Nέα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_118 της ΠΕΣΕΔΕ

Οι 5 πρώτοι απαντούν στις τρεις ερωτήσεις του Βαγγέλη Μωυσή, Αρχισυντάκτη του περιοδικού “Εργοληπτικόν βήμα” της ΠΕΣΕΔΕ

Βαγγέλης Μωυσής

1 Ποιο είναι κατά την άποψη σας, το μήνυμα των εκλογών του ΤΕΕ της 3ης Νοεμβρίου;

2Ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες για τη θητεία της νέας Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ;

3Πόσο σύντομα αναμένετε απτά αποτελέσματα για τον κλάδο, από τα νέα μέτρα που νομοθετούνται μετά από εισηγήσεις και προτάσεις του ΤΕΕ;

Γιώργος Στασινός Δ.Κ.Μ. (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών)

1Νομίζω ότι τόσο η διατήρηση της συμμετοχής των μηχανικών σε σχετικά ψηλά επίπεδα όσο και η ενίσχυση όχι μόνο της παράταξής μας, της ΔΚΜ, που έφτασε το 40% αλλά και όλων των παρατάξεων που επέλεξαν να συμμετέχουν ουσιαστικά τα προηγούμενα χρόνια στην προσπάθειά μας να επιλυθούν προβλήματα των μηχανικών, να δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες, να προχωρήσει η Πολιτεία μπροστά στα τεχνικά θέματα, αποδεικνύουν ότι οι μηχανικοί επιβραβεύουν όσους δουλεύουν και παράγουν αποτελέσματα. Αλλά αυτό αποτελεί παράλληλα και εντολή ευθύνης προς όλους μας, προκειμένου να συνεχιστούν οι δυναμικές πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί από το ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια. Για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των μηχανικών και να βοηθήσουμε ώστε η αγορά και η Πολιτεία να μπορέσουν να φέρουν πραγματική ανάπτυξη που να βλέπει ο καθένας μας γύρω του, με νέες και καλές δουλειές για όλους.

2Το ΤΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας και διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο, τόσο συμβουλευτικό όσο και ουσιαστικό, στα μεγάλα τεχνικά ζητήματα που έχει μπροστά της η χώρα. Όλοι οι εκλεγμένοι στα όργανα διοίκησης – εγώ πρώτα από όλους – έχουμε ευθύνη, όπως σας είπα, να συμβάλλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη βελτίωση της ζωής των μηχανικών. Για αυτό χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος, ενασχόληση σε βάθος, επιστημονική και συλλογική δουλειά ουσίας για όλα τα θέματα που το ΤΕΕ προωθεί προς την κυβέρνηση και την Πολιτεία γενικότερα. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος αλλά ούτε και ανάγκη για ατέρμονες συζητήσεις γενικής φύσεως. Οι μηχανικοί αναμένουν από τους εκπροσώπους τους να προσπαθήσουν για πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, κύρια για το επάγγελμά τους και για την επιστήμη τους. Αυτό φιλοδοξώ και εγώ αλλά νομίζω και όλοι οι εκλεγμένοι να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

3Η Πολιτεία σταδιακά κάνει δεκτές προτάσεις του ΤΕΕ που είναι τεκμηριωμένες, δίκαιες, ουσιαστικές και έχουν προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Διότι λύνουν πραγματικά προβλήματα και οδηγούν τη χώρα σε έναν καλύτερο δρόμο. Οι προτάσεις μας δεν έχουν όλες το ίδιο χρονοδιάγραμμα, ούτε τον ίδιο βαθμό δυσκολίας στην υλοποίηση. Νομίζω όμως ότι σταδιακά, από τη χρονιά αυτή, όλοι οι μηχανικοί θα βλέπουν προοδευτικά βελτίωση στην καθημερινότητά τους. Με περισσότερες δουλειές, λιγότερη ταλαιπωρία και γραφειοκρατία. Νομίζω ότι αν η Πολιτεία συνεχίσει στην πορεία που έχει χαράξει, για παράδειγμα με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, την κεντρική αρχή αδειοδότησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, τη βελτίωση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων, την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του κράτους με τη βοήθεια μηχανικών, τη βελτίωση του ασφαλιστικού, τη μείωση της φορολογίας, όλοι θα δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά όλα αυτά που προσπαθούμε επί χρόνια και σταδιακά γίνονται δεκτά, μπορώ να υποσχεθώ ότι στο τέλος της θητείας μας τόσο το ΤΕΕ όσο και ο κλάδος μας θα έχει αλλάξει πραγματικά επίπεδο προς το καλύτερο και αποδοτικότερο. Αρκεί να συνεχίσουμε όλοι να προσπαθούμε, χωρίς εφησυχασμούς.

N. Μήλης ΔΗ.ΣΥ.Μ. Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών

1Οι εκλογές του ΤΕΕ της 3ης Νοεμβρίου αποτέλεσαν ορόσημο, τόσο για το Επιμελητήριο, όσο και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών.Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα δικαίωσης των επιλογών της νέας γενιάς των μηχανικών. Η παράταξή μας έδωσε μια μάχη υπό αντίξοες συνθήκες και άντεξε. Κόντρα σε όλους και σε όλα τα προγνωστικά απέδειξε ότι έχει ψυχή αλλά κυρίως ότι έχει μέλλον.Η αύξηση του ποσοστού μας κατά 2 μονάδες και το 15%, επιβεβαιώνει την αποφασιστική μας συμβολή στη διοίκηση του ΤΕΕ. Ταυτόχρονα, η ξεκάθαρη εδραίωση στη δεύτερη θέση αποτελεί νίκη της παράταξης και δείχνει τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας.Θα συνεχίσουμε πάνω στους δρόμους που ανοίξαμε όταν ξεκινήσαμε μια πορεία συνεργασίας με στόχο τη διατύπωση μιας νέας πρότασης σχετικά με τον ρόλο του επιμελητηρίου. Στόχος, να συγκροτήσουμε μια προσπάθεια που εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες των Ελλήνων μηχανικών, που αισθάνονται ανασφαλείς και αγνοημένοι. Την ίδια στιγμή, υπερβαίνουμε τον χαμηλό πήχη προσδοκιών που άλλοι βάζουν για μας, χωρίς εμάς και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε με αυτούς που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στην κοινή μας προσπάθεια. Τέλος, οφείλει η νέα διοίκηση του ΤΕΕ να προβληματιστεί για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των συναδέλφων στις εκλογές κυρίως από τις νέες ειδικότητες και να το λάβει σοβαρά υπόψη της. Ένα ΤΕΕ μαχητικό και διεκδικητικό είναι ένα ΤΕΕ που αγκαλιάζει όλους τους συναδέλφους!

2Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μετά από την ψήφιση των μνημονίων και παράλληλα με την έμπρακτη απομυθοποίηση της «επαναστατικής» αντιμνημονιακής ρητορικής, ο κλάδος των μηχανικών είναι πιθανότατα αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την κρίση. Εν τούτοις, ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, μειώσεις εισφορών και θέσεις εργασίας είναι άνευ αντικρίσματος την ώρα αυτή. Πιστεύω ότι σήμερα το ΤΕΕ πρέπει να πραγματοποιήσει στροφή προς την ουσιαστική και αποτελεσματική διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών του και να εντείνει την καθημερινή έμπρακτη υποστήριξη τους. Οι προτάσεις μας εδράζονται στην εφαρμογή ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στην αξιοκρατία, επενδύοντας στην ποιότητα σε όλο στο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων του Έλληνα μηχανικού.Θέτουμε ως προτεραιότητα την πραγματική αλλαγή στο ΤΕΕ στην κατεύθυνση της ποιοτικής βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του, της αξιοκρατικής λειτουργίας του και παράλληλα της ανασυγκρότησης των δομών του υιοθετώντας σύγχρονες τάσεις ψηφιακής πολιτικής και νέους τρόπων διοίκησης και συμμετοχικής λήψης αποφάσεων. Με την ανανεωτική μας πρόταση επιδιώκουμε την αναβίωση του ΤΕΕ ως πυλώνα στήριξης του τεχνικού κόσμου, του επιστημονικού δυναμικού και της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Δεσμευόμαστε να δώσουμε μάχη για την ανάδειξη του Επιμελητηρίου σε φορέα γνώσης, καινοτομίας και επιστημονικότητας, ακολουθώντας τις εξελίξεις τόσο στην οργανωτική δομή, όσο και στις επιστημονικές δράσεις.Και βέβαια, μια σαφής δέσμευση: Ας είναι αυτή η θητεία της νέας αντιπροσωπείας που θα καθορίσει και θα εισηγηθεί τις απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό μας πλαίσιο. Είναι ζήτημα αυτοσεβασμούκαι υπευθυνότητας απέναντι στα μέλη μας.

3Δε δικαιούμαστε να χρονοτριβούμε. Περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα στην κατεύθυνση της αποδοχής του πλαισίου μας. Ένα πλαίσιο που διέπεται από τους παρακάτω άξονες:Α) Συμβολή στον εξορθολογισμό διαδικασιών και στην ανάπτυξη ενός πραγματικά αναπτυξιακού θεσμικού πλαισίου που θα κυριαρχεί η αξιοκρατία, η αποτελεσματικότητα, η επιστημονικότητα και θα προάγει την συμμετοχή όλων των μελών του ΤΕΕ Β) Προτεραιότητα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων, των επαγγελματικών προοπτικών και της συνεχούς επιμόρφωσης του Έλληνα μηχανικού,Γ) Αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος ως ένα εκ των κρισιμότερων ζητημάτων για τον Έλληνα μηχανικό και όχι ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Δ) Αναδιοργάνωση  των δομών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας μέσα από την συμμετοχή όλων των μελών μας και ενθάρρυνση διεθνών συνεργασιών διευρύνοντας τις επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές των συναδέλφων, συγκρατώντας τη φυγή νέων μηχανικών προς το εξωτερικό.Η εμπειρία έχει δείξει ότι σαν κλάδος κερδίζουμε όταν διαπραγματευόμαστε τεκμηριωμένα και βέβαια στην αρχή κάθε κυβερνητικής θητείας. Καμία καθυστέρηση δεν επιτρέπεται ούτε από το ΤΕΕ, ούτε βέβαια και από την κυβέρνηση.

N. Aνδρεδάκης Συμμαχία για Ένα Προοδευτικό ΤΕΕ

1Κατ’ αρχήν η ενδυνάμωση των πιο οργανωμένων παρατάξεων. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, των παρατάξεων που έχουν πιο ολοκληρωμένο/διακριτό στίγμα. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη τοπικών σχηματισμών με σημαντική καταγραφή τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, πράγμα που δείχνει την αποδοχή που έχουν στα περιφερειακά τμήματα που δραστηριοποιούνται. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή παραμένει χαμηλή, περίπου στο 30% και εκεί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. Όσον αφορά τη δική μας παράταξη, η αύξηση κατά περίπου 45% των αντιπροσώπων σημαίνει μια πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης.

2H πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών του στις δραστηριότητές του και, κυρίως, στην παραγωγή επεξεργασιών και θέσεων. Η γνώση και η εμπειρία των μηχανικών-μελών του ΤΕΕ είναι η πραγματική του δύναμη και σε αυτούς θα πρέπει να στηριχθεί, δίνοντάς τους λόγο για τις πολιτικές που, ως σύμβουλος της πολιτείας, θα προτείνει.Οι πρώτες πρωτοβουλίες που θα παρθούν, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν συμβολές για:Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κλιματική αλλαγή, Ένα σύγχρονο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, Την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών εκπτώσεων στα έργα και τις μελέτες, Την επαγγελματική στήριξη των νέων μηχανικών, με τη δημιουργία ειδικού γραφείου στο ΤΕΕ, με στόχο την αναστροφή του braiddrain σε braingain.

3Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζει. Το σημαντικότερο είναι να προωθούνται παρεμβάσεις όταν αυτές είναι πραγματικά ώριμες και έχουν επεξεργαστεί σε βάθος. Έχουν δηλαδή συνειδητοποιήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι τι σημαίνει στην πράξη, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και, συνεπώς, τα έχουν αντιμετωπίσει. Προφανώς κάτι τέτοιο σημαίνει και ενασχόληση με τις λεπτομέρειες των παρεμβάσεων/νομοθετημάτων, καθώς έχουμε πολλές φορές ταλαιπωρηθεί από νομοθετήματα που απαιτούν σε επόμενο στάδιο τροποποιήσεις, τροπολογίες, διορθώσεις κλπ. Σε γενικές γραμμές, στην περίπτωση που οι παρεμβάσεις είναι ολοκληρωμένες, χωρίς προβλήματα στη υλοποίησή τους, και οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να υποστηρίξουν ομαλά την υλοποίησή τους, θεωρώ ότι εντός κάποιων μηνών μπορούν να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ι. Κυριακόπουλος Δ.Ε.Σ.Μη (Δημοκρατική Επιμελητηριακή Συμπαράταξη Μηχανικών), ΕλΕΜ-Περιφερειακή Συνεργασία-Συνεργαζόμενοι

1Το πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έδειξε ότι η πλειοψηφία των μηχανικών δεν αισθάνεται ότι τους εκπροσωπεί το ΤΕΕ και απέχει από τις εκλογές. Το ΤΕΕ απέτυχε  να δώσει αποτελέσματα, ακόμα και να προτείνει τις λύσεις εκείνες που θα άμβλυναν την ισοπεδωτική πίεση που υπέστη ο Τεχνικός Κόσμος ο οποίος, κατά κοινή ομολογία, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης που βιώνει η χώρα. Από τα αποτελέσματα της ραγδαίας  υποβάθμισης του ρόλου και της θέσης του Μηχανικού στην κοινωνία είναι αφενός ότι μεγάλο ποσοστό  των συναδέλφων είναι ετεροαπασχολούμενοι και αφετέρου ότι ένα άλλο σημαντικό ποσοστό ζει και εργάζεται πια στο εξωτερικό . Για  τους συναδέλφους αυτούς είναι σημαντικότερα τα προβλήματα του κλάδου ή του τόπου στον οποίον εργάζονται και όχι  όσα ταλανίζουν τον τεχνικό κλάδο στην Ελλάδα. Το ποσοστό που συμμετείχε στις εκλογές ήταν κυρίως αυτό που κινητοποιήθηκε από κομματικούς μηχανισμούς και αναζήτησε λύσεις στην  κομματική ενσωμάτωση.  Το ποσοστό αυτό, όπως ήταν φυσικό, προτίμησε την προσκόλληση στα κόμματα αναζητώντας λύσεις μέσα από αυτά και παραβλέποντας ότι τα προβλήματα του κλάδου αντιμετωπίζονται με τον ίδιο αδιέξοδο τρόπο από όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων. Δυστυχώς, η αποχή από τις εκλογές των άμεσα πληττόμενων από την κρίση και τους τακτικισμούς του ΤΕΕ συναδέλφων, συντελεί σε ένα αποτέλεσμα όπου οι ανεξάρτητες (κομματικά) παρατάξεις δυσκολεύονται να κρατήσουν την φωνή τους ζωντανή. Παρ’ όλ’ αυτά όσοι πιστεύουμε και δραστηριοποιούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε την προσπάθεια και συμβάλλουμε στην αλλαγή παραδείγματος στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ίσως και πάνω από αυτές.

2Η δημοκρατική λειτουργία του ΤΕΕ μαζί με την προάσπιση ενός αναμορφωμένου μη προσωποπαγούς και μη προεδροκεντρικού τρόπου διοίκησης και τη διάχυση των δράσεων προς όλους τους συναδέλφους και την κοινωνία, οφείλει να είναι η πρώτη, κυρίαρχη και διαρκής προτεραιότητα της νέας Αντιπροσωπείας. Το ΤΕΕ πρέπει να δώσει φωνή στα μέλη του και να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία.   Η άμεση επίλυση των απλών καθημερινών ζητημάτων των συναδέλφων, ησυγκρότηση των Μόνιμων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας, η συμμετοχή/παρέμβαση σε θεσμικές διαδικασίες και η διοργάνωση ημερίδων ανοικτών σε όλες τις απόψεις χωρίς αποκλεισμούς, θα στηρίξουν τη συλλογική συνείδηση, το απαιτούμενο κοινωνικό κίνημα αντίστασης στην υποβάθμιση του Μηχανικού και την ουσιαστική  άσκηση/επιβεβαίωση του ρόλου του ΤΕΕ ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας .

3Τα χρόνια της κρίσης είναι αρκετά και έπληξαν βαθιά τον τεχνικό κλάδο για να περιμένει κάποιος απτά και γρήγορα αποτελέσματα .Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας προϋπόθεση όμως για να έχει η αισιοδοξία αντίκρυσμα στην εξέλιξη του τόπου και του κλάδου είναι η συλλογική και παραγωγική λειτουργία  στις προτάσεις και τη δράση του ΤΕΕ. Μόνο έτσι οι παρεμβάσεις και οι ενέργειές του θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την κοινωνία και τους μηχανικούς. Το ΤΕΕ πρέπει να ασχοληθεί στοχευμένα με την καθημερινότητα του Μηχανικού (ανεργία, υποαπασχόληση, σύνδεση ανάληψης τεχνικής ευθύνης με την επιστημονική γνώση και τις αμοιβές, αποποινικοποίηση του επαγγέλματος), με τα θέματα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, με την Προάσπιση και Ανάδειξη του Κοινωνικού συμφέροντος , για να αμβλύνει σημαντικά τις χρόνιες συσσωρευμένες παθογένειες από το 1ο εξάμηνο της αλλαγής παραδείγματος στη λειτουργία και τη δράση του.

Η. Τσιμπουκάκης – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

1Το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοέμβρη αποτυπώνει τη διατήρηση ενός αρνητικού, πολιτικού & συνδικαλιστικού, συσχετισμού από τη σκοπιά των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζόμενων μηχανικών, μισθωτών και αυταπασχολούμενων, που δέχτηκαν τις συνέπειες της αντιλαϊκής επίθεσης πάνω από μια δεκαετία.Ωστόσο η εκλογική ενίσχυση της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ θα συμβάλει στην οργάνωση της αντεπίθεσης του κινήματος μισθωτών και αυταπασχολούμενων Μηχανικών. Μας οπλίζει με δύναμη να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις, για να αποκαλύψουμε και να εποδίσουμε την υλοποίηση των επιδιώξεων επιχειρηματικών ομίλων -κυβέρνησης και διοίκησης του ΤΕΕ. Όπως η προηγούμενη διοίκηση του ΤΕΕ, έτσι και η νέα που θα προκύψει απ’ τους νέους εκλογικούς συσχετισμούς, είναι ταγμένη στον ίδιο αντιλαϊκό σχεδιασμό ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων μηχανικών. Στην ίδια πολιτική «ορκίζονται» τόσο οι δυνάμεις των ΔΚΜ(ΝΔ) και ΔΗΣΥΜ (ΚΙΝΑΛ) κ.α., που συγκρότησαν την προηγούμενη και προορίζονται να συγκροτήσουν τη νέα «κυβερνητική» πλειοψηφία στη Διοίκηση του ΤΕΕ, όσο και οι δυνάμεις της «Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ» (ΣΥΡΙΖΑ) και λοιπών συνοδοιπόρων τους, που έχουν χρεωθεί το ρόλο της «αξιωματικής» δήθεν αντιπολίτευσης στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ.

2 Η νέα Α/ΤΕΕ οφείλει να πάρει θέση άμεσα για τη νέα επέλαση σε βάρος των εργαζόμενων μηχανικών. Ως ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ θα επιδιώξουμε από την «πρώτη μέρα» να ανοίξει η συζήτηση ώστε να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας της επίθεσης που προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ. Άλλωστε στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες που έχει χαράξει η άρχουσα τάξη την οποία στηρίζουν ΕΕ –ΝΑΤΟ –ΗΠΑ κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αναλάβει το «υπουργείο αντιπολίτευσης», καθώς μέχρι πρότινος εφάρμοζε την ίδια πολιτική από τη θέση της κυβέρνησης. Αντίστοιχα πρέπει να εμποδιστεί η συμβολή, στο «νέο γύρο» επίθεσης, της Διοίκησης του ΤΕΕ, των παρατάξεων που στηρίζουν το μονόδρομο των καπιταλιστικών επενδύσεων με την απατηλή υπόσχεση ότι οι εργαζόμενοι θα «απολαύσουν» μερίδιο απ’ τα οφέλη.Οι «εμβληματικές» επενδύσεις έχουν προϋπόθεση τη διατήρηση των απωλειών και νέες δικές μας θυσίες. Το πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο δείχνει ότι αυτή η ανάπτυξη όχι μόνο δεν περιλαμβάνει ανάκτηση των απωλειών μας, αλλά εξαπολύεται νέα αντιλαϊκή επίθεση με στόχο να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο μέσος μισθός, να περιοριστεί η δυνατότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις, να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία και η δράση των Σωματείων. Η ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας δεν επανέφερε το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, δεν φρέναρε τη συγκέντρωση των έργων στους κατασκευαστικούς ομίλους, δεν κάλυψε τις ανάγκες του λαού για φτηνή, ασφαλή και ποιοτική κατοικία, για αντισεισμική, αντιπλημμυρική θωράκιση και αντιπυρική προστασία, για αναγκαία έργα υποδομής, ανάγκες που μένουν ανικανοποίητες.Μπροστά μας έχουμε έναν ορυμαγδό νέων ρυθμίσεων: τη νέα επέλαση στο ασφαλιστικό, που επιδιώκει να μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις και να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την ασφάλιση μετατρέποντάς την σε επενδυτικό προϊόν ασφαλιστικών ομίλων και τραπεζών. Έχουμε τη γενίκευση των κατασχέσεων που απειλούν χιλίαδες συναδέλφους. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της πιστοποίησης των δραστηριοτήτων και την απαξίωση των πτυχίων μέσω της πολιτικής της ΕΕ και των ρυθμίσεων που στηρίζει το ΤΕΕ. Αντιμετωπίζουμε την κλιμακούμενη τρομοκρατία των απολύσεων και της μείωσης μισθών και δικαιωμάτων, ειδικά σήμερα που οι εργοδότες στον Κλάδο Κατασκευών & Μελετών αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ με αναπλήρωση των μεγάλων απωλειών.

3Το ΤΕΕ «επιστρατεύεται» ως σύμβουλος «ανάπτυξης» στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΝΔ που προωθούνται με το μανδύα της «ανάπτυξης για όλους». Η πρόταση του για δημιουργία Κεντρικού Συστήματος Αδειοδότησης, την οποία η κυβέρνηση προωθεί άμεσα για νομοθέτηση, θα σημάνει την εξάλειψη κάθε «εμποδίου» για τις επενδύσεις, καθώς ως τέτοια θεωρείται π.χ. η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής, η Ψηφιακή Τράπεζα Γης, η ολοκλήρωση του Ψηφιακού Χάρτη, που είχαν προαναγγελθεί ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν αποτελούν ουδέτερους τεχνοκρατικούς «εκσυγχρονισμούς», αλλά εργαλεία στην υπηρεσία της κερδοφορίας των ομίλων, σε βάρος του λαού που θα κληθεί να πληρώσει ακριβά τις μεταρρυθμίσεις αλλά και της εργαζόμενης πλειοψηφίας των μελών του ΤΕΕ που θα μείνουν ξανά μακριά από το «φαγοπότι» των ομίλων. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν αλλάζουν τη δραματική θέση στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες αυταπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες Μηχανικοί λόγω των χρεών της αφαίμαξης απ’ την εφορία και τον ΕΦΚΑ, τις πανάκριβες επαγγελματικές πιστοποιήσεις, τα πολλαπλά μητρώα της “απελευθέρωσης του επαγγέλματος”, τις “σκοτωμένες” τιμές που τα μεγάλα γραφεία επέβαλαν “στύβοντας” στη δουλειά για ένα ξεροκόμματο τους εργαζόμενους τους, τα μέτρα συγκέντρωσης της πίτας των έργων στους κατασκευαστικούς ομίλους. Συνεπώς τα μέτρα αυτά θα έχουν «απτά» αποτελέσματα αλλά ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες.Έχουμε δύσκολη δουλειά μπροστά μας, για την οργάνωση της αντεπίθεσης του κινήματος και την αγωνιστική συμπόρευση νέων δυνάμεων, ανεξάρτητα από την ψήφο στις εκλογές, στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ακύρωση των αντιλαϊκών νόμων και επιλογών, στη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα