Σε περαιτέρω φτωχοποίηση οδηγούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα

Οι κυβερνητικές προτάσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα στην οικονομία, όχι μόνο δεν δημιουργούν προϋποθέσεις θετικής υπέρβασης της κατάστασης αλλά οδηγούν σε μία περιδίνηση φτωχοποίησης μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων και παραγωγικών τάξεων. 

Η περιγραφή των μέτρων όπως αναφέρθηκαν από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι εξαιρετικά σύνθετη και δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στον κόσμο της εργασίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χρήστου Λαδά 5-7, Αθήνα, τκ. 10561 t.: 210 8838203 f: 2108226972 e-mail:info@osetee.gr

Έως την έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι τα βασικά στοιχεία είναι η κατάργηση στην πράξη των κλαδικών συμβάσεων που υφίστανται, η  μείωση του βασικού μισθού, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Στον κατασκευαστικό τομέα πέρα από μία γενική πληθωρική περιγραφή προγραμματισμού νέων έργων η οποία είναι διαχρονική σημαία των Κυβερνήσεων, δεν υπάρχει προς το παρόν βάσιμος και υλοποιήσιμος προγραμματισμός και μέριμνα για τους συντελεστές του κλάδου. Δεν υπάρχουν προτάσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο των κατασκευών, για την ανάγκη ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας υλικών. Οι εργαζόμενοι και αυτό-απασχολούμενοι του τεχνικού κλάδου εγκαταλείφθηκαν πλήρως το προηγούμενο τρίμηνο. Δεν συμπεριλαμβάνονται και στις εξαγγελίες της επόμενης περιόδου.

Σε άλλους μεγάλους κλάδους της οικονομίας είτε τα μέτρα είναι ανεπαρκή, όπως συμβαίνει στον τουρισμό, είτε ανύπαρκτα όπως συμβαίνει στον αγροτικό τομέα.

Επιπλέον μεγάλες επιχειρήσεις του Δημοσίου, αποτελεσματικοί μοχλοί της εθνικής ανάπτυξης, όπως είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε., η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία A.E. κ.α., απαξιώθηκαν περισσότερο με αφορμή την κατάσταση του covid-19 και οδηγούνται σε επιχειρηματικά συμφέροντα με όρους αρνητικούς για την εθνική οικονομία και την κοινωνία. Είμαστε σε αναμονή των διευκρινιστικών, εφαρμοστικών εγκυκλίων και των επόμενων πρωτοβουλιών.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα