Share

Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο, όπως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό αλλά και τα προβλήματα στη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης σε Σιθωνία και Νέα Προποντίδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 4ης συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου υπό την προεδρία του Φώτη Κουβουκλιώτη.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ηλίας Περτζινίδης ενημέρωσε τα μέλη της Αντιπροσωπείας για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα η Διοικούσα Επιτροπή, με στόχο την υποστήριξη των μηχανικών και την ενίσχυση τόσο του ρόλου όσο και της εξωστρέφειας του Τμήματος.

Στην 4η συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν ο ισολογισμός και ο απολογισμός χρήσης για το περασμένο οικονομικό έτος καθώς και η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Ψήφισμα για τα κίνητρα του ΝΟΚ και τις επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος για το ζήτημα των κινήτρων του ΝΟΚ και τις επιπτώσεις από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο ψήφισμά της επισημαίνει ότι ο σεβασμός απέναντι στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης αποτελεί θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η επίμαχη απόφαση επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον τεχνικό κόσμο και στην κτηματαγορά, δημιουργώντας ανασφάλεια δικαίου, ανατρέποντας χιλιάδες επενδύσεις, οδηγώντας σε άνιση αντιμετώπιση των κατασκευαστικών επενδύσεων και προκαλώντας μείζονα προβλήματα εξαιτίας της απαίτησης για τροποποίηση οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί.

Ακόμη, στο ψήφισμα εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στην εικόνα της χώρας απέναντι στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση με τα χρηματοδοτούμενα έργα όπως και για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός της Επικράτειας.

Στο ψήφισμά της η «Α» του ΤΕΕ/ΤΚΜ καταλήγει σε έξι προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο, με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών της συγκεκριμένης απόφασης. Ειδικότερα, προτείνει:

1. Την ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού της Επικράτειας μέσω του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και τη συνεργασία με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, προκειμένου να ενσωματωθούν στα τελικά Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όσες ρυθμίσεις του ΝΟΚ κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, αλλά θεωρούνται ως βιώσιμες από τον τοπικό σχεδιασμό. Επισημαίνουμε την ανάγκη ίδρυσης ειδικού σώματος εντός του ΣτΕ, προκειμένου να εξεταστούν τα ΤΠΣ σε εύλογους χρόνους (λόγω και του ιδιαιτέρως αυξημένου πλήθους και όγκου των μελετών) και να τηρηθούν οι δεσμευτικοί χρόνοι υλοποίησης που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

2. Την άμεση έναρξη της διαδικασίας σύνταξης ενός νέου, σύγχρονου ΝΟΚ, ο οποίος θα δίνει περισσότερες ελευθερίες αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με κομβικές αρχές τον σχεδιασμό εντός όγκου οποιασδήποτε αρχιτεκτονικής λύσης προκριθεί από τον μελετητή, καθώς και της κινητροδότησης των σύγχρονων περιβαλλοντικών και ενεργειακών στοιχείων. Η νομοθέτηση, ασφαλώς, οφείλει πλέον να γίνει με τις διαδικασίες του Προεδρικού Διατάγματος (και όχι Νόμου), προκειμένου να είναι απρόσβλητη στο μέλλον.

3. Την πλήρη αποσαφήνιση της «αποδεδειγμένης έναρξης των εργασιών», όπως αυτή αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, καθότι προκύπτουν σημαντικές ασάφειες και παρερμηνείες (π.χ. επέκταση καθ’ ύψος –  μη ύπαρξη εκσκαφών).

4. Να διευκρινιστεί η εύλογη αναθεώρηση των εν ισχύ αδειών που έχουν εκδοθεί και υλοποιούνται με βάση τον ΝΟΚ, με τους όρους που προβλέπονται σε αυτόν, ασχέτως σταδίου κατασκευής.

5. Να σταματήσουν οι διαδοχικές, μηνιαίες αναστολές έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών (με χρήση των κινήτρων του Ν.Ο.Κ. που καταργήθηκαν) και να δοθεί μια οριστική και συνολική νομοθετική λύση στο ζήτημα.

6. Να δοθεί άμεσα διευκρίνιση/νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τις οικοδομικές άδειες έργων και υποδομών, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώτα κοινοτικών ή και εθνικών συγχρηματοδοτήσεων (π.χ. ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, Στρατηγικές επενδύσεις κ.ά.).

Δείτε το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος ΕΔΩ

Ψήφισμα για την υποστελέχωση των ΥΔΟΜ σε δήμους της Χαλκιδικής

Στην κορυφή της ατζέντας της 4η συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ βρέθηκαν, ακόμη, τα οξυμένα προβλήματα που παρατηρούνται στη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Σιθωνίας και του Δήμου Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθέτησε η «Α», τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργηθεί αδιέξοδες καταστάσεις, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχει αδυναμία ορισμού ελεγκτών δόμησης με ανοικτά σκάμματα, δεκάδες αιτήματα μέσω του συστήματος e-adeies παραμένουν στο στάδιο της υποβολής, ενώ πολλές διαδικασίες, όπως οι βεβαιώσεις όρων δόμησης, ουσιαστικά δεν διεκπεραιώνονται.

Το ψήφισμα της «Α», το οποίο αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, καταλήγει στην απόφαση να υπάρξει συνάντηση με τους δημάρχους της περιοχής, με αίτημα την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στελέχωση των ΥΔΟΜ, αλλά και να αποσταλεί σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συζήτηση για τα προβλήματα στις ΥΔΟΜ των δήμων της Χαλκιδικής παρενέβη και ο πρόεδρος της οικείας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ανδρέας Χλιούμης.

Στην 4η συνεδρίασή της η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος και για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στο επόμενο newsletter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ