Share

Το καθήκον όλων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι στους χώρους εργασίας, υπογραμμίζει ο ∗Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης: Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ/ΣΤΥΕ, Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία ΓΣΕΕ, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

51 νεκροί το Ά τρίμηνο του 2025

Η 28η Απριλίου είναι αφιερωμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και παράλληλα έχει χαρακτηριστεί ως ημέρα Μνήμης των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά. Υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω στους 5000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα ενώ άλλοι 200.000 πεθαίνουν από ασθένειες που οφείλονται στο επαγγελματικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας έχουμε έκρηξη εργατικών δυστυχημάτων με την καταγραφή ιστορικού ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2025, με 51 νεκρούς στους χώρους εργασίας, ενώ μεσοσταθμίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EUOSHA), ότι 2500 άνθρωποι πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες.

Βασικές αιτίες της έκρηξης αυτής είναι η νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν την ελαστικοποίηση και την εντατικοποίηση της εργασίας, η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η καταστρατήγηση του κοινωνικού διαλόγου Κυβέρνησης, Εργοδοτών, Συνδικάτων και η υποβάθμισή του σε άτυπες διμερείς συνομιλίες Κυβέρνησης, Εργοδοτών και η πλήρης απορρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών και συγκεκριμένα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα για την ΥΑΕ είναι αφιερωμένη στην Ψηφιακή Μετάβαση.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες παρουσιάζουν την ταχύτερη ανάπτυξη στην ιστορία από οποιαδήποτε άλλη καινοτομία, έχουν μετασχηματίσει την κοινωνία και την καθημερινότητά μας. Για τους εργαζομένους και τους εργοδότες σε πολλούς χώρους εργασίας και σε όλους τους τομείς, η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες, αλλά παρουσιάζει και μεγαλύτερες προκλήσεις και κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία.

Σύμφωνα με την έρευνα ESENER 2019 του EU-OSHA, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών στην ΕΕ έχουν ενσωματώσει τις ψηφιακές τεχνολογίες στις δραστηριότητές τους, ενώ μόνο το 6 % των εταιρειών αναφέρουν ότι δεν χρησιμοποιούν καμία από αυτές. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη χρήση των ρομπότ, των φορητών υπολογιστών, των έξυπνων τηλεφώνων ή των φορητών συσκευών, ο δυνητικός αντίκτυπος των εν λόγω τεχνολογιών στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αναλύεται σε λιγότερους από έναν στους τέσσερις χώρους εργασίας (24%) της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας 2023-25», η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση, στην παροχή πρακτικών πηγών πληροφοριών και στη συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών, ακολουθεί την προσέγγιση των μηδενικών απωλειών («VisionZero») της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προάγοντας τη νοοτροπία της πρόληψης. Η εκστρατεία βασίζεται επίσης στην έρευνα που διεξήγαγε ο EUOSHA για την επισκόπηση της YΑΕ σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό 2020-2023.

Βασικοί τομείς προτεραιότητας της εκστρατείας είναι η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, η αυτοματοποίηση καθηκόντων, η εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία, η διαχείριση εργαζομένων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και τα ευφυή ψηφιακά συστήματα.

Είναι σημαντικό να μην δίνεται έμφαση μόνο σε τεχνικά θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά να τοποθετούμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο του ψηφιακού χώρου εργασίας. Για τον λόγο αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμμετέχουν όλοι στην πρόληψη των κινδύνων του χώρου εργασίας που συνδέονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η συνεργασία μεταξύ εργοδοτών, διοικητικών στελεχών και εργαζομένων δημιουργεί κοινή αντίληψη όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα, ενώ παράλληλα οδηγεί σε βελτιώσεις διαρκείας.

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες έχουν τη νομική ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι κίνδυνοι στον χώρο εργασίας αξιολογούνται και ελέγχονται δεόντως. Η αποτελεσματική εκτίμηση και πρόληψη των κινδύνων προϋποθέτει τη συνεχή και επαρκή ενημέρωση και κατάρτιση τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα ΥΑΕ,  δεν απευθύνεται μόνο στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, αλλά έχει επίσης ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη νομοθεσία, τις στρατηγικές και τις δράσεις.

Η ερευνητική και τεχνική κοινότητα στον τομέα της ΕΑΥ, οι σχεδιαστές λογισμικού και βιομηχανικών προϊόντων, καθώς και οι νεοφυείς επιχειρήσεις με τη συμμετοχή τους μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων από την ψηφιακή μετάβαση .

Τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας πρέπει επίσης να εξετάζονται κατά το στάδιο του σχεδιασμού με τη συμμετοχή των προγραμματιστών και των σχεδιαστών από την αρχή της διαδικασίας. Εξίσου σημαντικό είναι να ενισχύσουμε την εκπαίδευση των εργαζομένων και των εργοδοτών, προωθώντας την πιστοποίηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για ψηφιακές εφαρμογές. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη για τα ψηφιακά συστήματα, καθώς και για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_143 της ΠΕΣΕΔΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ