Κουλτούρα Ασφάλειας στις Κατασκευές: Επένδυση για την Ανάπτυξη

Η διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ», κ. Βιβή Μιξαφέντη γράφει στο Εργοληπτικόν Βήμα για το πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της ασφάλειας στους χώρους εργασίας και δη στα εργοτάξια.

Η δημιουργία Κουλτούρας Ασφάλειας στην Εργασία, η σημασία της δεσμευμένης Ηγεσίας σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός ολιστικού συστήματος Ασφάλειας, η καταπολέμηση του φόβου ευθύνης στη λειτουργία των Ομάδων, η νοοτροπία πρόληψης, η αξιοποίηση των παρ’ ολίγον ατυχημάτων, καθώς και η διαρκής και συστηματική εκπαίδευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο, είναι μερικοί μόνο από τους πυλώνες, στους οποίους διαχρονικά μπορεί να στηθεί το οικοδόμημα της Ασφάλειας στην Εργασία. 

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν και από το 1ου Occupational Safety in Construction Conference, Rebuilding Safety, που διοργανώθηκε πέρσι με την επιστημονική υποστήριξη της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ» και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τις απόψεις που εκφράστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου τις χαρακτήριζε η ομοιογένεια και η ομοιομορφία, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, αλλά και πολύτιμο στην δεδομένη συγκυρία που στη χώρα αναμένεται να ξεκινήσουν μεγάλα τεχνικά έργα. Μαζί, λοιπόν, με τα μεγάλα αυτά έργα είναι απολύτως απαραίτητη η επανα-οικοδόμηση της Ασφάλειας, δηλαδή το Rebuilding Safety  στον κατασκευαστικό κλάδο, που αποτέλεσε άλλωστε και το κυρίαρχο μήνυμα του συνεδρίου. Ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, στις εταιρείες, στην ίδια την Κοινωνία.

Τόσο η Ασφάλεια των εργαζομένων, όσο και η Υγεία τους, σωματική και ψυχική, πρέπει να αποτελούν αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα και οδηγό για κάθε επιχείρηση, καθώς μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι παραγωγικοί, ενώ η επιλογή υψηλού επιπέδου συνεργατών για την Ασφάλεια με εμπειρία στο αντικείμενο, θα πρέπει να αποτελεί συνήθη πρακτική.

Παράλληλα, η δέσμευση της Ηγεσίας στα θέματα Ασφάλειας (Safety Leadership), αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας για την διαμόρφωση νοοτροπίας πρόληψης και ακόμη περαιτέρω Κουλτούρας Ασφάλειας. Μια Κουλτούρα που αποδέχεται ότι η διασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας στα εργοτάξια και στις κατασκευές, κατοχυρώνεται στις συνειδήσεις και στις εταιρικές διαδικασίες ως απόλυτη προτεραιότητα και οποιαδήποτε δαπάνη για το σκοπό αυτό, αποτελεί επένδυση και όχι κόστος.

Η συστηματική εφαρμογή των κανόνων για την Ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων προωθείται και ενισχύεται από την μεθοδική και ουσιαστική εφαρμογή συστημάτων Ασφάλειας όπως το ISO 45001.

Μέσα από τα συστήματα αυτά προσδιορίζονται και αναδεικνύονται κρίσιμοι παράγοντες για την επίτευξη ασφαλών συνθηκών εργασίας όπως είναι  η εκτίμηση κινδύνου (risk assessment), η εκπαίδευση του προσωπικού, η διερεύνηση και αξιοποίηση των παρολίγον ατυχημάτων (near misses) και οι επιθεωρήσεις των χώρων (audits).

Η εκτίμηση κινδύνου (risk assessment) είναι η απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για τον εντοπισμό και την εκτίμηση όλων των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα και αποτελεί την αφετηρία για ασφαλείς χώρους εργασίας, όπως είναι και τα εργοτάξια.

Η εκπαίδευση συμβάλει, ως γνωστόν, στην αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση στα θέματα Ασφάλειας οδηγεί τους εργαζομένους προς ασφαλείς συμπεριφορές.

Τα παρολίγον ατυχήματα αποτελούν πολύτιμες προειδοποιήσεις που, εάν αντιμετωπισθούν σε ένα ορθολογικό πλαίσιο, μπορούν να δώσουν κατευθύνσεις για λήψη μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων στο μέλλον.

Τέλος η συμμετοχή των εργαζομένων στην εφαρμογή ενός γενικότερου πλαισίου Ασφάλειας για ένα εργοτάξιο είναι κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας, δεδομένου ότι χωρίς την δέσμευση των εργαζομένων υπέρ της Ασφάλειας ένα σύστημα Ασφάλειας δύσκολα μπορεί να επιτύχει. Στο πλαίσιο αυτό, περιοριστικές νοοτροπίες όπως ο «φόβος της ευθύνης», δηλαδή η σκέψη ότι «εάν αναφέρω μια ανασφαλή κατάσταση θα τιμωρηθώ» πρέπει να εξαλείφονται και παράλληλα να ενθαρρύνεται και να καλλιεργείται το πραγματικό ενδιαφέρον των εργαζομένων για την Ασφάλεια την δική τους και των συναδέλφων τους.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_138 της ΠΕΣΕΔΕ

ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα