Γιώργος Καταπόδης, πρόεδρος ΕΑΑΔΗΣΥ: Διορίστηκα επί ΣΥΡΙΖΑ, με διώχνουν επί ΝΔ

Ο πρόεδρος της Αρχής ελέγχου δημοσίων συμβάσεων -κουμπάρος Γεωργιάδη- απαντά στην ΑΥΓΗ και φωτίζει το πώς η κυβέρνηση τον απομακρύνει από την ΕΑΑΔΗΣΥ

Από τον πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) Γιώργο Καταπόδη λάβαμε επιστολή για το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου και αφορούσε τις καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το «γαλάζιο κράτος».

Στη συνεδρίαση οι βουλευτές είχαν αναφερθεί (όχι ονομαστικά) στον διορισμό κουμπάρου του Άδωνι Γεωργιάδη στην ΕΑΑΔΗΣΥ. Στην επιστολή του ο Γ. Καταπόδης υπενθυμίζει ότι διορίστηκε πρόεδρος στην ΕΑΑΔΗΣΥ επί υπουργίας Σταθάκη και ότι ποτέ η Ν.Δ. δεν του ανανέωσε τη θητεία του. Αντίθετα, με νόμο Πικραμμένου που ψηφίστηκε πρόσφατα απομακρύνεται από την Αρχή και στη θέση του θα βρεθεί κάποιος συνταξιούχος δικαστικός ή συνταξιούχος καθηγητής Δικαίου.

Απέρριψε απόφαση Γεωργιάδη

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η ΕΑΑΔΗΣΥ τον Ιανουάριο διαφώνησε με την υπουργική απόφαση Γεωργιάδη για τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ τον Μάρτιο ζήτησε διορθώσεις και στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση Γεωργιάδη. Ο Αδ. Γεωργιάδης ήταν ο μόνος υπουργός που έλαβε αρνητική γνώμη από την ΕΑΑΔΗΣΥ και μάλιστα ο υπουργός προσέφυγε με έγγραφο ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

 

Η επιστολή του Γ. Καταπόδη έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πουλακίδα,

Στο έντυπο και το ηλεκτρονικό φύλλο της ιστορικής και γενικά έγκριτης εφημερίδας σας, της 2ας Απριλίου 2022, στο δημοσίευμα με τίτλο «Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ιδού οι γαλάζιοι διορισμοί», γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά ότι στην «Επιτροπή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων: διορίστηκε ο κουμπάρος του Άδωνι Γεωργιάδη».

Για την περίπτωση εκείνη που το εν λόγω δημοσίευμα αναφερόταν σε μένα και στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), της οποίας διατελώ για λίγο ακόμα πρόεδρος (εντελώς πρόσφατα, με τον ν. 4912/2022, η Αρχή αυτή καταργήθηκε και λειτουργεί υπό μεταβατικό καθεστώς έως την απορρόφησή της από τη συσταθείσα, πλέον, Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων / ΕΑΔΗΣΗ), θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα, προς αποκατάσταση της αλήθειας: Στην Αρχή διορίστηκα τον Αύγουστο του 2016, αφού γνωμοδότησε θετικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατόπιν πρότασης του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Γιώργου Σταθάκη, με πράξη του τότε Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πενταετής θητεία μου έληξε τον Αύγουστο του 2021 και έκτοτε παραμένω σε νόμιμη παράταση θητείας, μαζί και με άλλα τρία μέλη της ΕΑΑΔΗΣΥ που διορίστηκαν το 2016, των οποίων η θητεία έληξε, έως τον ορισμό του αντικαταστάτη μου και, πλέον, έως τον ορισμό του νέου προέδρου και του νέου Εκτελεστικού Συμβουλίου τής υπό σύσταση Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Από τα ως άνω αναφερόμενα προκύπτει σαφώς ότι σε καμία περίπτωση δεν διορίστηκα επί «κυβέρνησης Μητσοτάκη», ενώ ουδεμία ανανέωση ή παράταση θητείας μου δεν συντελέστηκε από την παρούσα κυβέρνηση.

Σημειώνω επίσης ότι, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 2 του προσφάτως ψηφισθέντα ν. 4912/2022, δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος και να επιλεγώ ως σύμβουλος στο όργανο Διοίκησης, δηλαδή το Εκτελεστικό Συμβούλιο της υπό σύσταση νέας Αρχής (ΕΑΔΗΣΥ), πόσο μάλλον να είμαι πρόεδρος αυτής, καθώς δεν είμαι:

  • συνταξιούχος πρόεδρος, αντιπρόεδρος ή σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  • συνταξιούχος πρόεδρος, αντιπρόεδρος ή σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
  • συνταξιούχος πρόεδρος Εφετών ή εφέτης Διοικητικών Δικαστηρίων ή
  • συνταξιούχος πρόεδρος, αντιπρόεδρος ή νομικός σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή
  • ομότιμος καθηγητής Νομικών Σχολών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας,

απαιτούμενες κατά τον νόμο ιδιότητες για επιλογή για τις θέσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου (συμβούλων & προέδρου).

Προσδοκώ ότι θα μοιραστείτε με τους αναγνώστες σας την παρούσα αποκατάσταση της αλήθειας των πραγμάτων, δεδομένου ότι, δυστυχώς, συνεχίζεται μια όλως ανοίκεια και αδικαιολόγητη επίθεση σε βάρος μου, τη στιγμή κατά την οποία αποχωρώ μάλιστα από την Αρχή, μια επίθεση η οποία με αδικεί σφόδρα και εκτιμώ πως βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το έργο που έχω επιτελέσει στην Αρχή δημοσίων συμβάσεων, στην οποία έχω την τιμή να υπηρετώ τα τελευταία πεντέμισι και πλέον χρόνια.

Με εκτίμηση

Γ. Καταπόδης

πηγή: H Αυγή

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα