ΤΕΕ: Συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΤΕΕ ΤΕΕ, σύμφωνα με την οποία συμμετέχει σε κινητοποιήσεις με τους υπόλοιπους φορείς και τα επιμελητήρια για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ανακοίνωση της ΔΕ ΤΕΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο έχει ως εξής:

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα προβλέπεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 – 14.196 ευρώ και έρχεται σε συνέχεια των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, βάζει για άλλη μία φορά στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά τους αδύναμους, επιλέγοντας ένα αναχρονιστικό-οριζόντιο μέτρο φορολόγησης, που αφήνει ανέγγιχτα τα μεγάλα εισοδήματα. Ταυτόχρονα, δεν εισάγεται κανένας εξειδικευμένος μηχανισμός αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ειδικότερα σε μία εποχή που υπάρχουν κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία τα οποία θα έπρεπε να αξιοποιηθούν.

Μάλιστα, για τον υπολογισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος το υπουργείο δεν υπολογίζει σε αντιστοιχία τον καθαρό φορολογητέο μισθό αλλά τον μικτό μισθό, συνυπολογίζοντας και τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών αλλά αρνείται το ίδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

H συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπιση δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, καθώς διακατέχεται από κοντόφθαλμη λογική και δεν προτείνει εις βάθος μεταρρυθμιστικά μέτρα. Ειδικά στον χώρο των μηχανικών είναι αξιοσημείωτο ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το υπαρκτό γεγονός των μεγάλων αυξομειώσεων στα έσοδα ανά χρονιά, ανάλογα με την πρόοδο και τιμολόγηση μελετών και έργων που έχουν αναληφθεί κλπ.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που στους ελεύθερους επαγγελματίες:

-Δεν υπάρχει αφορολόγητο

-Παραμένει η προκαταβολή φόρου

-Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση του.

Αντί λοιπόν να προωθούνται ρυθμίσεις όπως:

-Η μείωση του ΦΠΑ

-Η εφαρμογή αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

-Ο εξορθολογισμός του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αφού πλέον δεν βρισκόμαστε σε περιβάλλον μηδενικού ή πολύ μικρού πληθωρισμού

-H φορολόγηση στα μεγάλα εισοδήματα  με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο

-Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με αποτελεσματικά μέσα, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία (παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές, αναβάθμιση ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ) και δίνοντας κίνητρα για τον περιορισμό αυτής

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

-Κατάργηση προκαταβολής φόρου

-Μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου απασχόλησης των ελεύθερων επαγγελματιών με το περίφημο καθεστώς «μπλοκάκι» μέσω ελέγχων στους εργοδότες

Προωθείται μία καθαρά φοροεισπρακτική πολιτική με έντονα στοιχεία κοινωνικού αυτοματισμού εναντίων – μεταξύ άλλων – και των μηχανικών. Την ίδια ώρα που οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά παραδοχή ότι το υπουργείο δεν θέλει ή δεν μπορεί να πατάξει την φοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ  αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για περαιτέρω δράση και συμμετέχει σε κινητοποιήσεις με τους υπόλοιπους φορείς και τα επιμελητήρια.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα