ΤΕΕ/ΤΚΜ: Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Παράρτημα Θεσσαλονίκης, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα ορόσημο τεχνολογίας από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο” την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, ώρα 18.00, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Μεγ. Αλεξάνδρου 49, στην Θεσσαλονίκη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των μηχανικών αλλά και του κοινού, σχετικά με το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα αναλογικό υπολογιστή εκπληκτικής τεχνολογίας, ο πρώτος στην παγκόσμια Ιστορία. Κατασκευάστηκε πριν από 2200 χρόνια και χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις και προσδιόριζε τις ημερομηνίες τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων (Ολυμπιακοί, Ίσθμια, Πύθεια κλπ). Στις εξωτερικές πλάκες και στο εσωτερικό του έφερε αστρονομικές, γεωγραφικές και τεχνολογικές επιγραφές. Χάρη στις καινοτόμες τεχνικές διερεύνησης που χρησιμοποιήθηκαν, διαβάστηκαν κείμενα χαμένα για πάνω από 2000 χρόνια! Όλες οι επιγραφές είναι γραμμένες με ελληνικούς χαρακτήρες. Η πολυπλοκότητα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν όλων των συσκευών που κατασκεύασε ο άνθρωπος κατά την επόμενη χιλιετία. Είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής. Παρόμοιος αρχαίος μηχανισμός δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ευσταθίου Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Διευθυντής του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ, κάτοχος της Έδρας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τοκμακίδη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων  Μηχανικών του ΑΠΘ, Πρόεδρο  EΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρο του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ και τον Αλέξανδρο Τούρτα, Αρχαιολόγο, Μεταδιδακτορικό ερευνητή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ και της Ομάδας Εναλίων Αποτυπώσεων του Εργαστηρίου Τοπογραφίας ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα  Μηχανολογικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του Μηχανισμού με ιδιαίτερη  έμφαση στην επιστημονική και τεχνική του πολυπλοκότητα & στην  ακρίβεια των προβλέψεων του.

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.teetkm.gr/

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα