜΕΔΕ μετά την απομείωση θα είναι 600€ περίπου. Δηλαδή σύνολο 1800€.

Αυτό το κράτος του δικαίου λοιπόν αντιμετωπίζει τον μηχανικό ελεύθερο επαγγελματία συνταξιοδοτικά όπως αντιμετωπίζει έναν εμποροϋπάλληλο απόφοιτο στοιχειώδους εκπαίδευσης.

Εκτιμώ όλους τους συνέλληνες των διαφόρων επαγγελμάτων και υπηρεσιών που χρησιμοποίησα στη μικρή αυτή σύγκριση για να καταδείξω πόσο έχει υποτιμηθεί ο Έλληνας μηχανικός που με το μυαλό και την δουλειά του υλοποίησε τα έργα της μεταδικτακτορικής Ελλάδας.

Ναι κύριοι της κεντρικής κυβέρνησης, Έλληνες μηχανικοί έφτιαξαν τα έργα είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως υπάλληλοι των μεγάλων τεχνικών εταιρειών.

Και τώρα εσείς τους «αποζημιώνεται» με συντάξεις εμποροϋπαλλήλων.

Όσο για εκείνους τους συναδέλφους τους ευνοημένους, τους υπαλλήλους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που απολαμβάνουν ακόμα και υπερδιπλάσιες συντάξεις και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους έγιναν κρατήσεις, έχω να τους πω ότι δεν στερήθηκαν ποτέ κάτι προκειμένου να πληρώσουν τις συνταξιοδοτικές τους εισφορές, δεν τις ρύθμισαν σε δόσεις και δεν στερήθηκαν τα της επιβίωσης, προκειμένου να έχουν την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα από το ταμείο μας, για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και να επιβιώσουν.

Όσο για τις κρατήσεις είναι γνωστά τα φέσια των υπουργείων στους τέως ασφαλιστικούς φορείς, πλασματικές κρατήσεις και πλασματικές αποδόσεις!

Κύριε υπουργέ της Εργασίας

Το όνειρο κάθε κυβέρνησης είναι να φέρει πίσω στην ελληνική αγορά τους απανταχού Έλληνες επιστήμονες, μαζί και τους μηχανικούς. Όμως πρέπει ν’ αντιληφθείτε ότι ο «αφρός» των Ελλήνων επιστημόνων φεύγει στα ξένα για αναζήτηση αξιοπρεπούς δουλειάς με αξιοπρεπή αμοιβή, αλλά δεν γυρίζει γιατί στο δεύτερο στάδιο της ζωής του βλέπει την συνταξιοδοτική εκτίμηση που του επιφυλάσσει αυτό το κράτος, που εσείς θέλετε να υποστηρίξει με την επιστήμη του.

Κύριε υπουργέ της Εργασίας

Η επιβίωση σκληραίνει τον άνθρωπο τα συναισθήματα μεριάζονται και το νόστιμον ήμαρ έχει ποια ξεθωριάσει.

Οι Έλληνες επιστήμονες και δη οι μηχανικοί δεν γυρίζουν γιατί εσείς παρ’ ότι φιλελεύθερη κυβέρνηση τους επιφυλάσσετε συνταξιοδοτική μεταχείριση σερβιτόρων, η δε συνταξιοδοτική εξομοίωση θυμίζει κουμουνιστικό καθεστώς.

Γι’ αυτό η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία θα διαθέτει σερβιτόρους οι οποίοι και θ’ απολαμβάνουν στο πέρας του εργασιακού τους βίου μια καλή σύνταξη και μηχανικούς οι οποίοι για μεγάλα διαστήματα της ζωής τους θα κάνουν τους σερβιτόρους.

Έτσι κι έτσι ίδια σύνταξη θα έχουν στο τέλος.

Υ.Γ. Ρίξτε μια ματιά να δείτε τις συντάξεις των μηχανικών, έστω στις χώρες του νότο και μετά αναφωνήστε εάν έχετε δύναμη. Ζήτω η Ελλάς.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα