Share
Έγκριση περιβαλλοντικών Όρων του έργου: «Αντιπλημμυρική θωράκιση Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων», το οποίο είναι υφιστάμενο και αποτελεί το όριο μεταξύ των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το έργο: Αντιπλημμυρική θωράκιση Ε.Π. Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων
Φορέας του Έργου: Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ 19) Του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Περιγραφή του έργου
Η περιοχή ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί το όριο μεταξύ των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Χορτιάτη ‐ Πυλαία. Τα έργα αφορούν στη διευθέτηση και οριοθέτηση της Περιφερειακής Τάφρου (Π.Τ.) Θεσσαλονίκης από κατάντη της Περιφερειακής οδού μέχρι την εκβολή της στη θάλασσα, μήκους περίπου 9km και των συμβαλλόντων ρεμάτων Χαλίλ Ντερέ, Ελαιόρεμα και Σταγειρίτη. Επιπλέον περιλαμβάνονται τα έργα αντιστήριξης πρανών για αποφυγή κατολισθήσεων και η αντικατάσταση γεφυρών που κρίθηκαν ανεπαρκείς.
Σκοπός του έργου
Σκοπός των έργων είναι η ασφαλής παροχέτευση των πλημμυρικών παροχών που συγκεντρώνονται στην Περιφερειακή Τάφρο Θεσσαλονίκης και στα συμβάλλοντα ρέματα – χειμάρρους, προς τον αποδέκτη, τη θάλασσα, μετά την έξοδό τους από τις περιαστικές δασικές λοφώδεις εκτάσεις, του Κέδρινου Λόφου και του Πανοράματος προς τις κατάντη κατοικημένες περιοχές, από τον κόμβο Τριανδρίας στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο.
Πρόκειται για υπερτοπικής σημασίας τεχνητό, όπου αποφορτίζονται οι χείμαρροι της ανατολικής ζώνης και τμήμα του δικτύου ομβρίων της περιοχής, που καταλήγουν είτε απευθείας στην Π.Τ., είτε στα συμβάλλοντα ρέματα.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και η αντικατάσταση έντεκα (11) γεφυρών, οδικών ή πεζογεφυρών, είτε λόγω στατικής ανεπάρκειας, είτε λόγω υδραυλικής ανεπάρκειας. Οι γέφυρες αυτές είναι εντός του αστικού ιστού με μεγάλη προσβασιμότητα.
Επιπλέον το έργο συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και τη μείωση της ευπάθειας στην κλιματική αλλαγή καθώς και στο σχεδιασμό μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που λαμβάνει υπόψη κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές στρατηγικές για τη βελτίωση της αστικής ανθεκτικότητας.
Ο συνολικός χρόνος διάρκειας κατασκευής του έργου εκτιμάται σε 36 μήνες.