Γιώργος Στασινός: Να φέρουμε πίσω στον τεχνικό κλάδο όσους άλλαξαν χώρα και όσους άλλαξαν καριέρες

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός μιλάει στο ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ για τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον τεχνικό κόσμο καθώς και για τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ  

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_125 της ΠΕΣΕΔΕ

Ως μία κρίσιμη στιγμή για να καταφέρουμε να πετύχουμε το braingain έναντι του braindrain των περασμένων ετών, χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ.Γιώργος Στασινός τονίζοντας πως έρχονται μεγάλα έργα τα επόμενα χρόνια και χωρίς άμεσες κινήσεις η αγορά θα έρθει αντιμέτωπη με πρόβλημα κάλυψης θέσεων εργασίας και στα εργοτάξια και όχι μόνο. «Πρέπει να γίνουμε και πάλι «σέξι» αν μου επιτρέπετε ο όρος, να γίνουμε πρώτη επιλογή απασχόλησης. Και αυτό είναι μια πολυπαραγοντική πρόκληση που όλοι μαζί πρέπει να πασχίσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις» σημειώνει ο κ. Στασινός σημειώνοντας επίσης ότι ο παράγοντας της βιοασφάλειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και του ορθολογικού σχεδιασμού με βάση και τους κινδύνους σε κάθε έργο, υποδομών, κτιριακό ή άλλο, πρέπει να είναι ουσιωδώς ενταγμένος σε κάθε νέα προσπάθεια από τους εργοδότες αλλά και από την Πολιτεία. Όπως υπογραμμίζει η ευκαιρία για τη χώρα τώρα είναι μοναδική ιστορικά καθώς θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες μέσα στα επόμενα χρόνια σε ατομικό, επιχειρηματικό και συλλογικό επίπεδο. Η κύρια πρόκληση, υποστηρίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αφορά την Πολιτεία: να καταφέρει να ωριμάσει και προχωρήσει διαγωνισμούς και έργα με πρωτόγνωρη ταχύτητα, μέσα σε μήνες αντί για χρόνια. Η πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα είναι να καταφέρει να υλοποιήσει όσες δουλειές αναλαμβάνει, με ποιότητα, σε σύντομο χρόνο, με όφελος για όλους.

Βρισκόμαστε σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία είναι πολλά τα μεγάλα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν την υλοποίησή τους μέσα στους επόμενους μήνες. Με τις μεταλλάξεις της Covid-19 να κυριαρχούν και τους εμβολιασμούς να μην έχουν φτάσει στα ποσοστά που θα μας έδιναν ασφάλεια απέναντι στην πανδημία,  πώς θα καταφέρουν να προχωρήσουν αυτά τα έργα, όταν είναι δεδομένο ότι σε τομείς, όπως αυτός των εργοταξίων, η τηλεργασία δεν είναι επιλογή;

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία που διατυπώνετε, όλοι την μοιραζόμαστε, αλλά θέλω να δώσω ένα αισιόδοξο μήνυμα. Πράγματι, η πανδημία του κορονοϊού μας έφερε μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Ακόμη και ο πιο νουνεχής, ο πιο ανήσυχος, ο πιο προετοιμασμένος έναντι απειλών, δεν μπορούσε να έχει προβλέψει την εξέλιξη μιας βιολογικής απειλής τέτοιου είδους και εύρους, ούτε τις αντιδράσεις. Και να σημειώσω εδώ ότι ειδικά στη χώρα μας η αντιμετώπιση της πανδημίας ήρθε μαζί με την ολοκλήρωση της αντιμετώπισης μιας υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, επίσης πρωτόγνωρης σε επίπεδο χώρας. Με μεγάλες δυσκολίες, με μεγάλο αγώνα, με απώλειες, αντέξαμε όμως. Και τις δύο κρίσεις. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Ειδικά εμείς στον τεχνικό κόσμο, νομίζω ότι επιδείξαμε πολλές αρετές και προσόντα αυτά τα 10-12 τελευταία χρόνια. Και αλλάξαμε και βελτιωθήκαμε και προχωρήσαμε μπροστά και διαφοροποιηθήκαμε και μάθαμε περισσότερα και κάνουμε πλέον όλοι καλύτερα τη δουλειά μας και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερη. Για αυτό είμαι αισιόδοξος. Αν καταφέρουμε να φέρουμε πίσω και πολλούς από τους συναδέλφους που αναζήτησαν σε άλλες χώρες την προκοπή τα τελευταία χρόνια, θα καταφέρουμε ένα οικονομικό θαύμα.

Και σας παρακαλώ να δώσετε σημασία σε αυτό που λέω. Είναι κρίσιμο να πετύχουμε αυτό που οι πολιτικοί λένε braingain έναντι του braindrain των περασμένων ετών. Δεν μου αρέσουν προσωπικά αυτοί οι όροι γιατί σχηματοποιούν ή συμβολίζουν έναν ντετερμινισμό, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αν θέλετε, και εγώ νομίζω ότι είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε τις ζωές μας – όπως είναι και στο χέρι του καθενός να κάνει όσα νομίζει για την προσωπική του πρόοδο και ευημερία…. Ωστόσο, όπως αναφέρατε, τα μεγάλα έργα που θα τρέξουν είναι πολλά τα επόμενα χρόνια και αν προσθέσουμε και τα μικρά ο όγκος γίνεται τεράστιος. Πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα κάλυψης θέσεων εργασίας και στα εργοτάξια και όχι μόνο εκεί. Έλλειψη και σε μηχανικούς και σε τεχνίτες και σε χαμηλής εξειδίκευσης προσωπικό που να θέλει να δουλέψει. Πρέπει να φέρουμε πίσω στον κλάδο, στον τεχνικό κόσμο της χώρας μας γενικά, όσους άλλαξαν χώρα, όσους άλλαξαν καριέρες, όσους κοιτούν αλλού για προκοπή. Πρέπει να γίνουμε και πάλι «σέξι» αν μου επιτρέπετε ο όρος, να γίνουμε πρώτη επιλογή απασχόλησης. Και αυτό είναι μια πολυπαραγοντική πρόκληση που όλοι μαζί πρέπει να πασχίσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις.

Και επειδή το συνδέσατε και με τον COVID, εκτιμώ ότι η διαχείριση από τον κλάδο κυρίως και φυσικά από την Πολιτεία – με τις αδυναμίες της και τα λάθη της φυσικά – αποδείχθηκε επαρκής. Η τηλεργασία, ξέρετε, δεν είναι πανάκεια, είναι τάση και εργαλείο. Όντως, για μικρά διαστήματα πάγωσε η κατασκευαστική δραστηριότητα. Άλλες δραστηριότητες μηχανικών συνέχισαν. Φυσικά όλοι είχαμε απώλειες σε δουλειές, σε εισοδήματα, σε εισπράξεις και κυρίως σε ανθρώπινες ζωές γύρω μας. Όμως αντέξαμε. Και δεν συμμερίζομαι τους απαισιόδοξους. Πιστεύω ότι όσο προχωρά ο εμβολιασμός, όσο γινόμαστε συνειδητά προσεκτικοί, όσο συστηματοποιούμε διαδικασίες και ενέργειες, τόσο θα μειώνεται ο κίνδυνος και θα επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που συμβαδίζουν, ως οικονομικοί δείκτες, πάντα, με τις δουλειές των μηχανικών.

Ποια είναι τα διδάγματα που πήρε η αγορά από την υγειονομική αυτή κρίση αναφορικά με την διασφάλιση, αφενός της υγείας των εργαζομένων και αφετέρου της αδιάλειπτης συνέχισης των έργων; Υπάρχει πλέον η ετοιμότητα αλλά και η προνοητικότητα για την κατάρτιση σχεδίων εκτατών συνθηκών από τις τεχνικές εταιρείες; Ποια θα ήταν η βέλτιστη διαχείριση τέτοιας συνθήκης από την Πολιτεία;

 Νομίζω ότι μάθαμε πολλά. Όλοι. Κατά πρώτον κατάλαβαν όσοι το είχαν ξεχάσει ότι «παν μέτρον άνθρωπος». Χωρίς τους ανθρώπους μας, χωρίς το μεγαλύτερο κεφάλαιο και πλουτοπαραγωγικό πόρο, το ταλέντο των ανθρώπων στη δουλειά τους, δεν υπάρχει ούτε πρόοδος, ούτε ανάπτυξη. Χωρίς ανθρώπους, έργα δεν γίνονται. Και οι άνθρωποι πρέπει και να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς. Κατάλαβαν όλοι πλέον ότι η υγιεινή και η ασφάλεια στην εργασία δεν αφορά μόνο τα εργοτάξια, την πιθανότητα ενός εργατικού ατυχήματος. Χρειαζόμαστε σοβαρή εκτίμηση κινδύνου, σε κάθε δραστηριότητα, με προετοιμασία για κάθε απειλή και κίνδυνο. Και μέσα από τις διαδικασίες και τα μέτρα που ακολουθήσαμε, ως τεχνικός κόσμος, από τη μία πλευρά βοηθήσαμε την κοινωνία να προχωρήσει μπροστά με μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά γίναμε και εμείς καλύτεροι και σοφότεροι στην ίδια μας τη δουλειά. Ναι, πλέον πιστεύω ότι όλοι εντάσσουμε στον σχεδιασμό μας το απρόβλεπτο, προσπαθούμε να προετοιμαστούμε κατά το δυνατόν περισσότερο. Στα εργοτάξια πάντα είχαμε, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, μια τέτοια κουλτούρα για να αντιμετωπίσουμε τα ατυχήματα αλλά και τη φύση, τον καιρό. Τώρα δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της βιολογικής απειλής και στην αντιμετώπιση ταυτόχρονα πιο έντονων φυσικών φαινομένων. Βελτιωνόμαστε στην πράξη, μηχανικοί είμαστε άλλωστε.

Αλλά θέλω να τονίσω ότι ο παράγοντας της βιοασφάλειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και του ορθολογικού σχεδιασμού με βάση και τους κινδύνους σε κάθε έργο, υποδομών, κτιριακό ή άλλο, πρέπει να είναι ουσιωδώς ενταγμένος σε κάθε νέα προσπάθεια που αναλαμβάνουμε. Όχι μόνο ως επιστήμονες ή ως υπεύθυνοι εργοδότες, επειδή έτσι ρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Αλλά και γιατί η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει έμπρακτα τις κατευθύνσεις και το παράδειγμα, αν μου επιτρέπετε, για αυτά, μέσα από συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ρυθμίσεις. Ήδη εργαζόμαστε και στο ΤΕΕ για αυτό.

Ο τομέας των εργοληπτών φαίνεται ότι θα παρουσιάσει μέσα στα επόμενα χρόνια σημαντική ανάπτυξη, αφού αρκετά έργα έχουν προωθηθεί από το Υπουργείο Υποδομών όπως, ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, το Πάτρα Πύργος, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, τα έργα του Μετρό, τα σιδηροδρομικά έργα κλπ. Παράλληλα, πολλά έργα Περιβάλλοντος εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ποιες είναι οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος ώστε να πετύχει το μέγιστο δυνατό κέρδος από την ευνοϊκή αυτή συγκυρία;

Ανήκω σε αυτούς που επί χρόνια, δημοσίως, επέμενα ότι η χώρα μας έχει μπροστά της ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης, αρκεί η εκάστοτε Κυβέρνηση και η Πολιτεία γενικά να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει και εγκαίρως. Νομίζω ότι πλέον το βλέπουμε να συμβαίνει. Η Πολιτεία δημιούργησε ένα πλαίσιο που οδηγεί στην ανάπτυξη. Ήδη οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μεγάλοι, ο τεχνικός κόσμος το έχει δει ήδη στα μικρότερα έργα. Έρχονται πρακτικά πλέον και τα μεγάλα έργα σε λίγο. Το βλέπουν και το αναγνωρίζουν όλοι, νομίζω, με τους διεθνείς οίκους και αναλυτές να υπερθεματίζουν. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα μοναδικό ύψος δημόσιων, εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, να εκμεταλλευτούμε ως κοινωνία και ως οικονομία τα επόμενα λίγα χρόνια. Μαζί έρχονται και νέοι, εγχώριοι και ξένοι, ιδιωτικοί πόροι που θέλουν να κερδίσουν. Η ευκαιρία για τη χώρα, επιτρέψτε μου να σας πω, είναι μάλλον μοναδική ιστορικά. Και δεν θα μπορέσει ούτε το πληθωριστικό κύμα που βλέπουμε, παγκοσμίως, να δημιουργείται να ανακόψει την τάση αυτή. Και οι ευκαιρίες για τον καθένα από εμάς, ατομικά, επιχειρηματικά ή επαγγελματικά, είτε είσαι επιστήμονας είτε μισθωτός είτε αυταπασχολούμενος είτε επιχειρηματίας είναι νομίζω σχεδόν απεριόριστες για τα επόμενα χρόνια.

Ευχαριστούμε θερμά εταιρεία ΣΤΑΓΑΚΗΣ ΕΠΕ, για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε & μας επέτρεψε να το χρησιμοποιήσουμε στην έκδοση του 125 «Ε.Β.»

Η κύρια πρόκληση αφορά την Πολιτεία: να καταφέρει να ωριμάσει και προχωρήσει διαγωνισμούς και έργα με πρωτόγνωρη ταχύτητα, μέσα σε μήνες αντί για χρόνια. Να καταφέρει δηλαδή τα χρήματα να περάσουν στην πραγματική οικονομία ώστε να δημιουργήσουν πλούτο και νέες δουλειές. Και να απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες ανάθεσης, ψηφιοποιώντας παράλληλα κάθε διαδικασία που μπορεί, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία, χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία. Το ΤΕΕ συμβάλει σε αυτό, όσο περισσότερο μπορεί. Και θα συνεχίσουμε.

Η πρόκληση για τον ιδιωτικό τομέα είναι να καταφέρει να υλοποιήσει όσες δουλειές αναλαμβάνει, με ποιότητα, σε σύντομο χρόνο, με όφελος για όλους. Και αυτό σημαίνει πρόκληση για να βρεθεί νέο προσωπικό, όπως σας ανέφερα, νέες ή καλύτερες διαδικασίες, αλυσίδες αξίας και παραγωγής που να δουλεύουν αποτελεσματικά και γρήγορα. Νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις, όλος το τεχνικός κόσμος, αν το πιστέψουμε και προσπαθήσουμε πραγματικά. Και έτσι θα κερδίσουμε όλοι.

Το ΤΕΕ είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού και τη δημιουργία και λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που δρομολογούνται μέσω των παρεμβάσεων αυτών;

Νομίζω ότι αυτές οι δύο πρωτοβουλίες που αναφέρατε δείχνουν ακριβώς όσα προανέφερα και αποδεικνύουν τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο του ΤΕΕ. Θα προσπαθήσω συνοπτικά να σας εξηγήσω και να σας πω επιγραμματικά και ορισμένες ακόμη.

Το ΤΕΕ διαχρονικά πρότεινε στην κυβέρνηση ως απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος την ολοκλήρωση ου πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα. Ξέρετε με την Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης, του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, με το θεσμικό πλαίσιο όπως εξελίχθηκε από τη δεκαετία του 1980 και μετά η χώρα μπόρεσε να αποκτήσει σχεδιασμό μόλις στο 20% της έκτασής της – ανεξαρτήτως εργαλείων. Υπήρξαν σχέδια πόλης που έκαναν και 20 χρόνια να ολοκληρωθούν. Εμείς στο ΤΕΕ επαναφέραμε τα τελευταία χρόνια το θέμα του πολεοδομικού σχεδιασμού ως κεντρική επιλογή και ανάγκη της χώρας. Και προχωρήσαμε πιο μπροστά. Προτείναμε θεσμικές αλλαγές. Και μελετήσαμε και αναλύσαμε έναν τρόπο για να αφορά ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός τον κάθε πολίτη και επενδυτή στη χώρα: να κάνουμε ηλεκτρονικές όλες τις λεγόμενες θεσμικές γραμμές, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αυτό είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Να μπορεί ο οποιοσδήποτε με ένα κλικ να βλέπει τι μπορεί να ασκήσει ως δραστηριότητα, να κατασκευάσει, να φτιάξει σε οποιαδήποτε περιοχή, σε κάθε οικόπεδο εν τέλει. Με θεσμική ασφάλεια, ότι βλέπεις δεσμεύει και εσένα και τη διοίκηση, είναι τελικό, δεν θα έχει ερμηνείες κλπ. Όταν το προτείναμε έμοιαζε με επιστημονική φαντασία. Ανώτατος δικαστικός μας είχε πει ότι αν το καταφέρουμε θα φτιάξουμε μια άλλη χώρα. Επιχειρηματίας μας είπε ότι θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα Ελβετία. Όλοι όμως μας στήριξαν και συνέβαλλαν. Πείσαμε έτσι την Πολιτεία και την Κυβέρνηση να το υλοποιήσουν. Και τώρα οι διαδικασίες προχωρούν για το μεγάλο αυτό έργο υποδομής της χώρας, μαζί με το αντίστοιχο έργο, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Για να μπορέσουν όμως αυτά να γίνουν πραγματικότητα πρέπει να υπάρχουν χρήσεις γης, όροι δόμησης και θεσμικές προβλέψεις για όλες τις περιοχές της χώρας. Έτσι έδεσε η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου εντάχθηκε το πρόγραμμα εκπόνησης των Πολεοδομικών Σχεδίων όλης της Χώρας, με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Το ΤΕΕ τεκμηρίωσε την αναγκαιότητα, δημιούργησε το πλαίσιο ευκαιριών που εκμεταλλεύτηκε η Πολιτεία για να γίνουν στον πολεοδομικό σχεδιασμό μέσα σε λίγα χρόνια όσο δεν έγιναν επί δεκαετίες. Και τώρα προχωρούμε στην υλοποίηση, που πέρα από την ευκολία και τη θεσμική ασφάλεια που θα φέρει σε όλους τους μηχανικούς και σε όλον τον τεχνικό κόσμο, θα δημιουργήσει άμεσα πολλές θέσεις εργασίας και νέες δουλειές.

Προσπαθούμε επίσης να ωριμάσουμε ένα ακόμη μεγάλο έργο σχεδιασμού και ψηφιοποίησης, αυτό της αποτύπωσης όλων των υδατορεμάτων της χώρας. Και παράλληλα να λύσουμε όλα τα θεσμικά ζητήματα που υπάρχουν. Τόσο σε αυτό το θέμα όσο και σε αυτό του χαρακτηρισμού των οδών σε όλη τη χώρα. Στο δρόμο αυτό των μεταρρυθμίσεων, των θεσμικών αλλαγών, των νέων εργαλείων και της ψηφιοποίησης, επιμένουμε και προχωρούμε με έργα. Σχεδιάσαμε, τεκμηριώσαμε, προτείναμε και ήδη ξεκινούμε να υλοποιήσουμε το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου των παλιών οικοδομικών αδειών. Ήδη ολόκληρος το τεχνικός κόσμος γνωρίζει ότι κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του με το ηλεκτρονικό σύστημα eadeies που με την επιμονή του ΤΕΕ έγινε νόμος και υλοποιήθηκε από το ΤΕΕ και δουλεύει ήδη εδώ και τρία χρόνια, με τα οφέλη που ήδη έχει φέρει σε ταχύτητα, κόστος, έλλειψη γραφειοκρατίας και άλλα που δεν θέλω να αναφέρω…. Και έχουμε μπροστά μας και επιμέρους έργα και παρεμβάσεις που προσπαθούμε να πείσουμε την Πολιτεία να προχωρήσει γρήγορα. Η χώρα μπορεί να αλλάξει από την παλιά εκείνη εικόνα του γραφειοκρατικού χάους που γνώρισαν οι Έλληνες Μηχανικοί επί δεκαετίες. Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη.

Έχετε αναφερθεί στην ανάγκη πιστοποιημένης εξέλιξης όλων των επιπέδων επαγγελματιών. Ποιος είναι ο τρόπος που θα μπορούσε να «τρέξει» ένα τέτοιο πρόγραμμα για τους επαγγελματίες του κλάδου και ποια θα ήταν τα οφέλη τόσο για τον ίδιο τον επαγγελματία, όσο και για το σύνολο του κλάδου;

 Το ΤΕΕ παγίως πιστεύει και προσπαθεί για να έχουν όλοι μέλλον στα τεχνικά επαγγέλματα. Αντίθετα με όσα κατηγορούν ορισμένοι το ΤΕΕ και τους μηχανικούς, εμείς προσπαθούμε με συνέπεια να διασφαλίσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των συντελεστών παραγωγής στον τεχνικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να δουλέψει στο επίπεδο που αντιστοιχεί στην τεχνική ευθύνη που αναλαμβάνει για κάθε έργο. Ειδικά για τις χαμηλότερες βαθμίδες ευθύνης, τους λεγόμενους τεχνικούς ακόμη και τους μάστορες και τους εργάτες, η ξεκάθαρη γνώση του τι μπορεί να κάνει ο καθένας ανάλογα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία του είναι σημαντικό πλεονέκτημα – και νομίζω όρος ανταγωνιστικότητας σε προσωπικό επίπεδο για τον καθένα στο μέλλον. Αυτός είναι ο ρόλος της πιστοποίησης των επαγγελμάτων, να βοηθήσει ώστε όλοι να γνωρίζουν τι κάνει ο καθένας με επίσημο τρόπο. Τα οφέλη, σε επίπεδο κλάδου και επαγγελματιών είναι πολλά. Η πιστοποίηση, όπως και η προτυποποίηση, σε υπηρεσίες και υλικά προσφέρει και αναβαθμίζει συνολικά ένα κλάδο, μέσα από την ανταγωνιστικότητα που φέρνει. Ανταμείβει τους ποιοτικούς συντελεστές της παραγωγής περισσότερο από άλλους. Βελτιώνει την ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών. Διασφαλίζει την προσαρμογή σε ρυθμίσεις και προβλέψεις. Και τόσα άλλα. Πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα ένα πλαίσιο για ένα τέτοιο πρόγραμμα, αυτή είναι η ευρωπαϊκή τάση, αυτή πιστεύω είναι και η βούληση της Πολιτείας. Απλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια συνολική προσπάθεια και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις ανά επάγγελμα ή τομέα. Προσπαθούμε, σε συνεργασία με πολλούς φορείς, τόσο του τεχνικοί κόσμου, όσο και συνολικότερα της οικονομίας, να προχωρήσει αυτή η τάση. Όχι μόνο για τους επαγγελματίες – όπου είναι κρίσιμο – αλλά και στα υλικά. Και μαζί να προωθήσουμε και την καινοτομία. Και για αυτό ενισχύουμε και τη βιομηχανική ιδιοκτησία, τις πατέντες, σε συνεργασία με τον ΟΒΙ και προτρέπουμε όλους να κατοχυρώσουν την βιομηχανική τους αλλά και την πνευματική τους ιδιοκτησία.

Ευχαριστούμε θερμά εταιρεία ΣΤΑΓΑΚΗΣ ΕΠΕ, για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε & μας επέτρεψε να το χρησιμοποιήσουμε στην έκδοση του 125 «Ε.Β.»

Με δεδομένες τις ακραίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή που είναι ήδη εμφανείς, η θωράκιση των υποδομών μας και του κτιριακού μας αποθέματος απέναντι σε πιθανές καταστροφές και ταυτόχρονα η δημιουργία των συνθηκών ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 και να αυξήσουμε τα ποσοστά ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων μας κρίνονται το λιγότερο αναγκαίες. Ποιες είναι οι κινήσεις που προωθεί το ΤΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση;

Επί δεκαετίες το ΤΕΕ προειδοποιεί την Πολιτεία για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τόσο οι απειλές όσο και οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Πλέον η ανάγκη είναι οφθαλμοφανής σε όλους. Δεν μπορεί ένα αντιπλημμυρικό έργο να χρειάζεται 4 και 5 χρόνια για να γίνει – αν γίνει. Προσπαθήσαμε με τις πλημμύρες της Μάνδρας και κάναμε προτάσεις να αλλάξουν πολλά στις διαδικασίες για τα επείγοντα έργα. Δεν μπορεί να ψάχνουμε ποιος έχει την αρμοδιότητα για μια γέφυρα που καταρρέει από ακραία φαινόμενα. Δεν μπορεί οι διαδικασίες ωρίμανσης ενός διαγωνισμού να κρατούν περισσότερο από ότι η μελέτη και η κατασκευή ενός έργου, είναι παράλογο, αντιεπιστημονικό, αντικοικονομικό και εν τέλει αντικοινωνικό και επικίνδυνο. Δεν μπορεί να έχουμε μονίμως ένα απαρχαιωμένο σύστημα για τις τιμές στα υλικά, στα έργα κλπ που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Με τις αλλαγές στο νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων έχουν γίνει αρκετά βήματα αλλά δεν αρκούν. Πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα σε μια συνολική αλλαγή τόσο για ένα Εθνικό Σύστημα Τιμών όσο και για Ένα Εθνικό Σύστημα παραγωγής Δημοσίων Έργων, με έμφαση στην ταχύτητα και την ποιότητα. Το ΤΕΕ συνεργάζεται με το Υπουργείο Υποδομών για αυτό και πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχουν καλές εξελίξεις. Για να συμβούν όλα αυτά όμως απαιτείται μια ολοκληρωμένη αποτύπωση των υπαρχουσών υποδομών και των αναγκών τους σε συντήρηση και εκτίμηση για τις ανάγκες αντικατάστασης κλπ. Σε αυτό θα δοθεί λύση, πιστεύω, μέσα από το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που προχωρεί παράλληλα, ως υποσύστημα, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Και σύντομα νομίζω το αρμόδιο Υπουργείο θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες και για πιο συγκεκριμένες δράσεις σε κρίσιμες υποδομές.

Όσον αφορά το θέμα της Εξοικονόμησης Ενέργειας στα κτίρια, σαφώς και έχετε δίκιο. Είναι αδήριτη ανάγκη να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση. Και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Γίνονται ήδη πολύ σημαντικά βήματα. Οι φοροαπαλλαγές, για παράδειγμα, που φέτος εφαρμόστηκαν πρώτη φορά είναι σημαντικές αλλά πρέπει να επεκταθούν και στα υλικά εκτός από τις εργασίες αν θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Η ένταξη της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια ως εμβληματική και μεγάλου μεγέθους δράση στο ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Όπως και ο σχεδιασμός για αντίστοιχα έργα που θα αφορούν όχι μόνο κατοικίες αλλά και επαγγελματικούς χώρους. Επίσης, να σημειώσω, το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτίρια έχει καθυστερήσει πολύ, σχεδιάζεται και ανακοινώνεται επί 5 χρόνια, τώρα που υπάρχουν και πόροι και βούληση πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στην πράξη. Το ΤΕΕ συνδράμει με κάθε τρόπο. Πρότεινε αλλαγές στο νέο Εξοικονομώ και έγιναν δεκτές, αναπτύσσουμε και νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα. Χρειάζονται και άλλες επιμέρους προσαρμογές, είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν, τουλάχιστον κάποιες από αυτές. Όλη η αγορά βασίζεται στον ΚΕΝΑΚ και το λογισμικό του που το ΤΕΕ προτείνει κάθε φορά στην Πολιτεία. Ενισχύουμε ταυτόχρονα δημόσιους φορείς και την Αυτοδιοίκηση, όπου μπορούμε και μας ζητείται, για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να εξοικονομήσουν ενέργεια. Και πιέζουμε για αποτελεσματική, ασφαλή και ταχεία ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα, με όρους ασφάλειας, οικονομικής απόδοσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα