Δυσαρέσκεια της ΠΕΔΜΕΔΕ για τα Μέτρα του Υπουργείου Υποδομών για την Αντιμετώπιση αύξησης της Τιμής Πρώτων Υλών

Την δυσαρέσκειά του για τα μέτρα του Υπουργείου Υποδομών για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης της τιμής των υλικών εκφράζει μέσω επιστολής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων – ΠΕΔΜΕΔΕ – κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης , τονίζοντας ό,τι «Εργοληπτικός Κλάδος εγκλωβίστηκε και εξαπατήθηκε».

Η επιστολή:

«Το Υπουργείο Υποδομών «εγκλώβισε» τον Εργοληπτικό Κόσμο δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων – ΠΕΔΜΕΔΕ – της πολυπληθέστερης Εργοληπτικής Οργάνωσης της Χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε μια σειρά ανακουφιστικών μέτρων για τον Κλάδο για να προχωρήσουν τα Δημόσια Έργα, αφού, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει επέλθει εκτός ορίων αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, εκτινάσσοντας στα ύψη τα κόστη των έργων.

Μετά πάροδο σχεδόν τεσσάρων μηνών από της δημοσιεύσεως του Νόμου, που σκοπό είχε τη θωράκιση των εκτελούμενων και δημοπρατούμενων έργων από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, οι Εργολήπτες έχουν παγιδευτεί, αφού λαμβάνοντας υπόψιν τις δήθεν ευεργετικές διατάξεις του Νόμου, συνέχισαν μετ΄επιτάσεως την εκτέλεση των έργων αναμένοντας το πριμ της έγκαιρης παράδοσης για να μειώσουν την οικονομική ζημία που έχουν υποστεί.

Όμως οι Ανάδοχοι βρίσκονται σε αδιέξοδο εξ αιτίας του περιεχομένου της διευκρινιστικής εγκυκλίου, που εξέδωσε με ιδιαίτερη καθυστέρηση το Υπουργείο, η οποία κατέστησε κενό γράμμα τις διατάξεις του Ν. 4938/2022, αφού οι προϋποθέσεις που θέτει για την καταβολή του πριμ αλλάζουν τα δεδομένα και μειώνουν στο ελάχιστο τη δυνατότητα είσπραξής του.

Η εξέλιξη αυτή είναι καταδικαστική για τον Κλάδο, που εν μέσω της κρίσης ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του, επί ζημία του, συνέχισε την κατασκευή των έργων και δεν διέκοψε, ως είχε δικαίωμα, τις εν εξελίξει συμβάσεις.

Ο Εργοληπτικός Κλάδος εγκλωβίστηκε και εξαπατήθηκε.

Τα αποθέματα υπομονής του στέρεψαν καθώς και οι οικονομικές του δυνατότητες.

Οι Εργολήπτες απαιτούν την υλοποίηση των υποσχεθέντων για την καταβολή του πριμ έγκαιρης παράδοσης των έργων και η ΠΕΔΜΕΔΕ θα στηρίξει με κάθε νόμιμο τρόπο τις απαιτήσεις των μελών της»

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα