Μαρία Τσιομπάνου: «Άμεση αποπληρωμή των οφειλών στις εταιρείες του κλάδου από το Δημόσιο»

Τις καθυστερημένες οφειλές του Δημοσίου καταγγέλλει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Μαρία Τσιομπάνου, μιλώντας στο makthes.gr. Η κα Τσιομπάνου κάνει λόγο για μια άτυπη στάση πληρωμών, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις εργοληπτικές επιχειρήσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

Όπως δήλωσε στο makthes.gr και στη δημοσιογράφο Άννα Καρολίδου η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, πρόεδρος του ΣΠΕΔΕ Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, οι εργολήπτες ζητούν τα αυτονόητα από τις αναθέτουσες αρχές – φορείς του δημοσίου, να τηρούν τους όρους των συμβάσεων και να σέβονται την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η κα Τσιομπάνου είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν τηρεί την Οδηγία 2011/7/ΕΕ, περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου, που απορρέουν από την εκτέλεση έργων. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις τηρούν μέχρι κεραίας τα όσα προβλέπει ο νόμος για τα δημόσια έργα και αφού περίπου αναλωθεί ένα τρίμηνο για επιμετρήσεις, ελέγχους, πιστοποιήσεις, τελικό έλεγχο από την αναθέτουσα αρχή και, κοπεί το τιμολόγιο, το Δημόσιο βάζει τους εργολήπτες σε πολύμηνη αναμονή, όταν αυτοί στο μεταξύ καταβάλλουν ΦΠΑ, κάνουν προμήθειες υλικών και γίνονται πιστωτές του ελληνικού δημοσίου».

Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, μετά τη λήξη των εργασιών – παράδοση έργων – περιμένουν ως και πάνω από έξι μήνες για να πληρωθούν. Μάλιστα πολλές φορές η καθυστέρηση αυτή οδηγεί σε αναγκαστική διακοπή εργασιών.

Αίτημα για άμεση αποπληρωμή των οφειλών

«Αυτό που ζητούν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, μέσω όλων των πανελληνίων εργοληπτικών οργανώσεων – ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ- είναι η άμεση αποπληρωμή των οφειλών στις εταιρείες του κλάδου. Η κεντρική διοίκηση όπως και πολλές Περιφέρειες, έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι δημοπρατήσεων και συμβασιοποιήσεων έργων, τα οποία προφανώς δυσκολεύονται να διαχειριστούν ή και δεν έχουν εξασφαλισμένες ροές χρηματοδότησης. Οι εργολήπτες ζητούν συνέπεια από πλευράς του Δημοσίου, στις συμβάσεις που υπογράφονται και κανονικότητα στις πληρωμές», επισήμανε η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ στο makthes.gr συμπληρώνοντας:

«Είναι προτιμότερο να συμβασιοποιούνται λιγότερα έργα, έργα για τα οποία είναι εξασφαλισμένη ομαλή ροή χρηματοδότησης, παρά να προκαλούνται προβλήματα στον κατασκευαστικό κλάδο , ο οποίος αναγκάζεται σε μία μάλιστα δύσκολη οικονομική συγκυρία, να πιστοδοτεί το Δημόσιο αλλά και να επιβαρύνεται με πρόσθετα διαχειριστικά βάρη, καθώς ακόμη και η διακοπή εργασιών συνεπάγεται κόστος για τις εταιρείες, όπως κόστος συνεπάγεται και η αδυναμία ορθής οργάνωσης των εργασιών ενός project, συνεπεία των καθυστερήσεων στις πληρωμές».

Δείτε επίσης: Άμεση πληρωμή οφειλών στις εργοληπτικές επιχειρήσεις ζητά η ΠΕΣΕΔΕ

ΠΕΔΜΕΔΕ – ΠΕΣΕΔΕ – ΣΑΤΕ – ΣΤΕΑΤ: Φόβοι για νέα στάση πληρωμών

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα