Share

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν την «Μελέτη ανακατασκευής επαρχιακής οδού Νο 2 από 5ο χλμ. έως όρια Ν. Ροδόπης – Ξάνθης», [τροποποίηση αδειοδοτημένου περιβαλλοντικά έργου ως προς την
υλοποίηση του υποέργου «Ανακατασκευή Επαρχιακής οδού Ν. Ροδόπης, τμήμα από όρια Ν. Ξάνθης έως Κοπτερό (Χ.Θ. 0+000 έως 6+500)» και αναδιατύπωση των προηγουμένων Α.Ε.Π.Ο. που αφορούν τα λοιπά υποέργα «Ανακατασκευή Επαρχιακής οδού Ν. Ροδόπης, τμήμα από Κοπτερό έως Ίασμο (Χ.Θ. 6+500 έως 11+000)» , 2. «Αποκατάσταση της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου» και 3. «Διευθέτηση της ροής στην κοίτη του ποταμού Κομψάτου και κατασκευή αναβαθμού εντός της κοίτης αυτού» από την Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Περιγραφή του έργου

Φορέας του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Η Επαρχιακή Οδός 2 Κομοτηνής – Ξάνθης μέχρι προ λίγων ετών αποτελούσε την εθνική οδό που συνέδεε την Ξάνθη με την Κομοτηνή, ενώ σήμερα έχει ρόλο επαρχιακής οδού που εξυπηρετεί άμεσα όλους τους γύρω οικισμούς που αναπτύσσονται στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης και εκτείνεται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης. Το τμήμα της που βρίσκεται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ξεκινά από τα όρια των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων μετά το χωριό Αμαξάδες και καταλήγει στον κόμβο (προς Ίασμο), όπου αυτή συμβάλει με την Εθνική Οδό Κομοτηνής -Ξάνθης μέσω Πόρτο Λάγους, περίπου 3 χλμ από την πόλη της Κομοτηνής.

Για λόγους ευκρίνειας στην αναγνώριση των τοπογραφικών υποβάθρων, η αρχή της χιλιομέτρησης (0+000) τοποθετήθηκε στα όρια των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, που αποτελεί το συμβατικό τέλος της χάραξης, και η χιλιομέτρηση αυξάνει από Δυτικά προς Ανατολικά (από Αμαξάδες προς Κομοτηνή) ώστε ο Βορράς στα τοπογραφικά και τους χάρτες να δείχνει πάντα προς τα πάνω. Το συνολικό μήκος της οδού ανέρχεται σε 26,7 χλμ..

Αρχή της εν λόγω οδού, κατά ΕΓΣΑ 87, ορίζεται σημείο με συντεταγμένες Χα=588068 και Ψα=4553042 και τέλος της το σημείο Χτ=613192 και Ψτ=4551419. Η εν λόγω οδός χρήζει βελτίωσης (και υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός γι’ αυτό) από την Χ.Θ. 0+000 ως την Χ.Θ. 25.011,54, ενώ για τα τελευταία 1.700 μέτρα έως τον κόμβο, η οδός διαθέτει τα επιζητούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η βελτίωση περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους επέμβασης και λύσεις αναλόγως του τμήματος αναφοράς που εντοπίζονται με:

• διαπλάτυνση οδού,

• βελτίωση οριζοντιογραφικών και μηκοτομικών χαρακτηριστικών,

• αύξηση ασφαλείας της οδού με ανισοπεδοποίηση διελεύσεων,

• μία σειρά λοιπών βελτιώσεων ιδίως στα τεχνικά έργα της οδού.

Η διαπλάτυνση της οδού και οι βελτιώσεις χάραξης ιδίως σε σημεία όπου υπάρχουν κλειστές στροφές προσαρμόζεται στην υφιστάμενη κατάσταση, ενώ γίνεται επανασχεδιασμός με την κατασκευή μεγαλύτερων τεχνικών επί της οδού για την διασφάλιση επάρκειας έναντι των ροών των υδατορεμάτων που την διασχίζουν.

Στην περιοχή του ποταμού Κομψάτου και μετά την κατάρρευση μέρους της γέφυρας (και συγκεκριμένα της ανωδομής του ανατολικού ανοίγματος λόγω υποσκαφής του ανατολικού μεσοβάθρου), τον Σεπτέμβριο του 2017, προέκυψε η ανάγκη, τόσο για την ανακατασκευή της γέφυρας αυτής βασισμένη σε νέα κατασκευαστικά πρότυπα, όσο και για την διευθέτηση της ροής στην κοίτη του ποταμού Κομψάτου και την κατασκευή αναβαθμού εντός της κοίτης αυτού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ