«Θεμέλια» για τη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης βάζει ο Δήμος Κοζάνης

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης (Energy Camp) στη ΖΕΠ βρίσκεται ο Δήμος Κοζάνης έπειτα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Η συνεργασία τις αναπτυξιακής του Δήμου Κοζάνης με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ αφορά στην ωρίμανση των τεχνοοικονομικών παραμέτρων δημιουργίας της Ενεργειακής Κατασκήνωσης και ενός Ζωντανού Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας στο Δήμο Κοζάνης.

Η σύμβαση υπογράφηκε από το Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ &  επιστημονικά υπεύθυνο του έργου,  Θέμη Χατζηγιαννόπουλο, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως υπογράμμισε ο Λάζαρος Μαλούτας «Στόχος μας είναι η  ανάδειξη της ΖΕΠ σε Εθνικό Πόλο Αειφορίας. Σήμερα υφίστανται δυο κτήρια με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού με ΑΠΕ (Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα Δημοτικού – Νηπιαγωγείου & Πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας), ενώ σε φάση δημοπράτησης είναι έργα όπως το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας   η Κλειστή Κολυμβητική Δεξαμενή και οι Υποδομές Τεχνικής Εκπαίδευσης – ΕΠΑΛ.

Ο Θύλακας Καινοτομίας θα φιλοξενηθεί επίσης στην περιοχή, εκεί γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Data Center. To Βιοκλιματικό Πάρκο, η Ενεργειακή Κατασκήνωση και το Μαγαζάκι της Γειτονιάς θα είναι επίσης στη ΖΕΠ.  Στρατηγικός μας στόχος η  αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, ώστε η τοπική κοινωνία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

Σημειώνεται, ότι αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η εκπόνηση των προβλεπόμενων μελετών και η δρομολόγηση των προπαρασκευαστικών δράσεων με στόχο την ωρίμανση και τεκμηρίωση όλων των τεχνοοικονομικών παραμέτρων προκειμένου η Ενεργειακή Κατασκήνωση να ενταχθεί για υλοποίηση στο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας ή και σε επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δήμου Κοζάνης 2012 – 2016.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα