Share

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού άνω των 550 εκατ. ευρώ. Πλέον η εταιρεία «Ελληνικό Μετρό» και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλούνται να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του έργου.

Η επέκταση αφορά τη δημιουργία 4 χιλιομέτρων υπόγειας διπλής γραμμής και την κατασκευή τριών νέων σταθμών:

  • -Παλατιανή
  • -Ίλιον
  • -Άγιος Νικόλαος

Η λειτουργία της νέας διαδρομής θα βελτιώσει σημαντικά τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής.

Ενδεικτικά:

  • -Το Ίλιον – Ομόνοια θα διαρκεί 15 λεπτά.
  • -Η συνολική διάρκεια της Γραμμής 2 (Ίλιον – Ελληνικό) θα είναι περίπου 35 λεπτά, με μία μετεπιβίβαση στην Ομόνοια.

Το έργο

Η επέκταση της Γραμμής 2 προκηρύχθηκε το 2023, με τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες και κοινοπραξίες να συμμετέχουν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος:

  • ΤΕΡΝΑ
  • Aktor (πρώην Ιντρακάτ)
  • ΑΒΑΞ – GHELLA – ALSTOM
  • ΑΚΤΩΡ – ΜΕΤΚΑ.

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική μελέτη του ΥΠΕΝ η υλοποίηση της Γραμμής 2, ως τμήμα του δικτύου υπόγειων, επίγειων και υπέργειων έργων σταθερής τροχιάς στο αστικό περιβάλλον (συνδυαστικά με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, το δίκτυο του Τραμ και τον Ηλεκτρικό) έχει αποφέρει σημαντικότατα οφέλη στον τομέα των μετακινήσεων και μεταφορών παρέχοντας πρόσβαση σε βασικές υποδομές (νοσοκομεία, αεροδρόμιο, λιμάνι, σταθμούς) και σχηματίζοντας έτσι, ένα ενιαίο δίκτυο που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, όπως και περιοχές εκτός Αττικής.

Η μελέτη σχεδιασμού και το τεχνικό αντικείμενο του έργου (βασικό έργο με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό), σχετίζονται με τη μελέτη εφαρμογής, την κατασκευή και ολοκλήρωση, την προμήθεια και την εγκατάσταση του εξοπλισμού και τη θέση σε λειτουργία της Γραμμής 2.

Πριν την έναρξη των εργασιών θα προηγηθούν οι πρόδρομες εργασίες όπως τοπογραφικά – κτηματολογικά διαγράμματα, προετοιμασία επιφανειών με απομάκρυνση και μεταφύτευση υφιστάμενης βλάστησης και δημιουργία ζώνης κατάληψης, κάθε είδους έρευνα προς διερεύνηση των γεωλογικών, υδρογεωλογικών, γεωτεχνικών, υδρολογικών, περιβαλλοντικών, μετεωρολογικών και κυκλοφοριακών συνθηκών, χωματουργικές εργασίες κ.α.

Ο ανάδοχος οφείλει να κάνει εργασίες κατασκευής με ασφαλή τρόπο με τις βέλτιστες τεχνικές πρακτικές και να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς και την νομοθεσία που ρυθμίζει θέματα ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων. Με την έναρξη της περιόδου κατασκευής (πρόδρομες προπαρασκευαστικές εργασίες) θα πρέπει να έχει προηγηθεί η εκπόνηση και έγκριση μελέτης ειδικής τρωτότητας και σχετικής διακινδύνευσης κατασκευών με αντικείμενο την απογραφή κάθε κτιρίου στην ζώνη επιρροής του έργου ώστε τα στοιχεία να ληφθούν υπόψη κατά την οριστικοποίηση των μελετών εφαρμογής.

Για την ασφαλή κατασκευή του έργου και τον περιορισμό καθιζήσεων και παραμορφώσεων στο επίπεδο του δρόμου και σε γειτονικά κτίρια, θα πρέπει να εφαρμόζονται τεχνικές βελτιώσεις εδαφών και όποια τεχνικά μέτρα απαιτηθούν προς ενίσχυση τους. Για την λιγότερο δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προκληθεί από τις εργασίες του έργου, η περιβαλλοντική μελέτη προβλέπει να χρησιμοποιείται εξοπλισμός που να εξασφαλίζει την συγκράτηση της εκπεμπόμενης σκόνης και οι χρόνοι των διαδικασιών να ελαχιστοποιούνται. Επίσης η εγκατάσταση μονάδων παρασκευής σκυροδέματος θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός του εργοταξιακού χώρου ενώ η λειτουργία τους θα πρέπει να είναι μόνο για το χρόνο που είναι απολύτως απαραίτητη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ