Share
Με ταχύ βηματισμό προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της ανάπλασης της Αριστοτέλους, του πιο κεντρικού και αναγνωρίσιμου άξονα της Θεσσαλονίκης. Με στόχο την ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης τρέχει για την ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής και παράλληλα ετοιμάζεται να υποβάλλει την πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους 22 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ.
Οι εργασίες ανάπλασης και αναδιαμόρφωσης της πλατείας και της οδού Αριστοτέλους από τη Λεωφόρο Νίκης έως την οδό Εγνατία, συμπεριλαμβανομένων και των επιφανειών των στοών που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα, αναμένεται να αλλάξουν πλήρως την εικόνα του κέντρου της πόλης.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομο Νικηφορίδη, είναι στην τελική ευθεία η μελέτη εφαρμογής του έργου. Εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα, ώστε μετά να παραληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για τους τελικούς ελέγχους. Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία για τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Υπολογίζεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα αναλάβει την ανάπλαση της Αριστοτέλους θα μπορεί να βγει στον αέρα αρχές φθινοπώρου.
Την ίδια ώρα πάντως η δημοτική Aρχή ετοιμάζεται να υποβάλλει το αίτημα για τη χρηματοδότηση του έργου. Η υποβολή της πρότασης με τίτλο: «Ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Τετάρτη από τη Δημοτική Επιτροπή του δήμου. Εξάλλου η χρηματοδότηση της ανάπλασης της Αριστοτέλους από το Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» 2021-2027, είχε κλειδώσει από την προηγούμενη χρονιά μετά από συμφωνία του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη με τον τότε περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
Οι κύριοι στόχοι της ανάπλασης όπως περιγράφονται στη σχετική εισήγηση οι εξής:
• Η απόκτηση ενός σύγχρονου αστικού δημόσιου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της “έξυπνης πόλης (smart city)”.
• Η αποκατάσταση του χαρακτήρα του άξονα της Αριστοτέλους ως ενιαίου αντιληπτικά συνόλου.
• Η ανάδειξη της ταυτότητας του άξονα με την απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων στοιχείων που σωρεύτηκαν σταδιακά με αποσπασματικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.
• Η ενσωμάτωση επί του άξονα χώρων στάσης, περιπάτου, αναψυχής και συγκέντρωσης.
• Η λειτουργική και αισθητική διασύνδεση του δημόσιου χώρου του άξονα με τις ισόγειες στοές των κτιρίων που τον περιβάλλουν.
• Η βελτίωση της εικόνας της αρχιτεκτονικής της πόλης με τη διατύπωση προτάσεων για τις όψεις/ βιτρίνες των καταστημάτων εντός των ισόγειων στοών.
• Ο πρότυπος σχεδιασμός αστικού εξοπλισμού υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.
• Η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με χαμηλή απαίτηση συντήρησης δομικών υλικών.
Πηγή: Voria.gr – Γερακαρίτου Κάτια