Share
Tη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου 2025 και ώρα 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης για το έργο «Κατασκευή φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας», παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστου Δήμα.
Το έργο είχε ενταχθεί στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη υποδομών και προστασία περιβάλλοντος (μικρά φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, ύδρευση – αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κλπ)» η πράξη «Μελέτη φράγματος Ασωπού N. Κορινθίας με τα συνοδά του έργα».
Φορέας του έργου είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών).
Ο προϋπολογισμός της πράξης φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 3,7 εκατ.).
Τι περιλαμβάνει το έργο:
Το Φράγμα Ασωπού είναι ύψους 68 μέτρων, στα όρια των Δήμων Συκιωνίων και Βέλου, ανάμεσα στα χωριά Παραδείσι και Στιμάγκα. Συγκεκριμένα βρίσκεται 2 χλμ περίπου ΝΑ του οικισμού Παραδείσι και 4χλμ περίπου ΒΔ από τον οικισμό Στιμάγκα.
Το έργο περιλαμβάνει:
-έργα άρδευσης των κατάντη αυτού καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κυρίως των εκτάσεων δικαιοδοσίας του Α.Ο.Σ.Α.Κ (Αρδευτικός Οργανισμός Στυμφαλίας Ασωπού Κορινθίας), που εκτείνονται στην παραλιακή Βόρεια Κορινθία από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο, αλλά και σε γειτονικές προς το φράγμα περιοχές, με σύγχρονες μεθόδους, που εξοικονομούν σημαντικές ποσότητες υδάτινων πόρων (π.χ. στάγδην άρδευση) και
-έργα τεχνητού εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, με στόχο την αντιμετώπιση της ταπείνωσης των υπόγειων υδροφορέων και του προβλήματος της υφαλμύρινσης η οποία παρατηρείται στην παραλιακή Βόρεια Κορινθία και κυρίως από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο.
Η αντιμετώπιση της ταπείνωσης και υφαλμύρινσης, ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τον πρώτο, λόγω της κατάργησης των πολλών υφιστάμενων αρδευτικών γεωτρήσεων στον κάμπο της Βόχας και του Κιάτου, που τροφοδοτούν τον κάμπο, αλλά και περιοχές στα ψηλότερα, όπως της Στιμάγκας και του Ελληνοχωρίου. Το προς μελέτη αρδευτικό έργο είναι σύμφωνο με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υ.Δ. της Βόρειας Πελοποννήσου.
Τα οφέλη
Όφελος από την κατασκευή του έργου συνιστά:
– Η μείωση απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας,
– η δυνητική εξοικονόμηση ύδατος και
– η αξιοποίηση υδάτων από τον υφιστάμενο ταμιευτήρα Ασωπού.
Το έργο είναι μεγάλης σπουδαιότητας και πολλαπλής σκοπιμότητας, με σημαντικές ευεργετικές οικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στόχος του είναι η μέγιστη δυνατή οικονομία υδατικών πόρων.