«Έργο: Κατασκευή ξενοδοχείου «Radisson Blu Zaffron Resort» στη Σαντορίνη»

Πώς εξασφαλίστηκε η υψηλή ενεργειακή λειτουργία του νέου, πολυτελέστατου ξενοδοχείου «Radisson Blu Zaffron Resort» στη Σαντορίνη, με τη βοήθεια της ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ

Η τεχνική εταιρία ΕΜΜΕΤΡΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΚΕ διαχειρίζεται και υλοποιεί, εδώ και πάνω από 14 χρόνια, έργα κατασκευής επαγγελματικών κτιρίων.  Με εξειδικευμένο προσωπικό μηχανικών, έχει εκτελέσει με επιτυχία δεκάδες απαιτητικά έργα, στα οποία μπορεί και αναλαμβάνει όλες τις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης (προσχεδίαση, νομικο-πολεοδομικό έλεγχο, αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη κατασκευής, διαδικασίες αδειοδότησης, διαχείριση, επιστασία και τελική κατασκευή).

Σύνοψη

Από το φετινό Σεπτέμβριο, οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες έχουν άλλον ένα λόγο να επισκεφτουν το νησί της Σαντορίνης. Η διαμονή τους στο νέο ξενοδοχείο 5-αστέρων «Radisson Blu Zaffron Resort» έχει όλα τα εχέγγυα για να αποδειχθεί μία αξέχαστη εμπειρία.

Χτισμένο μόλις λίγες δεκάδες μέτρα από την παραλία του χωριού Καμάρι, το εντυπωσιακό συγκρότημα από δωμάτια, σουίτες και αυτόνομες βίλες ξεχωρίζει για το λιτό, αλλά πολυτελή συνδυασμό της πέτρας, του ξύλου και του μάρμαρου. Τα γήινα χρώματα που επιλέχθηκαν – με σαφή αναφορά στο τοπικής προέλευσης μπαχαρικό σαφράν (ή ζαφορά) – δένουν αρμονικά με το ηφαιστειογενές τοπίο της περιοχής και συμβάλλουν σε αυτή την αίσθηση γαλήνης που καλούνται να απολαύσουν οι επισκέπτες.

Κάτι που θα συμβάλει επίσης σε αυτή τη μοναδική εμπειρία, είναι τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ενεργειακής εξοικονόμησης, που εξασφαλίστηκαν μέσα από το όραμα της ιδιοκτήτριας εταιρίας, της εταιρίας ΕΜΜΕΤΡΟΝ που είχε τη διεύθυνση κι επιστασία κατασκευής, αλλά και της εταιρίας ΥΔΑΤΩΡ, που πρόσφερε την τεχνογνωσία και τα συστήματα για να υλοποιηθούν οι απαιτητικές προδιαγραφές του έργου.

Προκλήσεις και ιδιαίτερες συνθήκες

Το έργο αποδείχθηκε απαιτητικό από πολλές απόψεις. Αφού τα στελέχη της ΕΜΜΕΤΡΟΝ βοήθησαν στην ολοκλήρωση των δαιδαλωδών διαδικασιών αδειοδότησης και της αρχιτεκτονικής μελέτης, προχώρησαν στη φάση της υλοποίησης.

Στα 2,5 χρόνια  που διήρκεσε η μελέτη και  κατασκευή του ξενοδοχείου, συνέβησαν πράγματα πρωτόγνωρα. Οι ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν με τον COVID-19 έθεταν συνεχώς νέα προβλήματα στην τήρηση των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων. Τόσο η διαθεσιμότητα και οι μετακινήσεις μηχανικών και συνεργείων, όσο και η προμήθεια υλικών και εξοπλισμού, αποδείχθηκαν μία καθημερινή πρόκληση.

Επιπρόσθετα, ο ιδιοκτήτης του έργου – οραματιζόμενος ένα ξενοδοχείο-πρότυπο ασφάλειας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας – έθετε διαρκώς υψηλότερες απαιτήσεις. Με το τελικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ουσιαστικά κατά την υλοποίηση του έργου, δοκιμάστηκαν τόσο η εμπειρία και οι ικανότητες, όσο και οι συνεργασίες της ΕΜΜΕΤΡΟΝ.

«Είναι πραγματικό ευχάριστο να δουλεύουμε με κύριους έργων, που επιθυμούν πραγματικά το καλύτερο και ασφαλέστερο για τους επισκέπτες τους, όπως τους ιδιοκτήτες του “Zaffron Resort”. Καθώς και συνεργάτες, που έχουν τα προϊόντα, την τεχνογνωσία και τη διάθεση, να υποστηρίξουν το έργο σε όλες τις φάσεις του. Σε συνδυασμό με την έμπειρη καθοδήγηση, το όραμα και οι καλές πρακτικές οδήγηθηκαμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι», αναφέρει ο Δρ. Δημήτριος Τριάντος, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός και ιδιοκτήτης της κατασκευάστριας εταιρίας ΕΜΜΕΤΡΟΝ.

Ασφάλεια πέραν των συμβατικών προδιαγραφών

Ένας από τους τομείς στους οποίους δόθηκε ιδιαίτερη σημασία ήταν αυτός της πυρασφάλειας. Κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή των συστημάτων πυρόσβεσης δεν ακολουθήθηκαν μόνο οι ελληνικοί κανονισμοί, αλλά και απαιτητικότερα πρότυπα / οδηγίες όπως αυτά του αμερικανικού προτύπου NFPA.

Το κεντρικό σύστημα πυρασφάλειας αποτελείται από αντλίες της XYLEM LOWARA που προμήθευσε η εταιρία ΥΔΑΤΩΡ και έχει την παρακάτω σύνθεση:

  • Πετρελαιοκίνητη αντλία πυρόσβεσης 58kW
  • Ηλεκτροκίνητη αντλία πυρόσβεσης 30kW
  • Βοηθητική αντλία πυρόσβεσης Jockey 2,2kW
  • Πιεστικό δοχείο 450lt-10At) 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ψύξη του πετρελαιοκινητήρα γίνεται μέσω εναλλάκτη νερού/νερού.

Επιπλέον, υπάρχουν διάσπαρτες πυροσβεστικές φωλιές κι ένα κεντρικό δίκτυο αγωγών, το οποίο καταλήγει σε κεκαλυμμένα sprinkler μέσα σε κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου για την ύψιστη ασφάλεια των επισκεπτών.

Εξοικονόμηση ενέργειας, με κάθε δυνατό τρόπο

Κάτι άλλο στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα ήταν η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ξενοδοχείου και η εξοικονόμηση ενέργειας σε όσες περισσότερες από τις καθημερινές εφαρμογές. Κι εδώ η ιδιοκτήτρια εταιρία αποφάσισε να υιοθετήσει υψηλότερα πρότυπα από αυτά που προβλέπει ο ισχύον Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Πιεστικά αντλητικά συγκροτήματα

Για την αδιάλειπτη τροφοδότηση νερού σε όλα τα σημεία κατανάλωσης, έχουν εγκατασταθεί τέσσερα (4) δίδυμα πιεστικά αντλητικά συγκροτήματα της XYLEM LOWARA, τύπου BBF2 HVL.

Τα εν λόγω πιεστικά συγκροτήματα περιλαμβάνουν αντλίες LOWARA SV ονομαστικής ισχύος 5,5kW η κάθε μία, οι οποίες φέρουν ενσωματωμένες μονάδες αυτόματου ελέγχου inverter HYDROVAR πάνω σε κάθε κινητήρα. Ο παρόν εξοπλισμός επιτρέπει τη συνεχή επιτήρηση της τιμής πίεσης του δικτύου παροχής νερού και τη λειτουργία των αντλιών σε μειωμένες στροφές, ώστε να διατηρείται σταθερή η πίεση του δικτύου, ανάλογα με την τιμή αναφοράς. Έτσι, όχι μόνο εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει πάντα διαθέσιμο νερό σε όλα τα σημεία κατανάλωσης και στην κατάλληλη πίεση, αλλά και ότι οι αντλίες θα καταναλώνουν μόνο όση ενέργεια πραγματικά χρειάζεται για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών του ξενοδοχείου. Η ρύθμιση στροφών κατά τη λειτουργία των πιεστικών συγκροτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ 40% και 50%.

«Το μήνυμα από την ιδιοκτήτρια εταιρία ήταν σαφές: επένδυση σε συστήματα που προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, σε συνεργασία με τον προμηθευτή, αναλύσαμε και τελικώς επιλέξαμε τα κατάλληλα αντλητικά συστήματα, που από τη μία καλύπουν πλήρως τις ανάγκες του ξενοδοχείου κι από την άλλη επιτρέπουν τον ελάχιστο χρόνο απόσβεσης της επένδυσης», εξηγεί ο Δρ. Δημήτριος Τριάντος. 

Κυκλοφορητές συστημάτων ψύξης-θέρμανσης

Με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία επιλέχθηκαν και οι αντλίες κυκλοφορίας του νερού για τα συστήματα ψύξης – θέρμανσης, κλιματισμού και πόσιμου νερού. Στις συγκεκριμένες εφαρμογές εγκαταστάθηκαν συνολικά τριάντα εννέα (39) κυκλοφορητές υψηλής απόδοσης της XYLEM LOWARA από τη σειρά ECOCIRC XL/XLplus.

Οι εννέα (9) εξ αυτών φέρουν εξωτερικό αισθητήριο θερμοκρασίας και επικοινωνούν με το κεντρικό σύστημα ελέγχου μέσω δικτύου επικοινωνίας Modbus, ενώ οι τέσσερις (4)                

ECOCIRC XLPLUS Ν32-100 διαθέτουν επιπλέον ανοξείδωτο κέλυφος και είναι πιστοποιημένοι για χρήση με πόσιμο νερό.

Με τη χρήση των εν λόγω κυκλοφορητών, τα λειτουργικά κόστη αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά, χάρη στην υψηλή απόδοση του κινητήρα τύπου ECM και του υδραυλικού σχεδιασμού, οι οποίοι εγγυώνται δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ΕΕΙ) ακόμα καλύτερο και από το απαιτούμενο, ευρωπαϊκό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης ErP 2015.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πελάτες που μπορούν να αξιολογήσουν την υψηλή ποιότητα κατασκευής και τα λειτουργικά οφέλη που προκύπτουν από την επένδυση σε υψηλής απόδοσης αντλητικά συστήματα, όπως αυτά της XYLEM LOWARA. Η χρήση των συστημάτων της εταιρίας μας σε έργα υψηλών προδιαγραφών όπως αυτό του Radisson Blu Zaffron Resort, αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση», σημειώνει ο κ. Γιώργος Κοζής, πολύπειρος μηχανικός του τμήματος Κτιριακών Εφαρμογών της ΥΔΑΤΩΡ.

Εξοικονόμηση με ανάκτηση θερμότητας

Κάτι που επίσης πρέπει να σημειωθεί, είναι η προσπάθεια επαναχρησιμοποίησης της εκλυόμενης ενέργειας από τις καθημερινές λειτουργίες. Έτσι, τόσο η παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης, όσο και η θέρμανση του νερού της πισίνας γίνονται με ανάκτηση θερμότητας από το σύστημα κλιματισμού.

Για επικοινωνία με την εταιρία ΕΜΜΕΤΡΟΝ, η οποία κατασκεύασε επιτυχώς το πολυτελές ξενοδοχείο-πρότυπο ασφάλειας και ενεργειακής εξοικονόμησης «Radisson Blu Zaffron Resort»,  μπορείτε να βρείτε τις σχετικές πληροφορίες στον ιστότοπο www.emetron.gr .

Αν πάλι χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με αξιόπιστο και υψηλής απόδοσης εξοπλισμό για τη διαχείριση εφαρμογών νερού, μπορείτε να επικοινωνήστε με τα εξειδικευμένα στελέχη της εταιρίας ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ, www.idator.gr .

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα