Ο Δήμος Καλαμαριάς αντιδρά στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα της Αρετσούς

Αναλυτική παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα της Αρετσούς, αλλά και έναν γόνιμο διάλογο, στη διάρκεια του οποίου εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της Καλαμαριάς, όπως και πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και δήλωσαν την αντίθεσή τους, περιλάμβανε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Δεκάδες πολίτες, κάτοικοι της Καλαμαριάς και όχι μόνο, ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της Δημάρχου Καλαμαριάς, Χρύσας Αράπογλου, παρακολούθησαν την παρουσίαση των όσων προβλέπει για την επόμενη ημέρα της περιοχής η μελέτη και κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα επιμέρους σημεία της Μ.Π.Ε..
Αλλά κυρίως εξέφρασαν την αγωνία τους και τις αντιρρήσεις τους επιχειρηματολογώντας εναντίον των σχεδιασμών που αφορούν στη μοναδικού κάλλους και περιβαλλοντικής αξίας περιοχή της παραλίας. Και αυτό, όπως υπερτονίστηκε από όλους, καθώς το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, απειλεί να μετατρέψει τον πνεύμονα της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης σε μία περίκλειστη περιοχή, με υπερδόμηση κυριολεκτικά στη θάλασσα, περίφραξη 2 μ. ύψους από σκυρόδεμα, στερώντας από κατοίκους και επισκέπτες τον δημόσιο χώρο και καταργώντας τη μοναδική οπτική διαφυγή στη θάλασσα .

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά και κρίσιμα σημεία της Μ.Π.Ε., επισημαίνοντας ότι το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως παρουσιάζεται στη μελέτη, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, αλλάζοντας χωρίς δυνατότητα επιστροφής τόσο τον αισθητικό όσο και τον περιβαλλοντικό αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα της. Όπως, τόνισε η κ. Αράπογλου στη διάρκεια της συζήτησης, το ίδιο το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε. δείχνει ξεκάθαρα πώς το ΤΑΙΠΕΔ αγνόησε επιδεικτικά το Δημοτικό Συμβούλιο, τις αποφάσεις του για αναβάθμιση της Μαρίνας και ανάπλασή της ως τουριστική μαρίνα και όχι ως περίκλειστου οικισμού, την αντίθεση όλων στην κατασκευή ξενοδοχείων και κατοικιών και κυρίως το αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση όλων στην παραλία.

Επιπλέον, η κ. Αράπογλου απηύθυνε έκκληση τόσο σε όσους βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» όσο και στους κατοίκους της πόλης και της Θεσσαλονίκης, να συμμετάσχουν στην ανοιχτή, ηλεκτρονική διαβούλευση, καταθέτοντας τις απόψεις τους για το μέλλον της Μαρίνας, ώστε να ανατραπούν οι σχεδιασμοί του ΤΑΙΠΕΔ, που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της Καλαμαριάς.

Δεκάδες ήταν οι παρευρισκόμενοι που πήραν το λόγο, εκφράζοντας τις απόψεις και τις θέσεις των Συλλόγων και των φορέων που εκπροσωπούν. Στην αίθουσα ακούστηκαν μία σειρά από προτάσεις και θέσεις, οι οποίες παρά τις όποιες διαφορές, συγκλίνουν στην απαίτηση το Δημοτικό Συμβούλιο και σύσσωμη η κοινωνία της Καλαμαριάς, να απαιτήσει με κάθε πρόσφορο μέσο και χωρίς καθυστερήσεις το «πάγωμα» των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ που είναι σε εξέλιξη.

«Το επόμενο βήμα της μεγάλης μάχης του Δήμου Καλαμαριάς να διασωθεί το παραλιακό μέτωπο και να αντιμετωπιστεί η αναβάθμισή στη βάση ενός ενιαίου σχεδιασμού, το οποίο ανακοίνωσε η Δήμαρχος, είναι η σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο θα κληθούν όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης και ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας που πρέπει να ενημερωθούν για τις θέσεις του Δήμου και της κοινωνίας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα