Άρθρο του προέδρου της Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Μπενέκου

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_111 της ΠΕΣΕΔΕ

Αγαπητέ Πρόεδρε & Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Αυτή την εποχή υπάρχει απόλυτη  ένδοια   γεγονότων  εξελίξεων η καταστάσεων  ενδιαφέροντος  οπότε  ας  καταπιαστούμε  με τα μεγάλα θέματα που δεν λύνονται ποτέ  μήπως  και  βρεθεί κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. 

Εγώ εκφράζω προσωπικές μου σκέψεις και απόψεις και  σε καμία περίπτωση  απόψεις της ένωσης .

Το άλυτο θέμα της εποχής είναι οι τεράστιες πέραν πάσης λογικής  εκπτώσεις . Τα γεγονότα είναι  ότι με συμμετοχή όλων μας σε επιτροπές του Υπουργείου  φτάσαμε σε κάποια μορφή τύπου με επιμέρους διαφωνία  σε έναν συντελεστή  άλλα ζητάγαμε εμείς άλλα  πρότεινε το Υπουργείο  , δεν ήξερε κανείς άμα αυτά  θα πέρναγαν από την Κοινότητα  και τελικά φαίνεται πως δεν ξέρει κανείς  ακόμα  τι στην πραγματικότητα μπορεί να περάσει.  

Έτσι ο Υπουργός μας παραμέρισε όλους και εμάς και τους παράγοντες του Υπουργείου του  και έβαλε επιτροπή σοφών καθηγητών  να λύσουν το θέμα .( Αρ.Πρωτ. 14796/6-2-2018 ΑΔΑ ΨΠΛ2465ΧΘΞ-62Ζ) . Δεν γνωρίζω πόσο  πιο πολύ μυαλό είχαν οι καθηγητές αλλά το αποτέλεσμα   είναι ότι έξη μήνες μετά δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα κι’ ας διακηρύσσουν όλοι ότι σε είκοσι μέρες  βγαίνει και νομοθετείται η σωτήρια λύση. ( Γεν. Γραμμ. Κος Δέδες στο συνέδριο Υποδομές Μεταφορές ). 

Ας μην γελιόμαστε μεταξύ μας η  απίστευτα μεγάλη έκπτωση δίνεται θεωρώντας βέβαιο ότι κάτι με χωματουργικά, κάτι με αφανή , κάτι με νέες τιμές  , κάτι με γνωστά η αναμενόμενα  ελαττώματα της μελέτης  θα εξουδετερωθεί η έκπτωση  και θα βγει κάποιας μορφής θετικό αποτέλεσμα. Σαν οργανώσεις  με όποια μορφή θεσμικότητας   έχουμε  υποτίθεται  ότι κυνηγάμε  την ισότιμη συμμετοχή  και ισότιμη δυνατότητα  εκτέλεσης  ενός έργου και όχι το καλό του όποιου συναδέλφου έχει  «Μπάρμπα στην Κορώνη»  οπότε  η προτεινόμενη  λύση  -Προσωπική μου και μόνο σκέψη-  είναι συνδυασμός  της υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει το έργο «Με το κλειδί στο χέρι»  και  των διαδικασιών ΝΑΤΟ  που εμπεριέχουν κάποια  αυξημένη  σοβαρότητα  ήτοι :

  1. Η μελέτη στην διάθεση των συναδέλφων  ένα μήνα πριν τον διαγωνισμό για έλεγχο τευχών και σχεδίων  , προ-μετρήσεων κλπ.
  2. Συνδιάσκεψη  συμμετεχόντων  ( Bidders conference )  είκοσι μέρες πριν στον τόπο του έργου για  επιτόπου πραγματικό  έλεγχο  των τοπικών συνθηκών  και όχι τεκμαιρόμενο  με ΥΔ επιεικώς της πλάκας. Εκεί ο μελετητής θα δέχεται ερωτήσεις θα δίνει διευκρινήσεις που θα του ζητηθούν και  θα διορθώνει τα πρόδηλα σφάλματα η θα απαντάει  σε δέκα ημέρες, οπότε  ο ενδιαφερόμενος  θα έχει ακόμα δέκα ημέρες να διαμορφώσει την προσφορά  του και τις παρατηρήσεις του.  Στον διαγωνισμό δικαίωμα  συμμετοχής   θα έχουν μόνο όσοι έλαβαν μέρος .  Έτσι  την  δουλειά του ΑΠΕ  θα την έχει  κάνει κάποιος από πριν οπότε μόνο οι σοβαρά ενδιαφερόμενοι  θα   ασχολούνται με το έργο.
  3. Δεδομένου ότι  η Υπηρεσία  πιθανώς να αρνηθεί ότι  η μελέτη της έχει σφάλματα είτε από ισχυρογνωμοσύνη είτε από μικρονοικότητα  ( Μια και η τέλεια μελέτη  είναι το  ζητούμενο ουσιώδες αλλά σε πλήρη ανεπάρκεια )  ο προσφέρων θα τα επισημαίνει  και  θα δηλώνει ότι   θα   τα κατασκευάσει  με το  ποσό της προσφοράς του.
  4. Συγκριτικοί , ΑΠΕ , η οποιαδήποτε άλλη  μορφή πρόσθετης  αμοιβής δεν θα υπάρχει οπότε , καταργούνται τα συμβούλια και οι εγκρίσεις  και κάθε μορφής διαπλοκή , ούτε δε και ο πονηρός συνάδελφος  αν επιμένει να δίνει 65 %  έκπτωση δεν θα μπορεί  να ζητάει  απρόβλεπτες δαπάνες η νέες τιμές η οτιδήποτε άλλο.  Αν με όλα αυτά βρείτε κάποιον που να δώσει πάνω από 2% έκπτωση   και να έχει να αντιμετωπίσει κάθε αντιξοότητα με τα ίδια χρήματα χωρίς κανένα δικαίωμα  τότε μπράβο του ας  τον κάνουμε  και Πρωθυπουργό μήπως σώσει τον τόπο.
  5. Εννοείται ότι σε περίπτωση αποδοχής της προσφοράς και των παρατηρήσεων θα εγκρίνεται  και η νέα μορφή τους σαν νέα μελέτη κλπ.
  6. Έτσι βέβαια θα επιζήσουν μόνο οι  σοβαροί , θα κοπεί με το  μαχαίρι κάθε είδους διαπλοκή  και αυτός είναι και ο λόγος  που κανείς δεν θέλει να ακούσει  για τέτοια   συστήματα.  Το έργο θα τελειώνει στην  ώρα του , θα πέφτουν με ομαλότητα λεφτά στην αγορά ο ανάδοχος θα ξέρει τι να κάνει  και δεν θα σέρνεται πίσω  από γραφειοκρατίες , εγκρίσεις , προισταμένους , συμβούλια , υπογραφές που ποτέ δεν μπαίνουν  και όλη αυτή την κατάρα.
  7. Αυτός είναι ο πυρήνας της ιδέας  και ας την εμπλουτίσει όποιος συνάδελφος την αποδέχεται   η ας βρει ο σοφός νομοθέτης άλλη ιδέα που να δουλεύει.
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα