ΤΕΕ Μαγνησίας: Ορίστηκαν οι ανάδοχοι για επανοριοθέτηση οικισμών Πηλίου

Πλήθος μηχανικών και επισήμων στην εκδήλωση κοπής πίτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 στο κτήμα «Φίλια Γη».

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Νάνσυ Καπούλα ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της για του εκλογές που θα γίνουν τον Μάϊο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης στη Μαγνησία μετά τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias και στην κοινοποίηση των προσωρινών αναδόχων των μελετών για όλους τους δήμους της χερσαίας Μαγνησίας, αναφορικά με την επαναοριοθέτηση των οικισμών στο Πήλιο.

Στην κατάμεστη αίθουσα από επισήμους και μηχανικούς, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας αναφέρθηκε με την μεστή ομιλία της στην περυσινή χρονιά, τονίζοντας ότι «η χρονιά που έφυγε στιγματίστηκε από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και το Νομό μας αλλά και ευρύτερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, όπως και οι πυρκαγιές του Αυγούστου αποτελούν ένδειξη των αλλαγών που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή και αφήνουν πίσω τους ζημιές και βαθιά τραύματα στο περιβάλλον και στις ζωές των κατοίκων. Επίσης, οι πλημμύρες είχαν αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, καθώς πολλοί αγρότες και επιχειρηματίες είχαν σημαντικές απώλειες.

Η κλιματική αλλαγή συνεπώς δεν αφορά σε κάτι μελλοντικό… Έχει ήδη δώσει το παρόν με τον Ιανό, το Daniel, τον Elias και άλλες έντονες σημειακές βροχοπτώσεις που τα τελευταία χρόνια έπληξαν Πήλιο και Σποράδες. Όσο κι αν θα θέλαμε να θεωρήσουμε τυχαία αυτά τα συμβάντα, η συχνότητα, η ένταση, η επικινδυνότητα για την ανθρώπινη ζωή και οι ζημιές που προκαλούν δε μας αφήνουν αυτό το περιθώριο.

Η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης είναι σαφής. Τα σχέδια αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των υποδομών, την αντιπλημμυρική θωράκιση, την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και αγροτών για την επαναφορά της παραγωγής, αλλά και την επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτων αναγκών, ώστε να προσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά των νέων φαινομένων που αντιμετωπίζουμε λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ο ρόλος των μηχανικών, είναι θεμελιώδης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κλίματος στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Οι μηχανικοί της Μαγνησίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο των καταστροφών καθώς το ΤΕΕ Μαγνησίας συνεργάστηκε με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και στελεχώσαμε τα κλιμάκια ελέγχου κατοικιών, σχολείων, όλων των υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Νοσοκομείου Βόλου και της Α’ ΒΙΠΕ.

Θα ήθελα να επισημάνω πως οι συνάδελφοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, παρά τις προσωπικές δυσκολίες που εκείνες τις κρίσιμες ώρες της κακοκαιρίας πιθανά αντιμετώπιζε ο καθένας τους και τάχθηκαν εθελοντικά στην υπηρεσία των πολιτών.

Εκδήλωση

Επίσης, στις 31 Ιανουάριου το ΤΕΕ Μαγνησίας συνδιοργανώνει με την Πολυτεχνική Σχολή του Π.Θ. επιστημονική ημερίδα, όπου θα παρουσιαστεί η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της ημερίδας εξειδικευμένοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα παρουσιάσουν και τις προτάσεις τους για τη θωράκιση των πληγεισών περιοχών και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού τα προβλήματα και τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν σε μια κοινή προσπάθεια επίλυσης τους.

– Με αφορμή τα όσα ήδη προανέφερα αναφορικά με τις περιβαλλοντικές πληγές που αντιμετώπισε η περιοχή μας δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω και από το σημερινό δημόσιο βήμα την αντίθεσή μας στην πρόταση δημιουργίας πλωτού σταθμού LNG εντός του Παγασητικού κόλπου.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας έχει επισημάνει τους κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση ατυχήματος όσο και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που αποδεδειγμένα θα προκαλέσει μια τέτοια εγκατάσταση στο θαλάσσιο χώρο. Μια επένδυση ασύμβατη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Μαγνησίας.

Σε κοινή δράση με όλους τους επιστημονικούς φορείς της Μαγνησίας έχουμε θέσει τον σαφή στόχο να απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα για την υλοποίηση του σταθμού LNG στη Μαγνησία.

Λύνεται το μείζον θέμα του Πηλίου

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή του Πηλίου είχε πλείστα πολεοδομικά προβλήματα για τα οποία έχουμε δώσει τεράστια μάχη να επιλυθούν. Στόχος μας είναι η ρύθμιση του χώρου και ο σεβασμός εξίσου σε περιβάλλον και ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Τακτικές που υπαγορεύουν καθολικές και οριζόντιες απαγορεύσεις δεν αποτελούν εργαλεία ορθής πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής, ούτε βοηθούν στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Η προσπάθεια του ΤΕΕ Μαγνησίας να προσδιοριστούν οι προδιαγραφές για την επαναοριοθέτηση των οικισμών όπως είναι γνωστό πέτυχε και το ΥΠΕΝ έχει εντάξει σε χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων την μελέτη επαναφοράς τους.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως σήμερα το πρωί έγινε και η κοινοποίηση των προσωρινών αναδόχων των μελετών για όλους τους δήμους της χερσαίας Μαγνησίας που σηματοδοτεί την τροχιά στην τελική ευθεία της επίλυσης αυτού του επίπονου προβλήματος για την περιοχή μας.

Παράλληλα έχουμε συνεργαστεί τόσο με την ΥΔΟΜ Βόλου όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο για προσωρινές αλλά και οριστικές λύσεις στα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης και βρισκόμαστε σε αναμονή της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου.

Υποψηφιότητα

Στη συνέχεια η κα Καπούλα ανακοίνωσε ό,τι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του ΤΕΕ Μαγνησίας. Οι εκλογές στο ΤΕΕ Μαγνησίας έχουν οριστεί για τις 19 Μαΐου. «Προσωπικά θα θέσω τον εαυτό μου στη μάχη των εκλογών και την κρίση των συναδέλφων μου διεκδικώντας εκ νέου τη θέση της Προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας. Από αυτό το βήμα θέλω να ευχηθώ σε όλους να έχουμε ένα καλό εκλογικό αγώνα με στόχο πάντα την πρόοδο του κλάδου μας», είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμούς απεύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα