Τετ α τετ ΣΜΕ – ΣΜΕΔΕΚΕΜ με υφυπουργό Υποδομών – Τι συζητήθηκε

Την Παρασκευή 12-01-2024, έγινε συνάντηση εργασίας των προέδρων του ΣΜΕ και του ΣΜΕΔΕΚΕΜ με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ν. Ταχιάο, αρμόδιο για θέματα υποδομών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοινωση η συνάντηση «έγινε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, καθώς τόσο στην επαγγελματική όσο και στην επιμελητηριακή πορεία του κ. υφυπουργού υπήρξαν πολλαπλές επιτυχείς συνεργασίες με τους φορείς που εκπροσωπούμε».

Στη συνάντηση εξετάσθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

  • Ανασύνταξη του μελετητικού δυναμικού της χώρας και η αναγκαιότητα του Μητρώου Μελετητών και Γραφείων Μελετών.
  • Προώθηση Εθνικού Πλαισίου Δημόσιων Συμβάσεων για τις συμβάσεις με αξία κάτω των ορίων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις δημόσιες συμβάσεις.
  • Παρεμβάσεις σε ζητήματα υψηλών εκπτώσεων και σε ζητήματα στρέβλωσης της τεχνικής επάρκειας.
  • Κατάργηση των μη εφαρμόσιμων διατάξεων για τους ΙΦΕ.
  • Αξιολόγηση της λειτουργίας των Επιμελητηρίων ως Αναθετουσών Αρχών.

Οι μελετητικοί φορείς επανέφεραν το θέμα του Μητρώου, για τη θεσμοθέτηση του οποίου διαπιστώθηκε έλλειψη ωριμότητας καθώς δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά προβλήματα.

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ είχε μία κατ’ αρχή θετική προσέγγιση στη δημιουργία Εθνικού Θεσμικού Πλαισίου Δημόσιων Συμβάσεων, ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση από της αρχές της Ε.Ε. της πλήρους αστοχίας των στόχων που είχαν τεθεί στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων (βλ. Ειδική Έκθεση Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, 2023).

Για ειδικότερα ζητήματα αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία με το επιτελείο του κ. υφυπουργού, ώστε να λύνονται κατά περίπτωση τα ανακύπτοντα θέματα« αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα